Hopp til innhold

– Gruer meg til å vitne mot Breivik

– Jeg har greid å skape en slags distanse til ham, men når jeg nå må vitne, er jeg nødt til å forholde meg til ham også som person. Det gruer jeg meg litt til, sier Line Nersnæs.

Video Kaller inn 100 vitner til terrorrettssaken

Aktoratet kaller inn 100 vitner til rettssaken mot Anders Behring Breivik. Seniorrådgiver i Justisdepartementet Line Nersnæs ble kastet veggimellom da hun var på kontoret sitt 22. juli. Bildene av henne gikk verden rundt.

Bildene av Line Nersnæs utenfor Høyblokka i Regjeringskvartalet gikk verden rundt. En 20 centimeter lang tresplint sto ut av hodet hennes etter at bomben hadde eksplodert utenfor arbeidsplassen.

22. juli satt seniorrådgiveren i Justisdepartementet på jobb som vanlig i ellevte etasje i Høyblokka, da hun hørte et drønn. Hun ble slengt veggimellom, men kom seg ut.

Av de minst 250 personene som var på jobb i departementene 22. juli, blir Line Nersnæs en av få representanter i retten under terrorrettssaken.

– Alle har vi vært gjennom den samme psykiske belastningen det var å komme seg ut, og det å oppleve at arbeidsplassen vår ble sprengt i filler. Så jeg tenker at jeg må forsøke å snakke mine kollegaers historie også, sier Nersnæs.

Forberedt

I dag ble det klart at aktoratet kaller inn 100 vitner til rettssaken mot Anders Behring Breivik.

NRK har publisert hele vitnelisten: De 100 vitnene aktoratet har stevnet

Eirin Kristin Kjær (20) ser fram til å møte gjerningsmannen i retten og fortelle sin historie fra Utøya.

– «Fint» blir feil ord, men jeg har faktisk sett litt fram til rettssaken. Det er noe jeg har tenkt på veldig lenge, og det skal bli greit å få gjort det - endelig, sier Kjær.

20-åringen møter NRK hjemme i Tromsø. Hun har allerede siden september i fjor forberedt seg på at hun skal vitne i rettssaken mot mannen som forsøkte å ta hennes liv 22. juli.

– Det er mange som sier at det var godt å se at han er fengslet og at han sitter fast, så det tror jeg blir bra, legger hun til.

– Ting kan forandre seg raskt

20-åringen befant seg i nærheten av Kjærlighetsstien på Utøya da Breivik skjøt henne fire ganger i kroppen. Til alt hell berget hun livet, men arrene på kroppen vil for alltid være fysiske påminnelser om tragedien som rammet henne og vennene.

– Jeg tenker tilbake på det som skjedde hver dag, men mens andre har stengt alt ute, så har jeg tatt til meg alt av informasjon - alt jeg kan, så jeg føler meg litt forberedt til rettssaken, sier hun og svelger.

– Sånn jeg ser på det nå, så skal det gå greit, men jeg vet at det kan forandre seg veldig fort, sier 20-åringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eirin Kristin Kjær

ARR: Eirin Kjær viser frem armen som ble truffet av ett av de fire skuddene mot kroppen hennes. Skuddet holdt på å koste henne armen.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

– Ingen utenfor kan forstå

Kjær er glad for at hun kan bidra til rettssaken, og håper at det hun forteller kan bety noe.

– Jeg har allerede sagt alt dette i politiavhør, men likevel så synes jeg det er viktig at de som sitter der i rettssalen skal få høre historien fra meg.

I forkant av rettssaken 16. april skal hun også gå gjennom forberedelser med sin bistandsadvokat.

– Jeg vet jo at det ikke går an for andre å forstå hva som skjedde, men det er vel viktig å få fram hvordan det faktisk var å være der, hva vi tenkte, hva vi følte, ikke bare hva som har skjedd med oss, sier hun ettertenksomt.

