Hopp til innhold
President Biden og kronprins bin Salman i Jeddah sommeren 2022
Foto: BANDAR AL-JALOUD / AFP

USA og Saudi-Arabia

 • Amerikaner dømt til 16 år i fengsel for Twitter-meldinger

  Ifølge Washington Post ble en amerikansk statsborger arrestert da han skulle besøke familie i Saudi-Arabia i november i fjor, og dømt til fengsel i 16 år. Bakgrunnen skal være 14 Twitter-meldinger med kritikk av landets myndigheter.

  Utenriksdepartementet i Washington bekrefter at 72-årige Saad Ibrahim Almadi er fengslet. USA tok opp saken hans i desember i fjor og på nytt denne uken, skriver NTB-AFP.

 • Biden har ingen planer om å møte Saudi-Arabias kronprins

  USAs president Joe Biden har ingen planer om å møte Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman på det kommende G20-toppmøtet, ifølge Det hvite hus.

  USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sa søndag til CNN at det ikke er planlagt noe møte mellom de to på toppmøtet, som går av stabelen i Indonesia i november.

  Forholdet mellom de to nære allierte USA og Saudi-Arabia er igjen blitt turbulent den siste tiden. Det skjer etter at sistnevnte ga sin støtte til kutt i oljeproduksjonen til medlemmene av Opec-kartellet og ti samarbeidsland, blant dem Russland.

  Det hvite hus har anklaget Opec+-landene for å ha stilt seg på Russlands side og sier produksjonskuttene vil styrke Moskvas inntekter og undergrave sanksjonene innført som følge av invasjonen av Ukraina. (NTB)

  US Saudi Arabia Fist Bump Fail
  Foto: Bandar Aljaloud / AP
 • USA avviser Saudi-Arabias forklaring på Opec-beslutning

  Ordkrigen mellom USA og Saudi-Arabia om Opecs siste oljebeslutning tiltar i styrke. USA avviser den siste forklaringen fra saudiarabisk side.

  Beslutningen om å kutte produksjonen med to millioner fat om dagen blir i USA sett på som en støtte til Russland i krigen mot Ukraina, all den stund vedtaket øker inntektene for president Vladimir Putin.

  Saudi-Arabia har fastholdt at beslutningen i Opec+ uteukkende ble gjort av økonomiske grunner og at den ikke var politisk motivert.

  – Utenriksdepartementet i Riyadh kan vrenge og vri på dette som de vil, men de faktiske forhold er ganske rett fram. Verden stiller seg bak Ukraina i kampen mot russisk aggresjon, heter det i en uttalelse fra en talsmann i det nasjonale sikkerhetsrådet i Washington torsdag.

  (NTB)

 • Det hvite hus: Mener Saudi-Arabia tilpasser seg Russland

  En talsperson for Det hvite hus sier Saudi-Arabias Opec-beslutning om å drive opp oljeprisen viser at kongeriket tilpasser seg Russlands syn på Ukraina-krigen. Det melder Reuters.

  President Joe Biden og Kongressen i USA uttrykker økende misnøye med Saudi-Arabia for å ha drevet opp oljeprisen og dermed styrket Russlands evne til å krige i Ukraina.

  Tirsdag kveld opplyste Det hvite hus' pressetalsmann John Kirby at Biden vil evaluere USAs forhold til saudiarabiske myndigheter.

  – Jeg tror presidenten har vært veldig tydelig på at dette er et forhold som vi må fortsette å vurdere, og som vi må være villige til å ta opp igjen, sett i lys av Opec-avgjørelsen nylig, sa han.

  (NRK/NTB)

 • Joe Biden møter Mohammed bin Salman

  USAs president Joe Biden møter Saudia Arabias kronprins Mohammed bin Salman, skriver Reuters.

  Biden landet i dag i dag i Jeddah i Saudi-Arabia, etter å ha vært i Israel. I Jeddah skal Biden delta på et møte i det såkalte Golfrådet der også ledere fra Egypt, Irak og Jordan er invitert, skriver NTB.

  Video fra statlig TV viser at Biden gir kronprinsen en såkalt «fistbump» i det de møtes.

  biden og salman
  Foto: BANDAR ALGALOUD / Reuters
Donald Trump besøker Saudi-Arabia på sin første utenlandsreise som president. Han skal tale om å konfrontere radikal ideologi.
USAs utenriksminister besøker Saudi-Arabia.
Trump har landet i Saudi Arabia
Trump sier angrepe mot den syrisk flybasen var nødvendig

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no