Hopp til innhold

Etiopierne tilbake ved Domkirken

Flere etiopiske asylsøkerne som ble kastet ut fra transittmottakene Refstad og Torshov, har satt opp et telt ved Domkirken i Oslo.

Video Eritreere tilbake ved Domkirken

Etiopere tilbake ved Domkirken

Rundt 15 av de 53 etiopiske asylsøkerne som tirsdag formiddag ble kastet ut fra transittmottakene Refstad og Torshov i Oslo, satte natt til onsdag opp et telt ved Domkirken i Oslo for å tilbringe natten der.

– Vi blir her til onsdag morgen, for vi har ikke noe sted å dra, sier etiopierne Addis og Msrak til Aftenposten.no.

– Hvilke andre steder kan vi reise enn til kirken, sier asylsøkernes talsmann Adane Asres Ferede.

Politiet var natt til onsdag klar over at asylsøkerne samlet seg ved kirken, men ville ikke gripe inn.

Artikkelen fortsetter under bildet

Adane Asres Ferede

Adane Asres Ferede er talsmann for en gruppe etiopierne som er blitt fjernet fra transittmottaket på Torshov og spredt rundt omkring i Oslo. Det er andre gang politiet fjerner dem som nekter å flytte fra transittmottaket.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Skal ut

Etiopierne har fått endelig avslag på sine søknader, men Norge kan ikke sende dem ut av landet fordi det ikke finnes noen avtale med Etiopia om retur.

De fleste av de 53 asylsøkerne har vært i Norge i mer enn fem år og har arbeidet og betalt skatt. Fra nyttår ble de fratatt skattekort og arbeidstillatelse.

I februar demonstrerte etiopierne mot avgjørelsen og innledet sultestreik i Oslo domkirke. De fikk tilbud om å være på transittmottakene Refstad og Torshov i Oslo til 6. april og deretter tilbud om plasser på andre mottak andre steder i
landet.

Asylsøkerne har sagt nei til tilbudet.

Avviste tilbud

Tirsdag var de fortsatt på de to transittmottakene. Da hadde UDI fått nok og kontaktet politiet for å jage bort etiopierne.

– Vi har gjort det vi kan for å få til en løsning ved å tilby hver enkelt plass i ordinære asylmottak. Dette har blitt avvist. Vi hadde derfor ingen andre alternativer enn å be politiet flytte gruppen fra transittmottakene, som vi trenger for asylsøkere som nylig har kommet til landet, sier assisterende avdelingsdirektør Per Engan-Skeie i Utlendingsdirektoratet (UDI) i en pressemelding.

Senere på dagen vendte asylsøkerne tilbake på nytt. Atter en gang grep politiet inn, denne gang ved å kjøre asylsøkerne fra stedet og sette dem av på forskjellige steder i byen, ifølge asylsøkerne selv.

På gata

– Det var mange politifolk som tok oss ut med makt. Vi er blitt plassert ute på gata, sier Ferede.

Han hevdet tirsdag kveld at tre personer ble satt i arresten.

Natt til onsdag tok flere av asylsøkerne seg fram gjennom byen til Domkirken hvor de samlet seg for å tilbringe natten sammen i et partytelt som de hadde fått tilgang på. Noen hadde også skaffet seg tepper og madrasser.

Artikkelen fortsetter under bildet

Domkirken i Oslo

Flere av etioperne lå i dette teltet utenfor domkirken å sov tidlig onsdag morgen.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Vil være i Oslo

Etiopiernes nei til tilbud om å bli plassert i mottak andre steder i landet henger sammen med at de mener de har sterk tilknytning til hovedstaden.

De har krevd å få bo i mottak i Oslo, men UDI mener det ikke er mulig.

– Vi har et begrenset antall plasser, og vi skal gjøre rom for alle asylsøkere i Norge som trenger et sted å bo. Selv om vi forsøker å ta hensyn til spesielle ønsker ved mottaksplassering, er kravet fra gruppen umulig å oppfylle, sier Engan-Skei.

Akkurat hvor UDI vil flytte asylsøkerne til er usikkert.

– Det er snakk om å flytte dem til andre mottak på Østlandssområdet for å imøtekomme deres ønske om å bli i Oslo, sier Åsmund Eide som er kommunikasjonsrådgiver i UDI til NRK.

– Vi bor i Oslo og er aktive i kirker, politikk og på andre samfunnsområder som knytter oss til Oslo. Og om vi havnet på et annet mottak rekker ikke lommepengene våre til å reise ofte til Oslo, sier Atebew Bezuyaehu, en av etiopierne, til VG Nett.

En annen etiopier, Gedian, har avvist et tilbud om å få plass på et mottak i Hamar, hvor han først kom til da han ankom Norge.

– Der har jeg ikke vært på nesten ti år. Hva skal jeg gjøre der?, spør han.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus.