Hopp til innhold

Har fått inn 60–70 tips etter innbruddsbølge

Rundt 50 boliger har blitt utsatt for innbrudd i Buskerud de siste ukene. Gjerningspersonene er fortsatt på frifot, og politiet ber folk være på vakt.

Innbruddstyv Buskerud

Et overvåkingskamera fanget opp en av de mistenkte som brøt seg inn i et hus i Drammensregionen.

– De er effektive. De er raske inne på stedet og raske ut igjen. Det er noe som går igjen, sier politibetjent Joachim Riddervold ved Lier lensmannskontor til NRK.

Det begynte i september. Hus etter hus i Drammen, Lier, Nedre Eiker og Røyken ble utsatt for grove tyverier. Nå er antallet innbrudd rundt 50.

Tyvene er ute etter lett omsettelige gjenstander som smykker og sølvtøy, og de bryr seg ikke nødvendigvis om alarmer.

Innbruddstyver Buskerud

Alarmsystemer i noen av husene som har vært utsatt for innbrudd, har knipset bilder av det politiet mener er gjerningsmennene.

Sør-Øst politidistrikt har nå en egen gruppe som jobber med å oppklare innbruddene. Også innbrudd i andre politidistrikter kan ha en sammenheng med de i Buskerud, mener politiet.

– Det har jo vært tilfeller andre steder og, som i Øst og Innlandet politidistrikt, hvor det er brukt en tilsvarende metode. Modusen er lik og kan ses i sammenheng, sier Riddervold, som er hovedetterforsker i gruppen.

Tyvene har under de fleste innbruddene ikke brydd seg om hvorvidt det er alarm i boligen.

Ber om tips

Innbruddstyver Buskerud

Politiet har fått inn 60–70 tips fra folk som mener de har opplysninger om innbruddsbanden. Trolig er det to-fire personer fra Øst-Europa som står bak innbruddene, mener politiet.

Alarmsystemer i noen av husene som har vært utsatt for innbrudd, har også knipset bilder av tyver som har tatt seg inn.

Politiet ber nå om flere tips fra publikum dersom noen kan ha informasjon om tyvene.

– Det kan bidra til at vi oppklarer sakene, sier Riddervold.

Tror på pågripelser

Ved to anledninger har politiet vært nære på å pågripe mistenkte gjerningsmenn. Etter et boliginnbrudd i Einar Aas vei søndag kveld, satte politiet også inn et helikopter for å søke etter tyven.

Men gjerningspersonen kom seg unna. Lensmann Pål Sørensen i Lier har imidlertid tro på at politiet snart vil pågripe tyvene.

Joachim Riddervold og Pål Sørensen, Lier lensmannskontor

Politibetjent Joachim Riddervold og lensmann Pål Sørensen i Lier.

Foto: Laila Nguyen / NRK

– Jeg har klokkertro. Vi har gode spor, sier han.

Sørensen oppfordrer folk til å være våkne, og melde fra dersom de ser noe mistenkelig.

– Vi har også fått tips om mulige biler som settes i tilknytning til potensielle gjerningspersoner. Så vær flink til å skrive ned skiltnummer, sier lensmannen.

– Flere vil oppgradere alarmen

Pål Norill, Verisure-partner

Pål Norill, Verisure-partner i Røyken, Hurum, Asker og Lier.

Foto: Laila Nguyen / NRK

Alarmselskapene Sector Alarm og Verisure har merket pågang av personer i Buskerud som har kontaktet dem etter innbruddsbølgen.

Det er både henvendelser fra kunder som ønsker nytt alarmsystem, og det er kunder som ønsker seg flere komponenter, sier Verisure-partner Pål Norill.

– Vi har fulle dager som følge av dette, sier Norill.

– Flere sier de er redde og vil ha oppgradering så fort som mulig. Spesielt en del eldre virker engstelige, sier han.

Flesteparten av innbruddene har skjedd til tross for at boligene hadde alarmsystemet på. Man kan aldri være 100 prosent sikret mot innbrudd, men alarmer minsker risikoen, sier Norill.

– Alternativet er å ikke ha alarm. Men det er klart det gjør oss bekymret, at de er så kalkulerte, det viser at de profesjonelle.

Politijakt på innbruddstyver i Drammen, 15.10.17.

Politiet rykket ut til et innbrudd i Einar Aas vei i Drammen søndag kveld. Innbruddet knyttes til de rundt 50 som har vært de siste ukene.

Foto: Anders Nielsen / NRK