NRK Meny
Normal

Brast i gråt over nye sparetiltak

Italias velferdsminister Elsa Fornero klarte ikke å holde tårene tilbake da hun la frem de nye sparetiltakene søndag kveld.

Video Brast i gråt over nye sparetiltak

VIDEO: Italias velferdsminister Elsa Fornero klarte ikke å fullføre setningen da hun skulle fortelle om hva som måtte ofres.

Landets visefinansminister varslet søndag at den italienske økonomien ville krympe i 2012, og etter et krisemøte vedtok regjeringen en krisepakke som skal spare inn over 155 milliarder kroner.

Italias statsminister Mario Monti

Statsminister Mario Monti har sagt fra seg statsministerlønna.

Foto: STRINGER / Reuters

På en pressekonferanse etter møtet skulle Fornero presentere hovedtrekkene i den nye spareplanen, som blant annet innebærer en ny pensjonsreform.

– Dette er pensjonsreformen, og her er betingelsene. Så har vi de økonomiske innstrammingene, og de er veldig tøffe. Så vi hadde ikke noe valg, og det var psykisk smertefullt å be om...

Fornero klarte ikke å fullføre setningen før hun begynte å gråte, og statsminister Mario Monti måtte fullføre for henne.

– Jeg tror hun vil si ofre, som dere alle forsto, sa Monti.

Les: Monti holder fast ved italiensk innstrammingsplan

Vil ikke ha lønn

Italia har allerede innført to sparepakker hittil i år, men EU-kommisjonen varslet nylig at landet vil gå i minus innen 2013 uten flere tiltak.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi mente nedgraderingen var medieskapt.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

Mens daværende statsminister Silvio Berlusconi fnøs av nedgraderingen av Italias statsgjeld tidligere i høst, har den nye regjeringen svart med umiddelbare sparetiltak.

Monti varslet at de fleste italienere vil bli nødt til å ofre mye, og opplyste samtidig at han sier fra seg statsministerlønna i solidaritet med folket.

– Vi står overfor et valg mellom den nåværende situasjonen, med de nødvendige kuttene, eller en betalingsudyktig stat med en euro som kan bli ødelagt på grunn av Italia, sa Monti.

Les også: Moody's: – Hele Europa trues av gjeldskrise

Kutter i egne rekker

Spareplanen, som strekker seg over de neste tre årene, innebærer en kontroversiell pensjonsreform som skal øke pensjonsalderen til kvinner fra 62 til 66 år.

Samtidig må menn jobbe i 42 år i stedet for 40 for å motta full pensjon.

Regjeringen har også økt skattene på boliger, og hevet momsnivået på luksusartikler som båter, privatfly og sportsbiler.

Myndighetene rydder også opp i egne rekker, og legger ned en rekke offentlige instanser, skriver Reuters. Antall lokalpolitikere og kommuneansatte skal også kuttes.

Les også: – Korrupsjon bidrar til eurokrisen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt