Hopp til innhold

Vil bygge videregående skoler i utlandet

Oslo Unge Høyre vil at elever i hovedstaden skal bli best mulig i fremmedspråk. Derfor foreslår de at Oslo kommune bygger videregående skoler i utlandet.

Tyskundervisning

VIL SENDE ELEVER TIL TYSKLAND: Oslo Unge Høyre og leder Jenny Clemet von Tetzschner vil at Oslo kommune bygger videregående skoler i blant annet Tyskland.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Jeg tror man blir best mulig på for eksempel tysk eller fransk hvis man går på skole i et land der man snakker det språket hele tiden, sier Jenny Clemet von Tetzschner.

Clemet von Tetzschner ser for seg at skolene i utlandet skal eies av kommunen, og elever skal kunne søke seg dit på lik linje med de andre skolene som ligger i Oslo.

– Jeg tror det vil være et godt tilbud til elevene, og at vi får mye igjen for det på sikt.

Hun tror det vil gi elevene en fordel hvis de ønsker å studere i utlandet, og på det internasjonale arbeidsmarkedet.

– Må være for alle

Jenny Clemet von Tetzschner

TENKER NYTT: Jenny Clemet von Tetzschner vil at kommunen bygger skoler i utlandet.

Foto: Elin Martinsen

For å sikre at tilbudet ikke bare er forbeholdt noen få, privilegerte elever, ser ungdomspartiet for seg at både skolen og bolig er gratis.

– Alle skal få mulighet. Det skal ikke være dyrt, slik det for eksempel er å ta et utvekslingsår i dag. Da må man enten ta opp et stort lån eller betale mye for å være med. Det skal være gratis og finansiert av det offentlige, slik som resten av osloskolen.

De fleste elever som går på videregående skole, bor hjemme hos foreldrene sine. Dermed blir det vel dyrere for elevene å gå på skole i utlandet?

– Man kan lage skoler der elevene bor på skolen. Skoleplassene vil være litt dyrere enn det som er vanlig, men dette bør vi investere i.

Kan ligge i utkanten

I tillegg foreslår Clemet von Tetzschner at kommunen for eksempel finner billige tomter for å holde kostnadene nede.

– Man kan finne steder i utlandet der det er billig å drive. Det er ikke sikkert at en slik skole bør ligge i hovedstaden eller i sentrum der det er dyrt.

Arbeidskraften kan også i stor grad være utenlandsk.

– Det er viktig at elevene får norskundervisning, så vi må ha lærere som kan undervise i det. Men for å lære språket fullt ut, er det lurt å bruke lærere som kan det virkelig godt.

Hun er ikke redd for at en slik norsk skole vil bli en egen, liten, norskspråklig boble.

– De vil komme inn i lokalmiljøet, gå i butikken og handle, og møte andre ungdommer på sin egen alder.

Hun ønsker ikke å nedprioritere noe i skolen for å realisere planene, men foreslår at kommunen heller bruker sparekniven på andre områder.

– Skole er noe av det viktigste vi bruker penger på. Men det finnes andre ting å spare penger på i kommunen. Byråkrati koster mye penger, og enn så lenge blir vi tvunget til å bruke penger på skolefrukt. Det er mange prosjekter i Oslo kommune som ikke hadde trengt å være så dyre.

– Spenstig forslag

Anniken Hauglie

GOD IDÉ, MEN: Skolebyråd Anniken Hauglie synes Oslo Unge Høyre har mange gode ideer, men sier hun heller vil prioritere å bygge skoler i Oslo.

Foto: Oslo Høyre

Oslo kommune kommer likevel ikke til å google billige tomter i Tyskland sånn helt uten videre.

Skolebyråd Anniken Hauglie synes forslaget er spenstig, men tror elevutveksling vil dekke behovet.

– Akkurat nå skal jeg prioritere å bygge de skolene vi trenger for elevene i Oslo, vi har en enorm vekst i elevtall. Men jeg er helt enig i at vi har behov for mer språkkunnskaper blant elevene, og mer utveksling, sier Hauglie.

– I dag har vi utveksling med tyske og britiske byer, og en mulighet vil være å se på om vi kan ha utveksling med flere land. Det tror jeg vil ivareta intensjonen til dette forslaget på en like god måte.

Men hvis man ikke trengte å ta hensyn til prislappen, ville det la seg gjøre?

– Det er nok en del formaliteter som måtte ha vært undersøkt. Vi har en fransk og en tysk skole i Oslo, men jeg er ikke sikker på i hvilken grad Oslo har anledning til å bygge skole i andre land, sier Hauglie.

– Det er utrolig viktig at ungdommer lærer språk og får kulturforståelse, men det kan vi klare å gjøre med utveksling. Vi skal se på om vi kan gjøre det enda bedre, men skolebygg prioriterer vi her i Oslo.