Hemsedal vil ha VM

Alpinbygda i Buskerud har søkt om å få arrangere VM i alpint i 2025.

Hemsedal skisenter

Hemsedal kan få VM i alpint i 2025.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

De siste årene har Hemsedal arrangert to NM og europacuprenn for yngre årsklasser. Nå tenkes det større og tidligere denne måneden fikk både skipresident Erik Røste og Norges Skiforbund brev med ønske om at Hemsedal skal arrangere VM i alpint i 2025.

– På skitinget i år etterlyste de arrangører til et VM, og mente at Norge burde melde seg på som arrangør. Den oppfordringen tok vi, sier leder i alpingruppa i Hemsedal IL, Anneli Rosberg Vøllo til avisa Hallingdølen.

Alpinekspert i NRK, Kjetil Andre Aamodt, er positiv til at noen vil engasjere seg.

– Det er kjempepositivt med alle tiltak og engasjement rundt arrangering av et alpin-VM i Norge. Det har vi aldri tidligere arrangert så at noen prøver er helt fantastisk.

Les også: – Byfolk, kle dere og drikk mindre!

Kan bli konkurranse

Aamodt

Kjetil Andre Aamodt er NRKs alpinekspert.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Alpingruppa samarbeider med kommunen, Skistar og Hemsedal Turisttrafikklag om mesterskapet de ønsker å arrangere om ni år. Nå blir det møte med Skiforbundet.

– De er positive og vil ha en prat med oss, så får vi se hvordan det går. Kvitfjell/Hafjell er riksanlegg, men det er ikke dermed sagt at de skal arrangere VM. Narvik har også meldt seg på, men kanskje en søknad fra Hemsedal er det som skal til. Vi tror Hemsedal er rette plassen, sier Vøllo til Hallingdølen.

Skiforbundet bestemmer

Det er mye som må på plass før et eventuelt VM i Hemsedal. FIS tar avgjørelsen først i 2020 og før den tid må søknaden gjennom flere komiteer og forbund. Det koster også både tid og penger.

– Det er kostbart og krevende, men vi mener at vi har en god nok organisasjon til å gjennomføre det, sier lederen av alpingruppa i Hemsedal IL, Anneli Rosberg Vøllo.

– Det må bli opp til Skiforbundet å bestemme hvor et alpin-VM eventuelt skal være, men det er ingen tvil om at Hemsedal er blant det beste skistedene i Norge og de arrangerer gode skirenn, sier Kjetil Andre Aamodt til NRK.

Ny utforløype

Et VM i alpint er et stort arrangement og vil kreve rundt 2000 frivillige når 500 utøvere fra 68 nasjoner skal kjempe om edelt metall. 3500 senger må også stå klare for å kunne arrangere et VM. I tillegg har en bra nok utforløype vært et ankepunkt i alpinbygda og et VM vil være perfekt tid til å gjøre noe med utviklingen av Tottenskogen, mener alpingruppa.

– Om det blir et VM i Hemsedal er det mulig å få til en utforløype fra toppen av Totten og ned til Hemsedal. Det finnes allerede skisser på en trasé, sier Vøllo til avisa Hallingdølen.

Les også: Ordføreren ønsker mer synlig politi i Hemsedal