Advarer folk mot å ferdes på isen i Oslo-området

Lørdag formiddag ble flere personer observert ute på isen på Sognsvann i Oslo. – Det hørtes skummelt ut, sier brannvesenet som advarer folk mot å gå ut på isen både på innsjøer og på fjorden.

Folk ute på isen på Sognsvann

FIRE PÅ ISEN: Ved 12.30-tiden lørdag formiddag var flere personer ute på isen på Sognsvann i Oslo.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Vi vil advare folk mot å gå ut på vann nå. Det er sent i sesongen og begynner å bli skummelt, sier vaktleder i Oslo brann- og redningsetat, Stig Henning Duaas.

Ved 12.30-tiden lørdag kunne folk som nøt påskesola ved Sognsvann i Oslo se fire personer som tok seg ut på isen. Først til øya i vannet og deretter til en badebrygge.

– Dykkerbilen vår så overvann på Sognsvann for noen dager siden og dykkelederen ved Sagene brannstasjon sier han selv aldri i verden ville gått ut der, sier Duaas.

Etter at NRK tok kontakt dro brannvesens dykkere til Sognsvann for en liten øvelse og kontroll av isen.

– Det var veldig varierende kvalitet på isen. Noen steder er den bra, andre steder veldig dårlig, sier Duaas.

Oslo brann- og redningsetat åtvarer folk mot å gå ut på isen.

VIDEO: Dette kan være livsfarleg, ifølge brannvesenet i Oslo. – Å dra med seg unger ut der, det er ikke bra, sier dykkeleder Øyvind Haugerud i Oslo brann- og redningsetat.

Hund gjennom isen

Brannvesenet i Oslo har så langt i påska sluppet å rykke ut fordi noen har gått gjennom isen, og håper det fortsetter sånn. Lørdag reddet brannvesenet i Asker og Bærum opp en hund som hadde gått gjennom isen ved Haga golfbane.

Laster Twitter-innhold

Dette var påskas første som måtte ha hjelp etter å ha gått gjennom isen i Asker og Bærum.

– De som var ute med hunden holdt seg heldigvis på land og ventet på oss. Det var lurt. Den beste regelen nå er å holde seg på land, ikke på vann, sier operatør ved 110-sentralen i Asker og Bærum, Svein Holmgren.

– Må ha spesialutstyr

Skiforeningen melder om svært variable isforhold på vannene i marka som ligger betydelig høyere enn Sognsvann og vannet ved Haga golfbane. De fraråder ferdsel på vann der de ikke har kjørt opp løyper og ber folk utvise skjønn.

NB: Isen på vannene har veldig variable forhold, og det er vanskelig å vurdere forholdene med snø oppå isen. Generelt fraråder vi ferdsel over vann der vi ikke har kjørt løyper, men det betyr ikke nødvendigvis at det er dårlig is. Men vi holder ikke oppsyn med is der vi ikke lenger kjører, så folk må utvise skjønn.

Skiforeningen om isforholdene i marka

Brannvesenet i Oslo går lenger og ber folk holde seg unna om de ikke har med seg spesialutstyr.

– Skal man ut på isen må man ha med seg egnet utstyr for å ferdes på is. Det er det mange som ikke har, derfor vil vi anbefale folk å ikke gå ut på vann i Oslo-området nå, sier Duaas i brannvesenet.

Folk ute på isen på Sognsvann

TIL ØY OG BRYGGE: De som var ute på isen på Sognsvann lørdag gikk ut til øya og til en brygge.

Foto: Nina Didriksen / NRK
Sognsvann