Disse kjendisene kan bli valgt til å styre Oslo

Hva har Geir Kvarme, Frode Kyvåg, Geir Lippestad og Ulrik Imtiaz Rolfsen til felles? De har alle muligheter til å bli valgt inn til Oslo bystyre i høst.

Disse kjendisene kan bli valgt til å styre Oslo

Geir Kvarme, Frode Kyvåg, Geir Lippestad og Ulrik Imtiaz Rolfsen har alle muligheter til å bli valgt inn til Oslo bystyre i høst.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NRK/NTB Scanpix

Alle kandidatene står på listene til Høyre og Arbeiderpartiet foran høstens kommune.

På 14. plass på Høyres liste står skuespiller Geir Kvarme. Politisk har han engasjert seg i kampen om foreldrerett til døtrene sine, som kom til verden ved hjelp av en surrogatmor i USA.

– Jeg har alltid vært opptatt av politikk. Men da vi tok kampen på vegne av våre barn, ble jeg nødt til å få mer innsikt i hvordan politikken fungerte. Det inspirerte meg til å gå videre inn i det politiske landskapet, sier Kvarme.

Flere partier satser på kjendiser

Han beskriver møtet med norsk politikk som skremmende, men da han ble kontaktet av Høyres nominasjonskomité, nølte han ikke med å svare ja.

– Det er på den siden av politikken jeg føler meg mest hjemme. Jeg kan ikke på den ene siden mene mye om samfunnet og miljøet vi lever i, og så takke nei til en slik utfordring, sier han.

Skuespiller Kvarme er ikke det eneste kjente fjeset som kaster seg inn i Oslo-politikken.

– Det er mange partier som satser på kandidater som er mest kjent for andre ting enn politikk, særlig Rødt og Miljøpartiet De Grønne. Men valgordningen og måten listene er satt sammen på gjør at det er kjendisene hos de to store partiene, Høyre og Arbeiderpartiet, som har en reell mulighet til en plass i bystyret, sier politisk reporter i NRK Østlandssendingen, Olav Juven.

Her kan du se navnene på de som kan velges inn i Oslo bystyre

– Gode sjanser

Begge vil sannsynligvis få inn pluss minus tjue representanter i bystyret. Partiene selv har forhåndskumulert de ti øverste på lista.

Det betyr at disse ti er garantert plass, mens de fra 11. plass og nedover i utgangspunktet stiller helt likt. Hvem som kommer inn avhenger av hvor mange personlige stemmer de får fra velgerne, såkalte kryss og slengere.

– Jeg vurderer sjansene til Geir Kvarme som ganske gode. Kvarme fikk dessuten god oppslutning i uravstemningen blant Høyres medlemmer, sier politisk reporter Juven.

Skulle Kvarme ende opp i bystyret, vil byutvikling være hans fokus.

– Jeg synes fellesrommet er ivaretatt på en slett måte. Byen vår er søplete og veinettet fullt av hull. Det er for dårlig slik det er i dag, sier han.