Hopp til innhold

– Sykler for de som er igjen hjemme

Flyktninger sykler Grenserittet sammen med TV-aksjonen og Lene Alexandre Øien. De sykler for de som fortsatt bor i krigsherjede land.

Flyktninger i Grenserittet

En gruppe flyktninger deltar i Grenserittet sammen med Lene Alexandra Øien og TV-aksjonen.

Foto: Renate Holm, TV-aksjonen Østfold

I dag går Grenserittet av stabelen. Ivrige syklister tar turen fra Strømstad til Fredriksten festning i Halden.

Det er likevel en gruppe deltagere som setter et spesielt preg på konkurransen i år. Midt blant topptrente syklister deltar også 10 flyktninger med sykler, drakter og hjelmer de har fått låne av snille hjelpere. Mange av dem har heller aldri syklet før de kom til Norge.

Flyktningenes deltagelse er en del av årets TV-aksjon, «Vi får hjelpen helt frem», hvor inntektene skal gå til Røde Kors.

– Vil vise at vi bryr oss

Flyktninger og Lene Alexandra Øien i Grenserittet

Lene Alexandra Øien sammen med flyktningene som deltar i Grenserittet.

Foto: Renate Holm, TV-aksjonen Østfold

På den tunge sykkelturen har de ferske syklistene fått drahjelp fra firmaet Call2action fra Fredrikstad og TV-aksjonens ambassadør i Østfold, Lene Alexandre Øien.

– Det er flott å kunne bidra for en god sak og hjelpe andre mennesker. Samtidig vi spredd treningsglede og vise at alle kan delta i et sykkelritt, sier Øien til NRK.

Flyktningene er i alderen 18-45 år og kommer fra Somalia, Syria, Libanon og Sør-Sudan.

– Vi vil vise at vi bryr oss og sørge for at de som trenger hjelp får det. Poenget i dag er ikke å vinne, men å delta for de som ikke kan, påpeker Øien.

En symbolsk grensekryssing

Leder for TV-aksjonen i Østfold, Renate Holm, forteller at hun er rørt over engasjementet rundt stuntet i Halden.

– Det er en sterk markering og en påminnelse om alle de som er igjen i krigsherjede land og som fortsatt trenger hjelp. Kryssingen av grensen er en symbolsk handling og viser hvor viktig det er med integrering av flyktningene, sier hun.

Hun forteller at årets aksjon skal hjelpe over to millioner krigsofre og flyktninger i åtte forskjellige land, hvorav mange av landene også er representert på en sykkel under Grenserittet.