Hopp til innhold

Angelica (34) har søkt to jobber hver dag – i seks år

Unge med kronisk sykdom diskrimineres i arbeidslivet. De får ikke jobb dersom de har hatt kreft eller andre sykdommer, mener organisasjon for funksjonshemmede.

Føler seg diskriminert

Angelica Bråten synes ikke det er lett alltid å stille bakerst i jobbsøkerkøen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Angelica Bråten er 34 år og kronisk syk. Hun har sykdommen lupus, en autoimmun bindevevssykdom som skaper betennelser i hele kroppen.

– Jeg har vel sendt to søknader om dagen i snitt i seks år nå. Før jeg ble syk, ble jeg innkalt til intervju på alle søknader jeg sendte. Jeg merker stor forskjell, forteller hun.

Blir ikke ringt opp

Selv om Angelica har vært ute av arbeidslivet noen år på grunn av sykdommen, har hun god kompetanse fra arbeidslivet og en fin CV. Likevel føler at hun er uaktuell på arbeidsmarkedet.

– Jeg har prøvd to varianter. Jeg har fortalt helt åpent at jeg har en sykdom, og jeg har latt det være. Når jeg ikke har gjort det, har jeg kommet ganske langt på intervjuene. Men jeg har følt et ansvar for å fortelle om det, og så fort det kommer opp, blir jeg ikke ringt opp igjen, sier hun.

Umulig å komme inn

Unge mennesker som har hatt, eller har en sykdom opplever fremdeles å stille bakerst i jobbkøen når de søker jobber.

Når arbeidsgiveren hører at de må ha tilrettelegging, blir de sjelden innstilt som nummer en.

Har sendt tusenvis av jobbsøknader

Det er blitt tusenvis av jobbsøknader, men Angelica havner bak i køen når hun forteller at hun har en sykdom.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRk

Diskriminerer

Angelicas historie er ikke enestående. Både MS-forbundet, og ungKreft forteller det samme.

– Det er nok fortsatt en holdning at det er lavere produktivitet hos funksjonshemmede. En frykt for at det er en risiko å ansette noen med utfordringer. Det er mye uvitenhet om hvilke ressurser disse ungdommene er, sier generalsekretær i Unge funksjonshemmede, Synne Lerhol.

– Er det diskriminering?

– Ja, når det skjer så systematisk over så lang tid, må vi kunne si det er diskriminering, sier hun.

hodepine, sykmelding, arbeidsliv, sykmeldt

Funksjonshemmede kan ha behov for enkle tilpasninger for å fungere.

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO / COLOURBOX

Enkel tilpasning

Angelica vil så gjerne jobbe, men kroppen hennes er ofte i betennelsesmodus, og hun må hvile litt når hun plutselig blir utmattet.

– Jeg trenger å hvile litt innimellom – kanskje bare et kvarter, og det er den tilretteleggingen en arbeidsgiver måtte gjøre for meg, sier den arbeidsklare 34-åringen.

Arbeidskraftundersøkelsen viser at 52 000 personer med funksjonsnedsettelse mellom 15 og 39 år ønsker seg en jobb. 26 000 er mellom 15 og 24 år.

Må bli bedre

NHO sjef om julebord

NHO-leder i Buskerud, Grete Karin Berg mener bedrifter må bli mye flinkere til å ansette unge funksjonshemmede.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Det er veldig viktig å få alle unge inn i arbeidslivet. Det er avgjørende for den videre utviklingen av samfunnet at de aller fleste kan jobbe, sier Grete Karin Berg i NHO i Buskerud.

Hun oppfordrer sterkt medlemsbedriftene til å bli bedre på å integrere, og ta i bruk de mulighetene som ligger i avtalen om inkluderende arbeidsliv.

Angelica fortsetter jakten på en jobb, men forstår fort at løpet er kjørt når hun forteller om sykdommen. Hun føler seg diskriminert.

– Det er vanskelig å se det annerledes ja, sier hun og skjelver litt i stemmen.