Hamstervatt kan føre til at hamsteren dør

Flere dyrebutikker selger vatt som kan være farlig for hamstere. I verste fall kan bruken ende med død. – Trist at dette selges i butikk, sier dyrlege.

Hamster

Denne krabaten bør ikke ha hamstervatt.

Foto: Jon-Fredrik Klausen

Bjørnland arbeider ved Sarpsborg smådyrklinikk. Hun advarer hamstereiere mot å bruke hamstervatt eller bomull i burene til de små krabatene.

Hamstervatt og -bomull kan være dødelig for hamstere

Hamstervatt- og bomull kan være dødelig for hamstere, forteller dyrlege Kari Bjørnland.

Foto: Jon-Fredrik Klausen

– Det kan være livsfarlig for hamstere av forskjellige grunner: Vatten kan surre seg rundt føttene på dyret og de kan miste blodtilførselen til beina. Dette kan ende med at hamsteren biter av seg beinet.

– Hamstere spiser også det meste av det de har i buret, og vattet kan svelle i skinnposen der de lagrer maten sin. Da kan de bli kvalt. Eller så kan det være at de svelger vattet og får forstoppelse.

Vatt og bomull blir brukt for å gi hamsterne muligheten til å lage et mykt sted å sove. Flere anbelfaler isteden å bruke flis eller opprevet, ubleket papir eller dopapir.

Ikke klar over faren

Av medarbeidere i syv dyrebutikker NRK har pratet med, er det i kun to av butikkene de har vært klare over faren ved hamstervatt. De andre butikkene er ikke klar over faren, men forteller at dette er noe de skal sjekke opp.

Av de to butikkene som selger hamstervatt og bomull og er klar over faren, forteller begge at de skal bytte ut vatt som fyll til hamsterhusene. En av butikkene selger spiselig hamstervatt, som ifølge leverandøren skal være trygg.

Silje Wilhelmsen er en av to personer bak Hamtaro hamsteroppdrett. Hun er svært negativ til at butikker selger hamstervatt og har lagt ut en advarsel på nettsidene til oppdrettet.

– Det er fordi hamstervatt ikke er nedbrytbart. På grunn av det kan det sette seg fast i skinnposene til hamsteren. Også er det veldig tynne tråder i vatten som kan sette seg fast i foten på hamsterne. Det er mange i forum på internett som er negative til vatt, og mange boikotter butikker som selger dette. Man burde jo tro at de som arbeider i dyrebutikk hadde god opplæring.

Veterinær Kari Bjørnland ved Sarpsborg smådyrklinikk

Veterinær Kari Bjørnland ved Sarpsborg smådyrklinikk.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Vil at eiere leser seg opp

Wilhelmsen har selv aldri brukt hamstervatt etter å ha lest mye negativt om stoffet på nett. Hun anbefaler også andre å lese seg opp.

– For eksempel vil jeg anbefale Facebook-siden «Norsk Hamsterklubb». Der kan man få mye fin info, og siden er fin for både erfarne og nye eier, forteller hun.

Dyrlege Bjørnland er ikke fornøyd med at vatten selges i dyrebutikker og forteller at lav kompetanse er et problem.

– Det er veldig trist at dette selges i butikk. Vi ser at det er flere ting som selges i dyrebutikker som er helsefarlig. I tillegg svarer betjeningen i dyrebutikkene på ting de ikke har ekspertise på.