Normal

Korrupsjonssaken: Hevder hun ikke forstod

DRAMMEN TINGRETT (NRK): Kvinnen som er tiltalt for å fjerne bevis i korrupsjonssaken i Drammen, sa seg ikke skyldig i retten i dag. Aktor la ned påstand om fengsel i 120 dager.

Politiet beslaglegger søppelsekker med dokumentasjon i korrupsjonssaken i Drammen.

Søsteren til den korrupsjonssiktede er i retten for forsøk på å fjerne bevis. Bildet er fra januar 2016, og viser politiet som nettopp har pågrepet søsteren til den korrupsjonssiktede kvinnen da hun forsøkte å frakte to søppelsekker med dokumenter vekk fra kvinnens bolig. Politiet laster dokumentene over i sin egen bil.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Kvinnen som nå sitter tiltalt for å ha fjernet bevis i den såkalte korrupsjonssaken i Drammen kommune, nektet straffskyld da rettssaken mot henne startet i Drammen tingrett i dag.

Påstand om fengsling

Hans Lyder Haare, aktor

Politiadvokat Hans Lyder Haare er aktor i saken.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Aktor Hans Lyder Haare la i formiddag ned påstand om fengsel i 120 dager.

I tillegg ønsker aktor at tiltalte skal betale saksomkostninger. Han mener det ikke er grunn til strafferabatt.

Dommen faller fredag tolvte august klokken ti.

Telefonsamtaler avslører

Den dagen hun ble pågrepet, den 15. januar i år, hadde hun fått flere telefonsamtaler fra sin søster, som akkurat da hadde blitt pågrepet og siktet for grov korrupsjon i byggesaksavdelingen i Drammen kommune.

Siden saksbehandleren var blitt siktet og pågrepet, hadde politiet tillatelse til å avlytte hennes telefon, og derfor har de lydopptak av samtalene mellom søstrene.

Aktor spilte av lydloggen fra telefonsamtalen i retten i dag.

– Jeg er i kjempetrøbbel, mye større trøbbel enn jeg noen gang har vært i. Jeg er tiltalt for korrupsjon, og det er riktig.

Korrupsjonssiktet saksbehandler til sin søster

– Burde ha forstått

Den fire år yngre søsteren sier selv at hun ikke oppfattet alt som ble sagt i telefonsamtalene hun fikk av sin siktede søster denne dagen. Hun trodde at det hadde noe med dommen som søsteren skulle sone etter NAV-svindel.

Til tross for at den siktede søsteren brukte ordet korrupsjon i telefonsamtalen mellom de to, hevder hun at hun ikke forstod at det dreide seg om det.

– Jeg er i kjempetrøbbel, mye større trøbbel enn jeg noen gang har vært i. Jeg er tiltalt for korrupsjon, og det er riktig, sa den korrupsjonssiktede saksbehandleren til sin søster.

Haare sa i retten i dag at han mener at tiltalte burde ha forstått at det hun gjorde var straffbart.

– Når man hører disse samtalene og setter dem i sammenheng, så er ikke påtalemyndigheten og politiet i tvil om at dette har hun forstått, sier Haare.

– Fjern alt

I telefonsamtalen ber også den korrupsjonssiktede sin søster om å fjerne alt av dokumenter, tegninger og permer fra kontoret. De skal settes hjemme hos en annen person. Søsteren blir forklart hvor denne personen bor, slik at sekkene kan leveres der.

Du må ta med alt. Alt, sier den korrupsjonssiktede og legger til:

Det er lov å tegne, men ikke ta imot tegninger.

Den tiltalte kvinnens forsvarer, Martin Smith, tenker at kvinnen har blitt utnyttet. Han la vekt på at kvinnen ikke hadde forutsetning for å forstå at dokumentene gjaldt byggesaksavdelingen i Drammen.

Advokat Martin Smith

Advokat Martin Smith er forsvarer for den tiltalte kvinnen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Handlet uten å tenke seg om

Den tiltalte kvinnen sier selv at hun var i dårlig form den dagen og handlet uten å tenke seg om.

Det ble også vist frem og lest fra en legeerklæring om kvinnens helsetilstand. Der står det at kvinnen har store helseproblemer og av den grunn sliter med konsentrasjonsvansker.

Skjult beskjed i SMS

I den siste telefonsamtalen mellom de to søstrene den 15. januar, sier den pågrepne kvinnen at hun frykter at politiet allerede har vært hjemme hos henne og ransaket boligen.

Hun ber søsteren om å skal sende henne en SMS for å fortelle om politiet allerede har vært der. Siden søsteren også får beskjed om å lufte hunden, blir hun bedt om å skrive «Hun har vært ute» hvis politiet har vært der allerede.

Saken oppdateres