Hopp til innhold

Ærespris til politimannen som lærte kolleger å tenke nytt

Asbjørn Rachlew har vært med på å forandre avhørsmetodene til politiet vesentlig. Det får han pris for.

Asbjørn Rachlew

Eksperten i avhørsmetoder klarer ikke legge fra seg jobben når han kommer hjem. – Jeg er nok blitt en fagidiot.

Foto: Anders Fehn / NRK

Han er drapsetterforsker med doktorgrad i avhørsmetoder. Denne uka fikk han Politiforums Ærespris for 2017.

– For politiet er dette er en indikasjon på at hele profesjonen vår er i ferd med å akseptere og anerkjenne den kritiske tanken. Det betyr mye for meg at høyskoletenkningen, den kritiske tanken, er kommet for å bli også i politiet.

– Tidligere søkte vi etter tilståelser, men nå trener vi etterforskerne til å teste alternative hypoteser og se etter andre forklaringer. Det er et ganske radikalt tenkeskifte norsk politi har vært gjennom.

Norske avhørsmetoder eksporteres

Endel vil huske Asbjørn Rachlew fra NRKs Brennpunkt-dokumentar i fjor, da han konkluderte med at et avhør gjort av politiet i Stavanger i 2014 var ulovlig og at det brøt med menneskerettighetene.

Etterforskeren skulle ha gutten til å tilstå, og han var villig til å bruke press og manipulasjon for å få det til.

Asbjørn Rachlew

De siste årene har politiet samarbeidet med Senter for menneskerettigheter på Universitetet i Oslo om et kurs om den norske forskningsbaserte forhørsmetoden, som er inspirert av den britiske.

Formålet til avhøret er å samle inn mest mulig av nøyaktig og pålitelig informasjon, sier Asbjørn Rachlew. Når man har et definert formål blir det lettere å forholde seg profesjonell.

– Vi ser nå at flere og flere land forstår at de må endre kurs. De har forstått at ikke bare har de fengslet uskyldige mennesker basert på sine fremtvungne tilståelser. Enkelte land har jo sågar henrettet uskyldige mennesker.