Blir både stats- og finansminister

Italias nye statsminister Mario Monti skal også være øverste sjef for økonomien som føres i regjeringen.

Mario Monti

Mario Monti er Italias nye regjeringssjef, og skal samtidig være økonomiminister.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Monti har nå presentert sin nye regjering, som får den tunge oppgaven å stable italiensk økonomi på fote igjen.

Her avslører han at han selv skal ha to av de viktigste statsrådstaburettene, samtidig som han plasserer økonomer i viktige posisjoner.

– Mangelen på politiske personligheter i denne regjeringen vil være til hjelp heller enn til hinder for at regjeringen får solid støtte i nasjonalforsamlingen og i de politiske partiene, for det vil fjerne et grunnlag for uenighet, sier Monti etter å ha presentert regjeringen.

Vil gjenreise tilliten

Monti sier at han håper at den nye regjeringen kan gjenreise tilliten i markedet, og at et anspent politisk klima vil roe seg. Han slår fast at italienerne må være forberedt på at det vil koste å gjennomføre innstrammingene.

Regjeringen skal tas i ed klokka 1700 i ettermiddag, og vil legge fram sitt program for Senatet torsdag.

68 år gamle Monti er økonomiminister og tidligere EU-kommissær. Han ble før helgen bedt av president Napolitano om å danne en overgangsregjering etter at Silvio Berlusconi trakk seg.

Ber om arbeidsro

Monti har stilt som krav at hans nye regjering får arbeidsro en god stund framover – minst fram til neste ordinære valg i 2013.

De fleste analytikere sier at Monti har svært kort tid på seg til å raskt få på plass konkrete endringer i landet. Lånerenten på italienske statsobligasjoner er fortsatt smertefullt høy også etter at Berlusconi gikk av.

Dette skjedde til tross for at teknokraten Monti blir ansett som den beste kandidaten til å berge landets skakkjørte økonomi.

Italia har nå en statsgjeld på 120 prosent av egen BNP, og frykten er stor for at landet snart ikke vil klare å hanskes med utenlandsgjelden sin.

SISTE NYTT

Siste nytt