Hopp til innhold

Eksamen kolliderer med rettssaken

Mens rettssaken mot Anders Behring Breivik pågår, må flere av de berørte ungdommene ta nasjonal eksamen.

Utøya

De berørte etter tragedien på Utøya ønsker hjelp til å komme seg gjennom eksamen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

16. april starter rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik i Oslo tinghus. Samtidig må mange av de berørte etter terroraksjonen i Oslo og på Utøya ta eksamen. Nå håper både rektor og overlevende at det legges opp til fleksibilitet.

Malakoff videregående skole i Moss er den skolen i landet som ble hardest rammet av tragediene. 12 elever ble direkte berørt, og for mange har det vært tøft å kombinere skole med det som har skjedd, sier Sindre Lysø.

– 22. juli sitter fremdeles i kroppen på veldig mange av oss. Jeg tror at eksamenstiden, med rettssak og så videre, vil bli en påkjenning for de aller fleste.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sindre Lysø, nestleder i Østfold AUF

Sindre Lysø i Østfold AUF, sier at det har vært tungt å konsentrere seg om skolen.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

Ønsker særskilte hensyn

16-åringen er organisatorisk nestleder i AUF i Østfold, og overlevde Utøya-tragedien. Han håper nå at det blir tatt spesielle hensyn til de berørte.

– Det er helt sikkert muligheter for å tilrettelegge i forhold til eksamenstid, og i forhold til om prøvene skal avlegges muntlig eller skriftlig. Om vi kan få særskilt tilrettelegging, så tror jeg det ville vært en fordel for veldig mange, sier Lysø.

Ti uker er satt av til rettssaken som vil kollidere med nasjonal eksamen.

Rektor ved Malakoff skole, Bente Lis Larsen, har lagt ned mange timer på tilrettelegging for de berørte elevene hun har ved skolen sin.

Men hun sier at hun kun kan gjøre noe med lokale forhold. Nasjonal eksamen kan hun ikke påvirke, men mener det kunnskapsministeren må legge opp til stor fleksibilitet.

– Jeg tror det er viktig. Det å få rettssaken opp samtidig vil bli spesielt tungt for de elevene det gjelder, og man kan kanskje ikke forvente at de skal ha fullt fokus på å prestere til eksamen.

Les også:

Lover å være fleksibel

Kristin Halvorsen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen har flere forslag til løsninger på problemet.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) er nå i gang med å finne løsninger på problemet, og hun ønsker at de berørte skal ta kontakt med departemententet.

Halvorsen lover å være fleksibel, og ser for seg flere løsninger.

– For noen kan det være aktuelt å be om en time eller to ekstra, for å klare å fullføre eksamen på vanlig vis. For andre kan det være aktuelt å få utsatt eksamen, det er mulig å gjøre etter dagens regler, dersom man har legeerklæring.

– I tillegg kan spørsmålet om man kan få beholde standpunktkarakteren som eneste karakter være aktuelt.