Hopp til innhold
Universell utforming for funksjonshemmede
Foto: Link arkitekter/ Carolyn Ahmer

Universell utforming

Oppsummert

Universell utforming vil si å planlegge produkter, omgivelser, programmer og tjenester slik at de kan brukes av så mange mennesker som mulig på en likeverdig måte. Utformingen kan dermed motvirke diskriminering på grunnlag av nedsatt funksjonsevne.

  • Bedre tilgang for rullestolbrukere

    Ringebu stavkirke får 300 000 kroner for å gjør kirken mer tilgjengelig for rullestolbrukere, melder avisa Dølen.

    Ringebu kirkelige fellesråd mener at den nåværende løsningen for gangadkomst er for dårlig, og ikke oppfyller kravene til universell utforming.

    Pengene kommer fra stiftelsen Uni, som støtter tiltak til verneverdige formål.

    Ringebu stavkirke interiør
    Foto: Anne Cathrine Straume / NRK
  • Oslo skal bli lettere tilgjengelig for alle

    Oslo kommune setter av 125 millioner kroner til universell utforming i budsjettet for neste år.

    Det er mer enn en tredobling siden 2018.

    Handlingsplanen skal sørge for at Oslo blir mer tilgjengelig for funksjonshemmede. Det skal bli mulig for alle å bruke tjenester som trikk og butikk, uavhengig av funksjonsevne.

    Bystyret vedtok Strategi for universell utforming i april 2022 med en målsetting om at Oslo skal være universelt utformet i 2030.

  • 14 millioner til prosjekter for funksjonshemmede

    31 prosjekter som skal gjøre samfunnet mer tilgjengelig for funksjonshemmede, har fått 14 millioner kroner i støtte av Kulturdepartementet, skriver NTB.

    – Universell utforming gjør hverdagen bedre for alle og er helt vesentlig for at vi skal ha et inkluderende samfunn, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) i en pressemelding.

    De 14 millioner kronene er fordelt på ulike prosjekter, fra kollektivtrafikk, friluftsliv, digitalisering og bygningsteknikk til utdanning.

    – Det er viktig for regjeringen at så mange som mulig skal leve så selvstendig og fritt som mulig, sier Trettebergstuen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no