Erkjenner likevel skyld for knivstikking

20-åringen som i tingretten ble dømt til ni års forvaring for å ha knivstukket en jente 17 ganger på St. Hallvard videregående skole i Lier, erkjenner nå straffskyld for drapsforsøk.

19-åringen ble fotografert da han løp fra åstedet på St. Hallvar, men en hundepatrulje fant mannen.

Mannen ble pågrepet av politiet utenfor St. Hallvard videregående skole rett etter knivstikkingen. Da lå jenta blodig og hardt skadd i gangen.

Foto: NRK-tipser

– Ja, svarte mannen kontant på spørsmål fra dommeren om han erkjenner straffskyld.

Mandag startet ankesaken i Borgarting lagmannsrett. 20-åringen er uenig i dommen fra Drammen tingrett, hvor han ble dømt til ni års forvaring for å ha forsøkt å drepe en da 16 år gammel jente med kniv.

I tingretten nektet han straffskyld for drapsforsøk, men innrømmet å ha skadet jenta. Jenta ble kritisk skadd etter å ha blitt stukket 17 ganger i overkroppen og ansiktet i gangen på St. Hallvard videregående skole høsten 2017.

Det har tidligere ikke vært kjent at mannen nå likevel erkjenner straffskyld.

– Min klient ønsket å si det selv i retten, forklarte hans nye forsvarer, advokat Petter Bonde.

Nye vitner

Tiltaltes og jentas forklaringer går også i Borgarting lagmannsrett for lukkede dører. Begrunnelsen er deres unge alder og hensynet til privatlivets fred.

Knivstikking ved St. Hallvard videregående skole

Politiet rykket ut til St. Hallvard videregående skole 4. september i fjor etter å ha fått melding om at en elev var knivstukket.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Jenta, som nå er 18 år gammel, forklarer seg tydelig og med klar stemme i retten.

Hun har et vitnestøtte ved sin side i vitneboksen. Tiltalte må sitte bak jenta under hennes forklaring.

Tidligere har hun fortalt til NRK at det ikke har gått en dag uten at hun har tenkt på hendelsen, og at hun aldri blir den samme.

Knivstikking på skole i Lier

Dette har skjedd i saken.

 • 4. september 2017
  Melding om knivstikking

  Politiet rykker ut til St. Hallvard videregående skole i Lier. I gangen finner de en 16 år gammel jente som er hardt skadd etter å ha blitt knivstukket 17 ganger. Gjerningsmannen, en 19 år gammel mann, blir kort tid senere pågrepet utenfor skolen.

  Laster Twitter-innhold
 • 5. september 2017
  Varetektsfengsles

  19-åringen fra Oslo blir av Drammen tingrett varetektsfengslet i fire uker. Han er siktet for forsøk på forsettlig drap.

  19-åringen ble fotografert da han løp fra åstedet på St. Hallvar, men en hundepatrulje fant mannen.
  Foto: NRK-tipser
 • 5. mars 2018
  Tiltalen er klar

  Mannen, som har sittet i varetekt siden han ble pågrepet, blir tiltalt for drapsforsøk og trusler. Han erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen for drapsforsøk, men erkjenner straffskyld for grov kroppsskade.

 • 13. august 2018
  I retten

  Rettssaken mot mannen begynner i Drammen tingrett. Mannen nekter fortsatt skyld for drapsforsøk, men innrømmer å ha knivstukket jenta. Statsadvokat Vibeke Gjøslien Martins legger ned påstand om ni års forvaring for mannen, som nå har blitt 20 år gammel. Hans forsvarer, Marius Ihlebæk, ber om at mannen dømmes for grov kroppsskade.

  Harald Stabell og Vibeke Gjøslien Martins
  Foto: Per Håkon Solberg / NRK
 • 23. august 2018
  Dommen

  Mannen blir dømt ti ni års forvaring for drapsforsøk. Han anker.

 • 11. februar 2019
  Ny runde i retten

  Ankesaken i Borgarting lagmannsrett begynner. Det er satt av fem dager til saken. Mannen har nå advokat Petter Bonde som sin forsvarer.

  Borgarting lagmannsrett
  Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Mener han ikke har vært voldelig tidligere

Tiltaltes advokat Petter Bonde har kalt inn andre vitner enn de som var i tingretten, blant andre tidligere lærere av mannen og hans psykolog i Halden fengsel.

Målet er å prøve å få belyst at tiltalte ikke har vært voldelig i sin oppvekst, ifølge Bonde. Han sier hans klient nå har forstått noe han ikke gjorde i tingretten:

– Jeg tror han nå har innsett at han kunne ha drept henne ved de handlingene han utførte, sier Bonde til NRK.

Tilregnelig

Mannen er vurdert strafferettslig tilregnelig av sakkyndige. De mener tiltalte kan ha både narsissistisk og dyssosial personlighetsforstyrrelse, og har vurdert at han er i en høyrisikogruppe for fremtidig vold.

19-åringen ble fotografert da han løp fra åstedet på St. Hallvard videregående skole.

Mannen ble fotografert da han løp fra åstedet på St. Hallvard videregående skole.

Foto: Mathias

De sakkyndige trakk også i tingretten fram at tiltalte har problemer med empati. De trakk fram at mannen gjespet mens jenta forklarte seg om da han knivstakk henne.

Mannen selv hevder han var under sterkt press og at han følte seg truet av jenta.

Kjent på nett

De to ble kjent med hverandre på nettet, og møttes flere ganger ansikt til ansikt. Fornærmede ville etter hvert ikke ha noe mer med tiltalte å gjøre og anmeldte tiltalte for trusler.

Tiltalte erkjente i tingretten skyld for å ha truet jenta.

4. september 2017 oppsøkte han henne på skolen med en kjøkkenkniv. Kniven han brukte, brakk etter 17 stikk, og jenta fikk omfattende, livstruende skader.

Knivstikking Lier, kniven

Her er kniven satt sammen igjen av politiet, og pilen viser hvor den brakk.

Foto: Politiet