– Utøya-ofrene må få erstatning for dårlige karakterer

Leder av støttegruppa i Østfold, Helge Kolstad ber nå kunnskapsministeren om hjelp.

Helge Kolstad

Leder i støttegruppen 22. juli avdeling Østfold, mener at skolene må hjelpe elevene med å dokumentere dårligere karakterer.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Helge Kolstad mener at kunnskapsministeren bør oppfordre skolene til å dokumentere om elever som ble berørt av 22. juli-tragedien får dårligere karakterer enn ventet, eller bruker lenger tid på å fullføre skolen.

Nå har lederen av støttegruppen 22. juli avdeling Østfold, sendt et brev til kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Han sier ofrene trenger hjelp til å dokumentere at de har krav på erstatning.

– Jeg tror at for en menneskelig innstilt erstatningsrett, vil det være ganske utslagskraftig hvis skolene sier at det er deres inntrykk, sier Helge Kolstad.

Mener tvilen kommer søkerne til gode

Kristin Halvorsen

Kunnskapsminister, Kristin Halvorsen må på banen, mener Helge Kolstad.

Foto: Nyhetsspiller

For å få skolene til å dokumentere og bedømme konsekvensene 22. juli har hatt for ofrene, ber støttegruppa om drahjelp fra kunnskapsministeren.

Han vil at Kristin Halvorsen skal sende ut en oppfordring til skolene om å hjelpe til med å dokumentere at Utøya-tragedien har hatt en innvirkning på karakterene, og lengden på skolegang.

– Hvis man har et karakternivå fra forrige skoleår, og det har blitt vesentlig endret, så har man et underlag. Det er vanskeligere for dem som går i førsteklasse og ikke har noe å sammenligne med, sier han.

Siden gjerningsmannen ikke vil være i stand til å betale erstatning, vil det bli snakk om å reise krav om voldsoffererstatning.

– Jeg tror ikke vi skal innbille oss at dette kan bevises utover enhver tvil, men her kommer tvilen søkeren til gode. Et brukbart dokumentert krav bør få en viss uttelling, mener Kolstad.

Les også:

– Må gjøre det lettere å følge rettssaken

Kolstad har også bedt kunnskapsministeren om å gjøre det lettere for ofrene å følge rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Skolene har ikke fått på plass en felles ordning for elever som skal følge 22. juli rettssaken, og nå haster det, mener han.

Støttegruppen i Østfold mener skolene i fylket strekker seg så langt reglene gir mulighet til. Men Kolstad mener kunnskapsministeren må på banen der reglene blir for strenge.

– Hun må først og fremst gjøre det lettere for skolen å lage tilpasninger i forhold til eksamen, prøver og fravær, i forhold til deltakelse i denne saken.

Les også: