Halloween-drapsmannen kan bli løslatt

Mannen som ble dømt for drap og drapsforsøk på to kamerater, kan bli løslatt neste måned. Da har til sammen sju sakkyndige vurdert 25-åringens mentale helse.

Mann fraktes bort etter knivdrap på Bislett.

PÅGREPET: Det var den 30. oktober 2011 at 25-åringen ble pågrepet på Bislett etter å ha knivdrept en barndomsvenn.

Foto: Svein Gustav Wilhelmsen

Den 25 år gamle mannen fra Geilo ble i 2013 dømt til tvungent psykisk helsevern for drap og drapsforsøk på to kamerater på Bislett i Oslo høsten 2011. Noen måneder etter at dommen falt, mente behandlingsinstitusjonen at han var frisk nok til å kunne løslates.

Påtalemyndigheten etterkom ikke begjæringen fra helseforetaket, og det er nå opp til retten å avgjøre om mannen kan løslates.

Hartmann og Staff

Statsadvokat Carl Graff Hartmann og forsvarer Harald Stabell i Oslo tingrett.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Bakgrunnen er at jeg er opptatt av at samfunnsvernet skal ivaretas, og det blir det ikke dersom han slipper ut, sier statsadvokat Carl Graff Hartmann.

25-åringen er grundig undersøkt av psykiatere og psykologspesialister. Det er oppnevnt tre nye sakkyndige som skal legge frem sine vurderinger når saken behandles i Drammen tingrett i mars.

– Lar de sakkyndige avgjøre

Da rettssaken gikk i Oslo tingrett i august 2013, var de fire sakkyndige uenige om mannens psykiske helsetilstand da han drepte kameraten Andreas Nilstad og skadet Marius Løken. 25-åringens forsvarer, Harald Stabell, har ikke jobbet med en sak tidligere der så mange sakkyndige har vært involvert.

– Jeg tror ikke det er mange andre straffesaker der det har vært så mange sakkyndige, sier Stabell.

Advokaten sier at hans klient forholder seg nøytral til spørsmålet om opphøret av tvungent psykisk helsevern og at han overlater til de sakkyndige og retten å avgjøre. 25-åringen vil ikke løslates før han er frisk.

– Han frykter selvfølgelig at det kan skje noe med ham igjen som fører til at han begår straffbare handlinger. Det er det han aller minst ønsker, sier Stabell.