Hopp til innhold

Kan bli dyrt å bruke gamle OL-anlegg

Gjenbruk av OL-anlegg fra 1994 kan gjøre Oslo-OL i 2022 dyrere, og ikke billigere. Det mener Oslo Idrettskrets.

Illustrasjon OL Oslo 2022

Slik kan en deltagerlandsby på Økern bli. - Det er lite å spare på å spre deltagerlandsbyene. Det er like dyrt å bygge på Lillehammer og Hamar, mener lederen i Oslo idrettskrets Norvald Mo.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

Flere stortingsrepresentanter vil ha skiskyting på Lillehammer og skøyter på Hamar for å slippe å bygge nye anlegg. Det kan fordyre hele prosjektet, advarer leder i kretsen, Norvald Mo.

– Jeg har forståelse for at stortingspolitikerne er opptatt av at OL i Norge skal arrangeres billig, men jeg deler ikke deres syn om at det vil bli billigere å spre anleggene. Jeg tror derimot at det vil gjøre OL dyrere, sier han.

Dyr sikkerhet

Norvald Mo sier at idrettsanleggene bare utgjør grovt regnet en tidel av de totale OL-kostnadene, mens gjennomføringen av selve arrangementet i februar 2022 er det store pengesluket.

OL-logo, Oslo 2022

Logoen er klar for Oslo OL 2022, men spørsmålet nå er om det blir Oslo eller Østlands-OL.

Foto: Oslo kommune

– Det går blant annet på det med sikkerhet. En har jo sett at disse tiltakene er en stadig større del av kostnadene ved et OL. Det å spre anleggene, vil øke disse utgiftene enda mer, fortsetter han.

Han tror heller ikke at det blir noe billigere å bygge deltager- og medielandsbyer i Hamar og Lillehammer, kontra i Oslo.

Politikere vil spre OL

Debatten om å flytte mer av OL ut av Oslo-gryta skjøt fart da tidligere kulturminister Anniken Huitfeldt tok til orde for mer gjenbruk på årsmøtet i Oppland Arbeiderparti.

Da hadde de idrettspolitiske talsmennene til Høyre og Fremskrittspartiet på Stortinget allerede lansert den samme idéen få dager i forveien.

For Oslo Idrettskrets vil en slik utflagging av anlegg ta bort selve hovedmotivasjonen for et vinter-OL i 2022. Flest mulig anlegg til Oslo var en forutsetning da kretstinget sa ja til å søke i juni 2012.

– Går ut over entusiasmen

– Vårt utgangspunkt er at Oslo har landets dårligste dekning av idrettsanlegg. Vi så på OL som en mulighet til å forbedre den dekningen med anlegg som vi sårt trenger, det gjelder skøyteanlegg og skiskytteranlegg. Og det er ikke noe sted i landet hvor man kan få en bedre etterbruk på anleggene som i Oslo, sier Norvald Mo.

Han tror likevel ikke at Oslo Idrettskrets vil trekke sin støtte til et OL selv om konkurransene havner andre steder i landet.

– Men det er jo sånn at hvis øvelsene ikke skal foregå i Oslo, så vil ikke entusiasmen for OL bli så stor her i byen, avslutter leder i Oslo idrettskrets, Norvald Mo.