Hopp til innhold
President Biden og kronprins bin Salman i Jeddah sommeren 2022
Foto: BANDAR AL-JALOUD / AFP

USA og Saudi-Arabia

  • USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver i Saudi-Arabia

    USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan har diskutert Gaza og bilaterale bånd i et møte med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

    Salman, som er Saudi-Arabias de facto leder, tok imot Sullivan i byen Dhahran, melder landets statlige nyhetsbyrå søndag.

    Møtet fant sted lørdag. Der diskuterte de to en nær ferdigskrevet versjon av et utkast til en strategisk avtale mellom USA og Saudi-Arabia. De diskuterte også behovet for å finne det rette sporet til å få på plass en tostatsløsning for Israel og palestinerne. Videre diskuterte de hvordan Gaza-krigen kan stanses og hvordan man kan tilrettelegge for større tilgang på humanitær hjelp, står det i en uttalelse.

    (NTB)

  • Biden møtte Netanyahu

    President Joe Biden uttrykte bekymring for det israelske demokratiet i sitt første møte med Benjamin Netanyahu siden han dannet ny regjering i Israel i fjor.

    De to hadde samtaler i New York onsdag, i forbindelse med FNs hovedforsamling.

    Biden forsikret at båndene mellom USA og Israel er ubrytelige, ifølge Det hvite hus. Men han gjentok også sin bekymring for «fundamentale endringer i Israels demokratiske system».

    I Israel har det de siste månedene vært stadige protester mot regjeringens rettsreform, som kritikere mener vil svekke rettsvesenets uavhengighet.

    Et annet viktig tema på onsdagens møte var en mulig normalisering av forholdet mellom Israel og Saudi-Arabia.

    – Under din ledelse, herr president, så tror jeg vi kan sikre en historisk fred mellom Israel og Saudi-Arabia, sa Netanyahu.

    Han ble igjen statsminister i desember i fjor og leder en regjering som beskrives som den mest høyreorienterte i Israels historie.

    (NTB)

  • Bidens sikkerhetsrådgiver drar til Saudi-Arabia

    President Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan reiser til Saudi-Arabia for samtaler med lederskapet der.

    Sullivan besøker landet i helga, opplyser han torsdag.

    Han sier at han også skal møte representanter fra India og De forente arabiske emirater for å diskutere nye områder for samarbeid mellom India og landene i regionen – og med USA. (NTB)

    Jake Sullivan
    Foto: Andrew Harnik / AP
  • Amerikaner dømt til 16 år i fengsel for Twitter-meldinger

    Ifølge Washington Post ble en amerikansk statsborger arrestert da han skulle besøke familie i Saudi-Arabia i november i fjor, og dømt til fengsel i 16 år. Bakgrunnen skal være 14 Twitter-meldinger med kritikk av landets myndigheter.

    Utenriksdepartementet i Washington bekrefter at 72-årige Saad Ibrahim Almadi er fengslet. USA tok opp saken hans i desember i fjor og på nytt denne uken, skriver NTB-AFP.

    Saad Ibrahim Almadi

    Fekk 16 års fengsel for Twitter-meldingar

    Ein amerikansk statsborgar er dømd til fengsel i Saudi-Arabia etter at han la ut meldingar på Twitter med kritikk av styresmaktene i landet.

  • Biden har ingen planer om å møte Saudi-Arabias kronprins

    USAs president Joe Biden har ingen planer om å møte Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman på det kommende G20-toppmøtet, ifølge Det hvite hus.

    USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sa søndag til CNN at det ikke er planlagt noe møte mellom de to på toppmøtet, som går av stabelen i Indonesia i november.

    Forholdet mellom de to nære allierte USA og Saudi-Arabia er igjen blitt turbulent den siste tiden. Det skjer etter at sistnevnte ga sin støtte til kutt i oljeproduksjonen til medlemmene av Opec-kartellet og ti samarbeidsland, blant dem Russland.

    Det hvite hus har anklaget Opec+-landene for å ha stilt seg på Russlands side og sier produksjonskuttene vil styrke Moskvas inntekter og undergrave sanksjonene innført som følge av invasjonen av Ukraina. (NTB)

    US Saudi Arabia Fist Bump Fail
    Foto: Bandar Aljaloud / AP
Saad Ibrahim Almadi

Fekk 16 års fengsel for Twitter-meldingar

Donald Trump besøker Saudi-Arabia på sin første utenlandsreise som president. Han skal tale om å konfrontere radikal ideologi.
USAs utenriksminister besøker Saudi-Arabia.
Trump har landet i Saudi Arabia
Trump sier angrepe mot den syrisk flybasen var nødvendig

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no