Hopp til innhold

Advarer mot å forandre søknaden

Børre Rognlien minner om at halve vinter-OL i 2022 allerede er basert på gjenbruk og at OL-budsjettet er på sju prosent av Sotsji-lekene.

Børre Rognlien

Å rokke ved den kvalitetssikrede OL-søknaden kan få dyre konsekvenser, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Foto: Olav Juven / NRK

Idrettspresidenten advarer kraftig mot å rokke ved Oslo kommune og Norges Idrettsforbunds OL-søknad.

Tidligere denne uken foreslo både Ap, Frp og Høyre og flytte mer av OL-2022 ut av Oslo for å sikre gjenbruk av anlegg fra Lillehammer-OL i stedet.

– I den pakken som idretten har sluttet opp om, så er 50 prosent av alle anlegg som trengs allerede bygget, sier Idrettspresident Børre Rognlien til NRK.

– Så bortsett fra Innsbruck i 1976 er det aldri fremmet et slikt forslag med så stor grad av gjenbruk som nå, sier han.

Flere stortingsrepresentanter har tatt til orde for å legge skøyteøvelsene på Hamar og skiskyting på Lillehammer for å spare penger. Det er positivt at de engasjerer seg, men det er ikke gitt at de sparer penger, mener idrettspresidenten.

– Blir med alt rundt anleggene

heiberg

IOC-medlem Gerhard Heiberg vil ikke kommentere utspillet om å flytte flere øvelser ut av Oslo.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

– Det er faktisk ikke så enkelt som å bare bruke de gamle anleggene. For det første så vil alle anleggene kreve et eget innkvarteringsopplegg for media og deltagere.

– Deretter vil påvirke hele transportopplegget som det er lagt til rette for i statsgarantisøknaden, forteller idrettspresidenten.

Rognlien minner om at både Holmenkollen, alpinanleggene på Hafjell og Kvitfjell og bob- og akebanen skal gjenbrukes.

Dessuten måtte idretten motvillig akseptere kunstløp i Telenor Arena i stedet for å bygge en ny, stor ishall.

Trenger Grønmo til Paralympics

Rognlien trekker fram skiskytterarenaen som eksempel på ringvirkningene ved en utflagging. En skrinlegging av anlegget på Grønmo vil gjøre at lokale skiskyttere fortsatt må kjempe om plassen i Holmenkollen med flere andre idretter.

– Man må heller ikke må glemme er at anlegget på Grønmo skal være hovedarena for Paralympics, fordi løypene i Kollen er for bratte for kjelkeøvelsene.

Det planlagte skiskytteranlegget på Grønmo skal bli hovedarena for ski og skiskyting under Paralympics.

– Skal man også flytte alt det til Lillehammer, vil det få enda større konsekvenser i forhold til innkvartering for deltagere og for media. Da begynner jo hele søknaden å bli en hybrid, presiserer Rognlien.

– Må ikke tro vi kan gjøre hva som helst

Han synes ikke det er riktig å desentralisere OL mer for å få større oppslutning blant folket og på Stortinget.

– Hvis poenget var at man skulle ha et OL i anlegg i hele landet så blir det forferdelig dyrt, og det vil være så store brudd i forhold til de krav og ønsker IOC har i forhold til arrangementet, så det vil påvirke veldig.

– Vi må ikke glemme at vi ikke er uten konkurranse, Polen er en stor vinteridrettsnasjon hvor man også unngår mange av de problemene vi så i Russland. Så å tro at vi får arrangere OL uansett hva vi finner på, det får vi ikke.