Husk solbriller til hunden din

Du tror du har pakket alt klart til påsken, men har du husket solbriller til hunden? Våre firbeinte venner trenger nemlig også beskyttelse for ikke å bli snøblinde.

HUnd med solbriller

SOLBRILLER: Hunder kan bli snøblinde om øynene ikke er godt nok beskyttet. Veterinærassistent Mona Larsen anbefaler solbriller.

Enten du har strandpåske eller er på påskefjellet - der vi mennesker bruker solbriller, bør også hunden ha beskyttelse, sier veterinærassistent, Mona Larsen.

– Hunder blir snøblinde akkurat som oss. Regelen min er at hvis jeg trenger solbriller, så trenger hunden min det også. Hundene ser helt merkelige ut med briller, men heller det enn at de blir blendet.

Myser og kniper med øynene

Hund med solbriller

BABYBRILLER: Til små hunder kan også babybriller brukes.

Foto: Beate Grøndahl / NRK

Larsen forteller at øynene til mennesker og hunder er helt like.

– Så hvis sterkt lys gjør oss såre i øynene, så skjer det samme med dyrene. Hornhinnen blir tørr og sår, og de blir blendet. Hvis vi går innendørs med en hund som er snøblind, ser den ingenting. Det er også veldig vondt.

Hunder som har blitt snøblinde begynner å myse, kniper med øynene, legger seg på mørke steder og gnir seg med labben.

Ukjent for hundeeiere

Puddel med solbriller

KUL MED BRILLER: Hunder kan bli snøblinde, akkurat som oss mennesker.

Foto: Beate Grøndahl / NRK

Men mange er ikke klar over at også hunden trenger å beskytte øynene.

– Jeg tror det kan være en god ting, for jeg ser han myser når vi er på sjøen og når det er sterk sol, sier hundeier Liv Marit Spydevold.

Å få hunden til å bruke solbrillene, kan derimot være en utfordring.

– Det er vel noe man må venne hunden til fra den er liten. Ellers forsvinner de nok fort. Med det er jo logisk at de trenger det, sier Anne Martinsen som eier hunden Gutten.

Anne Martinsen og hunden Gutten

FORSVINNER: Anne Martinsen prøver å ta på hunden Gutten solbriller. Men hun tror ikke de kommer til å sitte på lenge.

Foto: Beate Grøndahl / NRK

Gikk rett i veggen

Veterinærassistent Larsen har selv opplevd at hunden hennes fikk problemer etter en påsketur uten solbriller. Etter skituren gikk hunden for å sove, og da den våknet hadde den tydelige problemer med synet.

Veterinærassistent, Mona Larsen, sammen med hunden

BESKYTTET: Veterinærassisten Mona Larsen bruker bruker solbriller på hunden sin.

– Den reiste seg opp og gikk rett i veggen. Den så ingenting. Etter det kjøpte jeg solbriller til hundene mine, og jeg synes at det var en god investering, sier hun.

Hvis man har vært på påskefjellet og ser at hunden begynner å få problemer med øynene, bør man kontakte veterinær så fort som mulig, forteller Larsen.

– Første bud er å ringe til veterinær og holdt hunden i ro i et mørkt rom.