Vil støtte de som ikke nevnes

Det er ventet at alle som er nevnt i tiltalen som ble skadet i regjeringskvartalet og på Utøya vil bli bedt om å vitne i rettssaken.

Hun synes det er dumt at ikke alle som opplevde grufullhetene blir nevnt med navn.

– Men jeg har har forståelse for at de har måtte sette den grensa. Jeg synes alle som ble fysisk skadd burde ha blitt med, men igjen - hvor går grensa, ved skrubbsår? Jeg synes det har vært for mye fokus på dette i media, sier 20-åringen.

Kjær forteller at hun likevel hele tida har vært opptatt av at de som ikke ble skadet også hadde det forferdelig, kanskje til og med verre enn de som ble skutt, mener hun.

– Jeg tror mange av dem trenger bare å forstå at de ikke er glemt, selv om de ikke har blitt nevnt med navn i tiltalen, sier hun.

(Artikkel fortsetter under bildet)

Eirin Kjær

Eirin har en aktiv hverdag som student, politiker og venn. Agendaen er full av avtaler hver dag.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

– Blir aldri helt ferdig

I dag kan 20-åringen endelig si at hun har det bra. Veldig bra.

– På tirsdag skal jeg begynne å spille fotball igjen. Det må kanskje bli en av høydepunktene, smiler hun.

Hun forteller at hun har full timeplan hver dag. Kjær studerer ved universitetet, driver med politikk og jobber på ungdomshuset Tvibit i Tromsø.

– Er det å vitne i rettssalen en måte å bli ferdig med saken på?

– Vi blir aldri ferdig med det, spesielt vi som har fysiske skader. Hver gang jeg ser meg i speilet, så blir jeg jo minnet på det. Det blir ikke sånn det var. Det er flere ting jeg ikke kan gjøre lenger, forteller hun.

Men hun håper endt rettssak vil føre til at gjerningsmannen vil få mindre oppmerksomhet fremover.

– Jeg synes han har fått altfor mye oppmerksomhet i media, så jeg håper at det blir et lite punktum, det skal bli godt, sier hun.

– Nødvendig prosess

Heidi Olsen Roalsø

Heidi Olsen Roalsø, som er leder for støttegruppa i Rogaland sier veldig mange gruer seg til å vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Foto: Harald Pettersen / Statoil

Heidi Olsen Roalsø, som er leder for støttegruppa i Rogaland sier de hun har kontakt med gjennom støttegruppa har mange følelser knyttet til den kommende rettssaken, og det å skulle vitne.

– Veldig mange er ganske slitne og gruer seg til rettssaken. Det gjør vondt for mange å skulle bli dratt tilbake til det som skjedde 22. juli, så det er veldig mange følelser knytta til det, sier hun til NRK.

Hun sier de fleste likevel synes det er en nødvendig prosess som de må gjennom.

– De stoler på rettssystemet, og vet at de må være med på dette. Jeg tror at de ser at dette er nødvendig, og at de sånn sett synes det blir godt å kunne få gjennomført den biten, slik at gjerningsmannen skal få sin straff og at rettsprossen fullendes, sier Olsen.

– Vil gjerne vitne

Harald Føsker befant seg i femte etasje i Høyblokka i regjeringskvartalet da bomba eksploderte 22. juli. 67-åringen kom fra det med livet i behold, men fikk alvorlige skader som han må leve med resten av livet.

Han er blant dem som også skal vitne:

– Jeg har prøvd å tenke den tanken siden dette skjedde, og har funnet ut at det vil jeg gjerne gjøre, uttalte han til NRK i forrige uke.

Føsker innser likevel at det kan bli vanskelig å forberede seg:

– Jeg tror ikke det er mulig å være foreberdt på det, men slik jeg ser det, så er dette en del av min gjenopprettelsesprosess mot en ganske avskyelig handling mot uskyldige mennesker, som jeg tror at jeg har lyst til å gjøre, sier Føsker.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger