Flere pågrepet etter innbruddsbølge

Politiet har pågrepet en mann de mener kan knyttes til innbruddene i Drammensregionen den siste tiden. Ytterligere to personer er pågrepet.

Innbruddstyv Buskerud

Politiet har tidligere gått ut med bilder fra overvåkingskameraer som de mener viser innbruddstyvene. Det er ikke kjent hvem som nå er pågrepet.

Én mann i 20-årene ble pågrepet ved grensa til Sverige i dag. Kort tid senere ble det kjent at ytterligere to personer ble pågrepet sammen med ham.

Alle tre ble stoppet av Tollvesenet i en bil ved Svinesund, opplyser etterforskningsleder Sindre Kolstad ved Lier lensmannskontor til NRK.

Siden september har det vært over 50 boliginnbrudd i Drammensregionen, men politiet har ikke klart å pågripe noen før nå.

Innbruddstyver Buskerud

Det er ikke kjent hvorvidt personen som er pågrepet, er en av dem som er fanget på overvåkingskameraer.

En av dem som er pågrepet, har vært etterlyst internasjonalt som følge av innbruddene.

– Vi har funnet DNA på fem åsteder fra én person. Denne personen fikk vi treff på i et annet land. Han ble etterlyst, og han ble pågrepet i dag, sier Kolstad.

– Flere grupperinger

Det er foreløpig uvisst hvilken tilknytning de to andre pågrepne har til innbruddene, ifølge politiet.

De tre pågrepne er ikke norske og kommer fra samme land. Politiet undersøker nå bilen de ble pågrepet i.

Hus etter hus i Drammen, Lier, Nedre Eiker og Røyken er blitt utsatt for grove tyverier siden september. Nå er antallet innbrudd over 50.

Politiet tror det er flere grupper som står bak alle innbruddene. Nå håper Kolstad mange av forholdene kan oppklares.

– Vi har vært veldig nærme flere ganger, hvor vi nesten har tatt de på fersk gjerning. Vi har vært veldig nærme, og det er bittert å glippe, men vi har gjort gode åstedsundersøkelser og har tro på at vi skal klare å oppklare en god del av forholdene, sier han.

Fanget på video

Politiet har tidligere fått bilder fra alarmsystemer som har fanget opp mulige gjerningsmenn.

Innbruddstyver Buskerud

Det er ikke kjent hvem som nå er pågrepet, men politiet har tidligere gått ut med flere bilder.

Søndag var det nok et innbrudd, denne gangen i Årkvislaveien i Lier. Under søket etter gjerningsmennene, kom to personer gående mot en politibil, som hadde videokamera. De stikker av når de forstår at det er en politibil der.

– Det er ikke sikkert de kan knyttes til innbruddet, men vi ønsker å komme i kontakt med dem. De løper jo når det skjønner at det er en politibil der. Vi klarte ikke å fange dem den kvelden, sier Kolstad.

De tre som ble pågrepet i dag, blir avhørt fortløpende, sier han.

– Vi har sterke spor mot én person. Han vil bli avhørt, så etterforsker vi det videre mot ham.

Bryr seg ikke om alarmer

Tyvene har ofte tatt seg inn i hus ved å knuse vinduer og har ikke brydd seg om boligalarmer.

Tyvene er ute etter lett omsettelige gjenstander som smykker og sølvtøy, og de har ikke brydd seg om at det er alarmer i boligene.

– Der de går inn og alarmen går, så ser vi at de er på stedet ganske kort tid og stikker av. Samtidig får politiet meldinger dersom det er bilder eller kameraovervåking om at det er folk på stedet, sier stasjonssjef Øyvind Aas ved Sør-Øst politidistrikt til NRK.