Koronasmitte i flyktningleir i Hellas

En leir for asylsøkere nord for Aten er isolert i 14 dager på grunn av flere tilfeller av koronasmitte.

Migranter i Ritsona

Gresk rikskringkasting melder at det er bekreftet ytterligere 20 smittetilfeller i leiren.

Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det bor rundt 3000 flyktninger og migranter i leiren, som ligger cirka 80 kilometer nord for den greske hovedstaden. De bor i telt og enkle bygg og har bedre forhold enn i leirene på øyene, der folk lever mye tettere.

Men like fullt har koronasmitten nå kommet dit.

Greske myndigheter har besluttet å sette hele leiren i karantene etter at det ble påvist koronasmitte hos en av asylsøkerne mens hun var innlagt på et sykehus i Aten for å føde.

Gresk rikskringkasting melder at det er bekreftet ytterligere 20 smittetilfeller i leiren.

63 personer ble testet med én gang kvinnen kom tilbake, skriver avisen Ekathimerini.

Ritsona

Ritsona leir.

Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters

Har advart lenge

Hjelpeorganisasjoner har lenge advart om farene for voldsom smitte når viruset når leirene i Hellas. Ikke minst er det frykt for hva som vil skje når folk begynner å bli syke de i overfylte leirene som ligger på flere av de greske øyene.

– Vi er særlig bekymret for de hjemløse som lever på gatene og i flyktningleirer, og som har få muligheter til å beskytte seg mot viruset, sa president i Leger uten grenser, Karine Nordstrand, til NRK tidligere denne uka.

Siden 2015 har over 1 millioner flyktninger og migranter kommet til Hellas, de aller fleste av dem via sjøveien fra Tyrkia. Til sammen befinner det seg nå flere ti tusener flyktninger og migranter på de store øyene Lesvos, Samos og Chios.

De overfylte leirene blir sett på som en helsemessig tikkende bombe. Statsminister Kyriakos Mitsotakis sa onsdag kveld at de gjør det de kan for å beskytte de som bor der.

– Takk gud for at vi ikke har hatt et eneste tilfelle av Covid-19 på Lesvos eller noen av de andre øyene, sa han til TV-stasjonen CNN.

Hellas registrerte sitt første tilfelle av koronasmitte i slutten av februar og har nå over 1400 tilfeller. Rundt 50 er døde.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 10.05.2021
2 596
Smittede siste 7 dager
117
Innlagte
767
Døde
1 485 659
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt

Derfor er det bråk i Jerusalem

Flere hundre palestinere er skadet de siste dagene etter at israelsk politi stormet Al Aqsa-moskeen i Jerusalem. Situasjonen i den hellige byen kan komme ut av kontroll, ifølge eksperter. Hva er det som egentlig skjer?