Hopp til innhold
President Biden og kronprins bin Salman i Jeddah sommeren 2022
Foto: BANDAR AL-JALOUD / AFP

USA og Saudi-Arabia

 • Biden møtte Netanyahu

  President Joe Biden uttrykte bekymring for det israelske demokratiet i sitt første møte med Benjamin Netanyahu siden han dannet ny regjering i Israel i fjor.

  De to hadde samtaler i New York onsdag, i forbindelse med FNs hovedforsamling.

  Biden forsikret at båndene mellom USA og Israel er ubrytelige, ifølge Det hvite hus. Men han gjentok også sin bekymring for «fundamentale endringer i Israels demokratiske system».

  I Israel har det de siste månedene vært stadige protester mot regjeringens rettsreform, som kritikere mener vil svekke rettsvesenets uavhengighet.

  Et annet viktig tema på onsdagens møte var en mulig normalisering av forholdet mellom Israel og Saudi-Arabia.

  – Under din ledelse, herr president, så tror jeg vi kan sikre en historisk fred mellom Israel og Saudi-Arabia, sa Netanyahu.

  Han ble igjen statsminister i desember i fjor og leder en regjering som beskrives som den mest høyreorienterte i Israels historie.

  (NTB)

 • Bidens sikkerhetsrådgiver drar til Saudi-Arabia

  President Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan reiser til Saudi-Arabia for samtaler med lederskapet der.

  Sullivan besøker landet i helga, opplyser han torsdag.

  Han sier at han også skal møte representanter fra India og De forente arabiske emirater for å diskutere nye områder for samarbeid mellom India og landene i regionen – og med USA. (NTB)

  Jake Sullivan
  Foto: Andrew Harnik / AP
 • Amerikaner dømt til 16 år i fengsel for Twitter-meldinger

  Ifølge Washington Post ble en amerikansk statsborger arrestert da han skulle besøke familie i Saudi-Arabia i november i fjor, og dømt til fengsel i 16 år. Bakgrunnen skal være 14 Twitter-meldinger med kritikk av landets myndigheter.

  Utenriksdepartementet i Washington bekrefter at 72-årige Saad Ibrahim Almadi er fengslet. USA tok opp saken hans i desember i fjor og på nytt denne uken, skriver NTB-AFP.

 • Biden har ingen planer om å møte Saudi-Arabias kronprins

  USAs president Joe Biden har ingen planer om å møte Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman på det kommende G20-toppmøtet, ifølge Det hvite hus.

  USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sa søndag til CNN at det ikke er planlagt noe møte mellom de to på toppmøtet, som går av stabelen i Indonesia i november.

  Forholdet mellom de to nære allierte USA og Saudi-Arabia er igjen blitt turbulent den siste tiden. Det skjer etter at sistnevnte ga sin støtte til kutt i oljeproduksjonen til medlemmene av Opec-kartellet og ti samarbeidsland, blant dem Russland.

  Det hvite hus har anklaget Opec+-landene for å ha stilt seg på Russlands side og sier produksjonskuttene vil styrke Moskvas inntekter og undergrave sanksjonene innført som følge av invasjonen av Ukraina. (NTB)

  US Saudi Arabia Fist Bump Fail
  Foto: Bandar Aljaloud / AP
 • USA avviser Saudi-Arabias forklaring på Opec-beslutning

  Ordkrigen mellom USA og Saudi-Arabia om Opecs siste oljebeslutning tiltar i styrke. USA avviser den siste forklaringen fra saudiarabisk side.

  Beslutningen om å kutte produksjonen med to millioner fat om dagen blir i USA sett på som en støtte til Russland i krigen mot Ukraina, all den stund vedtaket øker inntektene for president Vladimir Putin.

  Saudi-Arabia har fastholdt at beslutningen i Opec+ uteukkende ble gjort av økonomiske grunner og at den ikke var politisk motivert.

  – Utenriksdepartementet i Riyadh kan vrenge og vri på dette som de vil, men de faktiske forhold er ganske rett fram. Verden stiller seg bak Ukraina i kampen mot russisk aggresjon, heter det i en uttalelse fra en talsmann i det nasjonale sikkerhetsrådet i Washington torsdag.

  (NTB)

Donald Trump besøker Saudi-Arabia på sin første utenlandsreise som president. Han skal tale om å konfrontere radikal ideologi.
USAs utenriksminister besøker Saudi-Arabia.
Trump har landet i Saudi Arabia
Trump sier angrepe mot den syrisk flybasen var nødvendig

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no