Hopp til innhold

– Byfolk, kle dere og drikk mindre!

Politiet er lei av tynnkledd ungdom som skaper problemer.

Nyttårsfyll i Hemsedal

Nyttårsstemte ungdommer skaper stadig problemer for politiet. Nå oppfordrer politiet byfolket til å kle seg bedre og drikke mindre.

Foto: Arkivfoto: / NRK

Tilreisende ungdommer i Hallingdal byr på problemer for politiet.

Stadig vekk må politiet rykke ut for å lete etter tynnkledde ungdommer som forsvinner fra fester uten å si fra. Natt til nyttårsaften ble to ungdommer etterlyst av vennene sine. Begge ble funnet i god behold.

Hemsedal skisenter

Mange tar turen i skibakken på dagen før festen starter.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Det er et gjentagende problem for politiet, spesielt på skiplassene i Hemsedal, Geilo og Gol. Stort sett er det yngre menn som blir savnet og beskjeden er som regel at de er tynnkledd og utendørs, sier operasjonsleder ved nordre Buskerud politidistrikt, Jon Trygve Rønning til NRK.no.

– Byfolk bør kle seg

Når 2010 skal bli til 2011 har politiet en oppfordring til besøkende.

– Når byfolk kommer til fjells, så får de begynne å kle seg og drikke litt mindre. Hvis en klarer å gi beskjed på mobilen så ville det vært bra, sier Rønning.

Stort problem i ferier

Det er jul, nyttår, vinterferie og påskeferie problemet er størst. Selv om det som regel ender godt, må politiet ta alle slike hendvendelser seriøst.

– I 99,9 prosent av tilfellene ender jo slike meldinger godt, men den dagen utfallet blir anderledes, og vi ikke har rykket ut, vil vi få kritikk. Derfor må vi vurdere hver eneste melding, sier Rønning.

Stort sett har de som blir meldt savnet funnet på noe annet, fått andre venner eller har funnet det annet kjønn svært tiltrekkende.

– Det er vel bra at folk passer på hverandre, og melder fra når de har prøvd alle andre utveier?

– Selvfølgelig er det bra, og de er ofte i en fortvilet situasjon. I en slik situasjon har de et ønske om hjelp, og det må gi gi dem så godt vi kan, sier operasjonslederen.

Koster penger

Gol og Hemsedal Røde Kors

Gol og Hemsedal Røde Kors

Foto: Andreas Brosø, Røde Kors

Frem til nå har ingen fått regning i etterkant på leteaksjoner, men det er liten tvil om at leteaksjoner koster mye penger.

– Det er klart at det koster penger å involvere alle etater, Røde Kors, Norske Redningshunder, Hovedredningssentralen, Norsk folkehjelp og andre aktører. Det er viktig å få mange folk raskt på plass hvis noen er borte, sier Rønning.

Flere nyheter fra NRK Buskerud