Hopp til innhold

Helt asylmottak satt i karantene etter at ansatt fikk påvist smitte

100 beboere og 12 ansatte ved Kasper transittmottak er satt i karantene etter at en ansatt testet positivt for koronaviruset. Kommuneoverlegen er bekymret.

Beboere ved Kasper Transittmottak hentes med taxi for å settes i karantene ved Ankomstsenter Østfold.

Flere av beboerne ved Kasper transittmottak ble torsdag formiddag hentet av taxier for å plasseres i karantene ved ankomstsenteret i Råde.

Foto: Trond Øyvind Karterud/NRK

Flesteparten av beboerne er plassert på enerom ved mottaket i Våler, men ti av dem må flyttes til Ankomstsenter Østfold i Råde.

Den smittede ansatte testet positivt for covid-19 onsdag og er plassert i isolasjon, bekrefter mottaksleder Thor Arne Hauge i Link As til NRK.

– Hun følges opp at sitt lokale helsevesen. Men jeg kan ikke gå inn på vedkommende sin smittehistorikk nå, sier han.

Det er kommuneoverlegen i Våler som har gitt pålegg om karantene.

– Det har vært smitteeksponering i mottaket over flere dager og kommuneoverlegen er bekymret over situasjonen, skriver kommunen i en pressemelding.

Torsdag formiddag var to taxier ved mottaket for å hente beboerne som må flyttes. Det var tilsynelatende god stemning og flere av de som blir igjen var med ut for å ta farvel. NRK fikk ikke snakket med noen av beboerne.

Beboere ved Kasper Transittmottak hentes med taxi for å settes i karantene ved Ankomstsenter Østfold.

Det var god stemning blant beboerne da ti av dem ble hentet av taxier torsdag formiddag.

Foto: Trond Øyvind Karterud/NRK

Hardt rammet

Mottaksleder Hauge understreker at ingen beboere eller ansatte på mottaket er smittet torsdag. Beboerne får bruke mottakets uteområde, men må holde avstand til hverandre.

Thor Arne Hauge, fagsjef i Link, som driver Mysebu mottak

Mottaksleder Thor Arne Hauge ved Kasper transittmottak i Våler sier at det ikke er noen smittede beboere ved mottaket torsdag.

Foto: NRK

All matservering og fellesrommene er stengt inntil videre.

– Vi følger de gjeldende regler og rutiner. Hvis noen skulle havne i en situasjon hvor de blir syke, eller det er reell smittefare, så har vi smittevernutstyr til å håndtere det, sier han.

Er du bekymret for at det kan bli mange syke?

– Vi har en epidemi som skal smitte flerfoldig tusen mennesker i dette landet. Jeg har ingen grunn til å tro at vi skal bli skånet for det. Det er klart at det uroer oss. Vi gjør alle tiltakene vi kan, men om de treffer eller ikke, det vet vi ikke, sier Hauge.

Kasper transittmottak er et statlig mottak for asylsøkere. Mottaket ligger i Mossedistriktet, som har den høyeste forekomsten av koronasmitte i Østfold.

64 personer er bekreftet smittet i Moss og Våler.

Torsdag forrige uke døde en beboer ved Orkerød sykehjem i Moss. Beboeren fikk påvist koronasmitte samme dag. Til sammen fem ansatte og én beboer ved sykehjemmet har nå fått påvist smitte.

– Det er en krevende situasjon, sier ordfører Hanne Tollerud i Moss.

Kommunen kommer torsdag med en ny orientering om situasjonen ved sykehjemmet.

Stor operasjon

Ordfører Reidar Kaabbel i Våler sier at kommunens koronateam jobber med å få oversikt over situasjonen.

– Alle ved mottaket følges nå opp og vi jobber med å finne ut av hvordan vi skal håndtere situasjonen videre, sier han.

Thor Arne Hauge i Link forteller at de ansatte som er satt i karantene, har vært sammen med den ansatte som har fått påvist smitte. Mottaksledelsen jobber nå med å erstatte bemanningen for å få hjulene til å gå rundt.

Han sier at beboerne har reagert «varierende» på å bli satt i karantene.

– Det er 100 mennesker, mange språk og personer som ganske nylig har kommet til landet, så det er en ganske stor operasjon og en stor logistikk- og informasjonsjobb. Men de skjønner alvoret.