Hopp til innhold

– Ingen andre i klassen har sommerjobb

FILTVET/HURUM (NRK): Isak Coleman på 13 år har skaffet seg jobb for sommeren, og det er ikke hvor som helst.

Isak Coleman

KLAR: Isak Coleman er bare 13 år, men har allerede skaffet seg sommerjobb. Han står klar i porten for å ta imot gjestene som kommer.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Isak Coleman hopper av sykkelen og åpner den store porten. På skjorta bak på ryggen hans står det "crew". Håret er strøkent med gele.

I døra møter han på sjefen, og de håndhilser.

– Her behandler vi alle likt. Det spiller ingen rolle om du er 13 eller 50.

Sonja Lee eier Villa Malla, et sommerparadis på Filtvet i Hurum. Restaurant, brygge og strand er en del av konseptet, og det er altså her Isak har blitt ansatt for sommeren.

Isak Coleman

Isak på 13 år jobber tre til fire ganger i uka på Villa Malla.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Ikke som alle andre trettenåringer

Isak forteller om såkalt "bygdesladder", som mange unge blir utsatt for. Selv ble han av mange oppfattet som en bølle på skolen, men etter å ha fått sommerjobb er det flere som har endret syn.

– Det er ingen andre i klassen som har sommerjobb. Noen klipper kanskje gresset hjemme, men ingen har en ordentlig jobb, sier Isak.

Og det er kanskje ikke så rart. Nye tall fra Eurostat viser at antall i arbeid i Norge mellom 15–19 år ligger på rundt 30 prosent. Enda færre er det som er 13 år og i arbeid.

– Må krøkes tidlig

Sonja Lee har i alle år ansatt unge folk på Villa Malla. Mange av dem som starter som trettenåringer fortsetter i jobben til de nærmer seg 20.

Villa Malla

Sonja Lee er fornøyd med sin nye sommeransatt. Selv om Isak 'bare' er 13 år gjør han en strålende jobb, mener hun.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

– Det er jo om å gjøre at de unge krøkes tidlig. Isak er ikke den første trettenåringen som er med oss. Selv startet jeg også å jobbe som trettenåring, så jeg synes det er veldig positivt å gi muligheten videre, sier Lee.

Hvorfor er det viktig?

– Det er viktig å vise hvordan det er i arbeidslivet. Det er klart det er en viss forskjell, og vi følger ekstra med Isak, men ikke på måten vi snakker sammen på.

Står i porten

Isak jobber tre til fire ganger hver uke. Jobben hans er å ta imot gjestene ved inngangsporten, ønske dem velkommen, og fortelle om hvordan ting fungerer på området.

– Hvis det kommer noen som skal bade på stranda opplyser jeg for eksempel om at det ikke er lov til å ha med medbrakt mat og drikke, og så sier jeg at de må kose seg da.

Isak håper på å kunne jobbe på Villa Malla i flere år fremover, og på sjefen virker ikke det utelukkende.

– Jeg tror faktisk at han kommer til å være med oss her på Villa Malla de neste årene. Det håper jeg inderlig. Også håper jeg at vi kan stimulere han til å være trygg på seg selv, og samtidig trygg på sine beslutninger. Vi ønsker å hjelpe han og motivere han til det han drømmer om, sier Lee.

Og framtidsdrømmen er ganske tydelig.

– Jeg drømmer om å bli zoolog, sier trettenåringen.

Veien ut i arbeidslivet er i gang, og Isak tar imot sin første gjest halv tolv denne grå formiddagen.

Flere nyheter fra NRK Buskerud