Blindeforbundet lanserer førerhundvettregler

Du kan pugge mer enn fjellvettreglene i påska, nå lanserer nemlig Blindeforbundet førerhundvettreglene.

Kulturministeren markerer førerhundens dag

Kulturminister Trine Skei Grande markerte førerhundens dag i Frognerparken sammen med blant andre Sverre Fuglerud og Linus, som Grande er tante til.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg opplever at barn er veldig flinke, men voksne kan ofte glemme seg, sier Kent Ove Bjerknes.

Eidsbergingen har vært svaksynt hele livet. For syv år siden ble han helt blind. Da synet forsvant kom førerhunden Gaga inn i livet hans.

Uten labradoren ville Kent Oves hverdag vært tyngre.

– Hun gjør de hverdagslige tingene lettere. Jeg slipper å spørre folk om hjelp til å gjøre enkle småting, som å dra til tannlegen. Og så er det veldig selskap, sier han.

Førerhunden og Kent Ove får stort sett gå i fred når Gaga har på seg den hvite selen, men langt ifra alle svaksynte har samme opplevelse.

Kent Ove Bjerknes og førerhunden

Kent Ove Bjerknes er avhengig av førerhunden når han går rundt hjemme i Eidsberg. Datteren Tomine kjenner godt til de nye førerhundvettreglene.

Foto: Tomas Berger/NRK

Grande: – Angår oss mer enn fjellvettreglene

Onsdag fortalte NRK om en Nav-undersøkelse som viser at hver femte førerhundbruker har opplevd at andre hunder går til angrep på førerhunden deres.

Av dem som har opplevd å bli angrepet, svarer 48 prosent at hendelsen har hatt følger for hvordan førerhunden fungerer i ettertid.

– Det er svært høye tall, og de er bare for de siste tolv månedene. Hadde man utvida tidsrommet, hadde det nok vært enda flere, sier Sverre Fuglerud i Blindeforbundet.

I anledning førerhundens dag lanserer Blindeforbundet derfor nye førerhundvettregler.

Reglene gjør det klart at hundene er på jobb så lenge selen er på. Da skal de ikke klappes eller snakkes til, og andre hunder må holdes på god avstand.

– Førerhunder har en krevende jobb. Det er viktig at folk forstår hvor lite som skal til for å forstyrre den, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) til NTB.

Hun deltok på en markering i Frognerparken onsdag, og understreket viktigheten av å følge de nye førerhundvettreglene.

– Førerhunder skal ikke forstyrres, det er allmenn folkeopplysning. For de fleste av oss angår disse reglene oss mer enn fjellvettreglene, sier hun.

Foreldre gjør ikke som de forteller barna

Kent Oves datter Tomine (5) vet godt hva hun kan og ikke kan gjøre når Gaga har på seg den hvite selen.

Kent Ove og Tomine Bjerknes

Tomine (5) vet godt at hun ikke skal forstyrre førerhunden Gaga når de går tur.

Foto: Tomas Berger/NRK

– Jeg kan ikke snakke til Gaga når hun er på jobb og heller ikke kose med henne, forteller hun.

Hver dag følger Kent Ove 5-åringen i barnehagen. Der er alle barna flinke til å respektere at den søte hunden er på jobb, men de voksne glemmer seg ofte, forteller Kent Ove.

– De voksne sier til barna at de må huske på at de ikke kan hilse på førerhunden, mens de selv setter seg ned for å hilse på Gaga, sier han med et smil.