Hopp til innhold

– Kommuneansatte beskyldes for å være korrupte

DRAMMEN (NRK): Ett år etter den store korrupsjonsavsløringen i Drammen kommune lever ansatte fortsatt med mistanker.

Drammen rådhus

FÅR UFINE KOMMENTARER: Mange drammensere tror fortsatt det foregår litt av hvert i byggesaksavdelingen, ifølge tillitsvalgte.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

18. januar 2016 ble det kjent at en kvinnelig ansatt i Drammen kommune noen dager tidligere var pågrepet og siktet for grov korrupsjon. Kort tid etter ble en mannlig kommuneansatt også siktet. De to skal ha mottatt flere hundre tusen kroner i bestikkelser fra 27 utbyggere.

Siri Karlsen

Hovedtillitsvalgt Siri Karlsen i NITO.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Det siste året har ansatte måttet tåle litt av hvert, forteller hovedtillitsvalgt Siri Karlsen i NITO. Fortsatt tror mange drammensere at det foregår litt av hvert i byggesaksavdelingen.

Byggesaksbehandlerne får en del ufine tilbakemeldinger og kommentarer og uberettigede påstander om at man er korrupt eller uredelig i sin saksbehandling, sier Karlsen til NRK.

Det er tøft for de ansatte som opplever det, sier Karlsen.

– Man har tydelige bevis på at det ikke er noen her som har gjort noe galt, utover de to som er siktet i saken. Så at man da anklager andre fordi man ikke får svaret man ønsker, det er veldig synd for de ansatte.

Måtte late som ingenting

Det var kommunen selv som fattet mistanke mot de to tiltalte, og i flere måneder måtte noen få ansatte fortsette jobben og late som ingenting.

Byutviklingsdirektør Bertil Horvli i Drammen kommune forteller at det var en spesiell situasjon og en belastning for mange.

Beril Horvli

Byutviklingsdirektør Bertil Horvli i Drammen kommune.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Vi var avhengige av at et fåtall visste om det for at politiet skulle kunne gjøre sin grundige etterforskning. Så da måtte vi ha såkalt «business as usual». Tre måneder tok det politiet før de mente at de hadde nok til å gå til pågripelse og hadde nok til å muligens kunne sikte noen utenfor Drammen kommune også.

Ansatte som har behov for det, får tilbud om samtalegrupper eller hjelp fra bedriftshelsetjenesten for å få bearbeidet tanker og følelser etter korrupsjonssaken, forteller Horvli.

Risikerer fengsel

De to hovedsiktede må møte i retten til høsten, men i løpet av våren vil rettssaker mot tiltalte utbyggere komme på rekke og rad.

Tre tiltaler er allerede klare, og trolig starter rettssakene mot utbyggerne ved påsketider.

Utbyggerne risikerer fengselsstraffer, har politiadvokat Hans Lyder Haare ved øko-avsnittet i Sør-Øst politidistrikt tidligere opplyst overfor NRK.

– Kan aldri være sikre

Drammen kommune får 24. januar rapporten etter en ekstern gransking av kommunen.

Ifølge Horvli er det gjort store endringer det siste året for å få på plass systemer som skal sikre de ansatte, og for å forsøke å hindre korrupsjon.

– I et samfunn kan man aldri være trygg på at det ikke er utro tjenere, men vi må jobbe med å ha et system som er preventivt slik at ingen skal prøve seg på kriminelle handlinger.

  • Ekstern gransking av korrupsjonssak
  • Utbyggere møter til politiavhør i Drammen

    Flere utbyggere ble siktet for grov korrupsjon etter samarbeid med to saksbehandlere i Drammen kommune. Her er to av dem på vei til avhør på politistasjonen i januar i fjor.

    Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Flere nyheter fra NRK Buskerud