NRK Meny
Normal

Unndro skatt for en billion kroner

Italienerne unndrar 1000 milliarder kroner i skatt på ett år, viser en ny rapport.

Mario Monti

Italias statsminister Mario Monti har gått til krig mot skattesnusk, og slår hardt ned på bedrifter som prøver å lure seg unna.

Foto: MAX ROSSI / Reuters

Tallene er publisert i avisen La Repubblica, og viser at skatteunndragelser er et enda større problem enn man har trodd tidligere.

Italienske myndigheter har anslått at de blir lurt for rundt 100 milliarder euro i året, men en fersk rapport viser at tallet i 2009 var nærmere 150 milliarder euro, over en billion kroner.

Ifølge La Repubblica utgjør summen fire ganger verdien av budsjettet etter statsminister Mario Montis nye sparepakke, og 28 prosent av landets totale skatteinntekter.

Les: Brast i gråt over nye sparetiltak
Les: Utfordringer i kø for Italia

I fjor klarte skattemyndighetene å kreve inn elleve milliarder euro ekstra, men økonomene i landet mener dette bare er toppen av isfjellet.

I forrige uke viste en ny utgave av rapporten «SOS Impresa» at mafiaen nå er Italias største «forretningsvirksomhet» , med en årlig omsetning på 140 milliarder euro. Samtidig har flere tusen arbeidsplasser forduftet.

Les: Europas tapte generasjon

Går til krig mot skattesnusk

Det er den vanlige inntektsskatten flest italienere dropper å betale. Her mangler det nesten 50 milliarder euro.

Nå oppfordrer flere nettsider og Facebook-grupper til å boikotte bedrifter som prøver å snyte på skatten, skriver nyhetsbyrået AFP.

Statsminister Mario Monti har gått til krig mot skattesnusk for å redde Italias skrantende økonomi, og forsøker å stramme inn etter Silvio Berlusconis regjeringstid.

Les: Blir både stats- og finansminister

Cortina d'Ampezzo

Handlegaten i Cortina d'Ampezzo fikk besøk av 80 skatteinspektører.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

– Det er uakseptabelt at arbeiderne må ofre seg mens mesteparten av landets rikdommer ikke blir beskattet, sier Monti.

Italienske skattemyndigheter har nå satt hardt mot hardt, og dagen før nyttårsaften gjennomførte de en storstilt razzia mot det kjente alpinanlegget Cortina d'Ampezzo, der 80 skatteinspektører gikk gjennom restauranter, barer og butikker.

Det førte til at de skattbare inntektene økte med 400 prosent.

Det internasjonale pengefondet (IMF) spår en nedgang på 2,2 prosent i Italias bruttonasjonalprodukt i 2012, og resesjon i hele eurosonen.

Les: Utfordringer i kø for Italia
Les: Italias statsgjeld nedgradert igjen