Satser stort på elsykkel

Buskerudbyen satser stort på elsykkel, og vil ha folk til å sykle mer i hverdagen. Bysykkel, lastesykkel og single speed er noen av variantene du kan prøve gratis i Drammen i dag.

Buskerudbyen samarbeider om grønn transport

Lier kommune, Drammen kommune og Asko Drammen har alle slengt seg på bølgen grønn transport.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

– Det er et arrangement på torget i Drammen hvor man kan få lov til å prøve en elsykkel i formiddag. Det er et slags roadshow som foregår over hele landet om dagen.

Det forteller Sigrun Dalen Ganz i Drammen kommune. Kommunen er en av flere kommuner i Buskerud som satser stort på elsykkel og grønn transport om dagen.

Ingebjørg Tofte som jobber i Lier kommune har hatt elsykkel i over fem år allerede.

– Det er utrolig gøy, bakkene går som en fryd, sier hun og fortsetter:

– All veksten i persontransporten skal bli grønn transport nå med gange, sykkel og kollektiv. Elsykkelen gir deg mulighet til å sykle over lengre distanser selv med mye å bære på, og det er et alternativ til å ha to biler.

Hun er ikke enig i påstanden mange kommer med om at man ikke blir trent av å sykle med elsykkel. Man sykler jo både lengre og oftere, mener hun.

Buskerudbyen tar tak

Tofte forklarer at de nå har et prosjekt i gang i kommunen som heter Reis Smart. Det er et initiativ fra Buskerudbyen (Lier, Drammen, Nedre Eiker, Øvre Eiker og Kongsberg) mot næringslivet.

– Reis Smart har kun hatt ett prosjekt før oss med teknologiparken i Kongsberg, så det er gøy at Lier kommune nå kan gå i front for miljøet.

Reis Smart prosjektet er i samarbeid med ASKO Drammen. Hovedmålet med samarbeidet er å tilrettelegge for miljøvennlig transport og få flere til å la bilen stå hjemme når de reiser på jobb.

Signerer i morgen

Avtalen om samarbeidet blir skrevet under i morgen. Samarbeidsavtalen inkluderer både kunnskapsinnhenting, kampanjer, fysiske tiltak som bedrer tilgjengeligheten for både gående og syklende og bedre informasjon om busstilbudet.

Knut-Andreas Kran som er direktør i ASKO Drammen har god tro på prosjektet.

– Vi ser at vi må ta et skritt videre og tenke på hvordan vi får folk til og fra jobb på en smart måte. Så da kjører vi i gang et prosjekt med mål om minst 20 prosent reduksjon i bruk av bil til og fra jobb.

For å nå målet har de et kickoff, forklarer Kran. De har nemlig kjøpt inn ti elsykler som de ansatte får låne en uke av gangen.

– Det er fordi det er en kostnad å kjøpe elsykkel, så da kan det være greit å få prøvd om det funker for den enkelte i hverdagen først.

ASKO sykler til jobben

ASKO Drammen har kjøpt inn ti elsykler til de ansatte.

Foto: Knut-Andreas Kran / ASKO Drammen AS

Go-bike fra Danmark

Også de ansatte i Lier kommune skal få prøve elsykkel i hverdagen.

– Vi har fått til en ordning som heter go-bike med fire elsykler som de ansatte kan få bruke i arbeidstiden over en periode, sier Tofte.

Go-bike ordningen kommer fra Danmark og har vært prøvd ut i Stavanger, men Lier er altså den første kommunen i Buskerud som får prøve ut ordningen.

Men aller først altså:

Møt opp på Bragernes torg i dag fra klokka 11.00-13.00 dersom du har lyst til å teste ut hvordan det er å sykle med en elsykkel.