NRK Meny
Normal

Utfordringer i kø for Italia

Utfordringene står i kø for Italias nye statsminister, som skal prøve å få landets skakkjørte økonomi på rett kjøl igjen.

Det kan vere duka for Mario Monti som italiensk statsminister.

Utfordringene står i kø for Italias nye statsminister, som skal ta over etter Silvio Berlusconi frem til det holdes nyvalg. Tidligere EU-kommisær Mario Monti tar over stafettpinnen.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Etter samtaler med landets politiske ledere har Italias president Giorgio Napolitano søndag bedt den tidligere EU-kommissæren Mario Monti ta over statsministervervet etter Silvio Berlusconi.

Økonomiprofessoren Monti får oppdraget med å danne en ny regjering av fageksperter, som skal styre Italia fram mot et nyvalg, trolig i 2013.

Og utfordringene for landets nye sterke mann står i kø, mener ekspertene.

– Han må være en troverdig leder som formidler Italias intensjon om å gjøre opp for seg. Samtidig må han forklare til folket hvorfor det nå er viktig å sette næring etter tæring, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Andreassen karakteriserer den økonomiske utviklingen i Italia som en skandale først og fremst for landets egne innbyggere, som har hengt etter i levestandard i forhold til andre land i Europa.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no / First Securities Foto

LES OGSÅ: Monti får trolig klarsignal i kveld

LES OGSÅ: Silvio Berlusconi går av

– Må gjennomføre det som allerede er vedtatt

Italias fjell av gjeld på 1900 milliarder euro er Italias kanskje største problem.

Gjelden er så stor, at den tilsvarer nesten fem norske Oljefond. Koblet med politisk rot og underskudd i statsfinansene, har det brakt Italia ut i det økonomiske uføret.

I gjennomsnitt forfaller anslagsvis 1/7 av gjelden årlig. Det betyr at Italia må ta opp nye lån til den renten långiverne krever for låne landet penger.

Jo mer usikker markedsaktørene blir på om Italia greier å betjene egen gjeld, jo høyere rente vil långiverne kreve.

– Har du ikke tillit hos lånegiverne har du et alvorlig problem. Man må gjenvinne tilliten til de som skal låne Italia store beløp de neste årene, sier Andreassen.

Han mener at det nå er svært viktig at vedtakene som allerede er gjort i parlamentet faktisk følges opp i praksis.

Rentene på Italienske statslån har den siste uken steget til nivåer langt over 7 prosent på 10-års-lån, et nivå som er alt for høyt til at landet kan leve med det. Flere eksperter mener at selv et rentenivå på 5 prosent er høyt for Italia.

LES OGSÅ: Obama sier han tror på Italia

– Trenger en troverdig plan

Budsjettunderskuddene i seg selv er ikke den største utfordringen Italia står overfor. Et enda større problem er mangelen på økonomisk vekst, mener Andreassen.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea

Sjefsøkonom Steinar Juel i Nordea

Foto: Knut Falch / Scanpix

– Den nye lederen må både ha en plan for å få budsjettene i balanse og en troverdig strategi for hvordan han skal få i gang den økonomiske veksten, sier Andreassen.

Han mener at det nå er svært viktig at også tilliten til naboene i Europa gjenreises, siden Italia i praksis er avhengig av lån fra andre for å greie seg.

LES OGSÅ: Berlusconi opnar for Mario Monti

LES OGSÅ: Italia slapp EU-straff

– Balansegang for å unngå sosial uro

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea deler Andreassens syn på at det kanskje aller viktigste for troverdigheten til Italiensk økonomi er å gjennomføre vedtatte reformer.

Han karakteriserer et rentenivå på 7 prosent som drepen for Italia, fordi nivået på gjelden er så enorm. Da blir også beløpene som må gå til betjening av rentene enorme.

– Etter hvert som lån forfaller må de låne mer til den renten. Og det er langt mer enn det landet greier å betjene når veksten i økonomien er lav, sier Juel.

Sjeføkonomen mener at landets nye ledelse må beherske den vanskelige øvelsen mellom budsjettkutt og innstramminger for å gjenvinne tilliten i finansmarkedene, og samtidig forhindre sosial uro i folket.

– Det er ikke noen enkel jobb, og den nye lederen må greie å samle bredest mulig støtte i parlamentet. I tillegg bør han få arbeidsro en stund, sier Juel.

Han tror at finansmarkedene vil roe seg ned mandag og tirsdag fordi Monti som fagøkonom nyter stor tillit i finansmarkedene.