Den gamle Svinesundbroen ble 70 år onsdag

Svenske Barbro Mattsson var blomsterpike da Svinesundsbroen åpnet for 70 år siden. Hun synes det var stas å se soldater marsjere over broen for å markere dagen i dag.

Svinesundbroen

Svinesundsbroen ved Halden mellom Norge og Sverige åpnes ved at kong Haakon og kronprins Gustav Adolf møtes på midten av den 420 meter lange brospennet 15. juni 1946. Etter åpningsseremonien vandret de kongelige bruåpnerne over til svensk side av brua.

Foto: Skotaam, Th. / NTB scanpix

– Det var høytidelig faktisk. Det vekker mange minner fra da jeg var blomsterpike for 70 år siden, forteller Barbro Mattsson til NRK.

Den gamle Svinesundsbroen ble åpnet 15. juni 1946. Mattsson, som den gangen var 8 år gammel, fikk æren av å overlevere en blomsterbukett til det svenske kronprinsparet.

Barbro Mattsson

Barbro Mattsson var blomsterpike under åpningen av brua for 70-år siden.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Jeg husker det var omtrent sånt vær som det er i dag. Det var litt kaldt og vind. Kronprinsparet kom med båt fra Strömstad. De fikk sine blomster, også gikk de. Kronprinsessen reiste med bil opp til selve broen, og jeg fikk tilbud om å sitte på, men det turte jeg ikke, ler Mattsson.

I de senere år har Mattsson jobbet som guide ved broen, blant annet da den nye brua ble bygd. Den nye brua ble åpnet 5. juni 2005.

Finansiert av svenskene

En av soldatene som møtte opp for å feire den gamle Svinesundsbroen i dag var Torbjørn Østbye fra Halden. Han forteller om betydningen av brua.

– Dere kan forestille dere veien til Norge gjennom skranglete veier som gikk over Idd og gjennom Halden by. Det var dårlige veier, og de ble holdt dårlige gjennom mange år for at det ikke skulle være lett å komme seg inn i Norge.

Åpning av Svinesundbroen

Her ser vi kong Haakon (t.v.) sammen med Nils Langhelle, Fr. Monsen, fylkesmann Bull og kongens adjutant major Bjart Ording på vei over brua.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Han husker godt tiden før brua var ferdig bygd.

Åpning av Svinesundbroen

Kong Haakon klar med den forgylte saksen som han skal klippe silkebåndet i rødt-hvit-blått med.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

– Her ble hester og kjerrer fraktet over med pram, det trengtes noe nytt. De begynte før krigen, svenskene finansierte dette for at det skulle bygges i Iddefjordgranitt. Det stoppet opp under krigen, også kommer denne broen, ferdig i 1946. Samtidig som at folk begynte å få bil. De hadde lyst til å reise til Sverige etter krigen, det var spennende å reise til utlandet.

Som guttunge syklet han og vennene over brua til Svinesund for å kjøpe godteri. I dag var han en av soldatene som marsjerte halvveis over brua og møtte de svenske soldatene som deltok i feiringen på midten.

– Det er bestandig hyggelig å møte svensker.

Gode naboer

Ordfører i Halden, Thor Edquist (H), har spist kake midt på brua med sine gode kollega Peter Dafteryd, ordfører i Strömstad kommune i anledning 70-års dagen for den gamle Svinesundsbroen.

Ordførere

Den norske og den svenske ordføreren møttes på midten av brua for å feire med kake.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Vi har godt naboskap med Strömstad, sier Edquist.

– Det er naturligvis en fin markering av denne lenken som broene utgjør mellom våre to kommuner, følger den svenske ordføreren, Dafteryd, opp.

De gode ordførerkollegene mener Svinesundsbrua har hatt stor betydning for vennskapet mellom Halden og Strömstad.

– Den har hatt nesten all betydning for at vi i dag har blitt én arbeids- og boregion, oppsummerer Edquist.