Blå lys over Manhattan i New York til minne om terrorofrene fra 11. september 2001
Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP / NTB

Terrorangrepet i USA 11/9

Oppsummert

11. september 2021 var det 20 år siden to kaprede fly fløy inn i World Trade Center-tårnene i New York. Samme dag styrtet et fly inn i Pentagon-bygningen og et i en åker i Pennsylvania.

 • Hemmelige terrordokument lagt ut

  Få timer etter minnemarkeringen for 20-årsdagen for terrorangrepene i USA ble det første terrordokumentet offentliggjort av FBI. President Joe Biden kunngjorde forrige uke at hemmelige dokumenter knyttet til etterforskningen av terrorangrepene skulle nedgraderes.

  Det sterkt redigerte dokumentet på 16 sider beskriver kontakten kaprerne hadde med saudiarabere i USA, men inneholder ingen bevis for at Saudi-Arabia var medskyldig i terrorangrepene.

 • Terrorofre minnes med blå lyssøyler

  To blå lyssøyler lyser opp himmelen over World Trade Center i New York under minnemarkeringen for terrorangrepet for 20 år siden, som kostet nesten 3000 menneskeliv. Også i Washington og i Shanksville i Pennsylvania var det minnestunder.

 • Trump angrep Biden

  Donald Trump er den eneste av de amerikanske presidentene de siste 20 årene, som ikke deltar på noen minnemarkering den 11. september. I stedet publiserte Trump en video der han gyver løs på Joe Biden. Den forrige presidenten kritiserte den sittende for en mislykket tilbaketrekning i Afghanistan, etter at Taliban tok makten igjen 15. august

  – Lederen av vårt land så ut som en tulling, og det må aldri skje. Årsaken er dårlig planlegging, utrolig svakhet og ledere om virkelig ikke forstod hva som skjedde, sier Trump i videoen.

  – Dette er det tjuende året av denne krigen, og skulle ha vært et år for seier, ære og styrke. I stedet gikk Joe Biden og hans ubrukelige regjering på et nederlag og overga seg, sier Trump.

  USA angrep Afghanistan høsten 2001, etter al-Qaidas angrep mot USA og fordi Taliban lot terroroganisasjonen operere fra landet. Trump gjorde en avtale med Taliban om å trekke amerikanske soldater ut av landet. Det er denne avtalen Joe Biden i stor grad har overholdt.

 • Bush taler i Pennsylvania

  – Det er vanskelig å beskrive følelsene, sier USAs tidligere president George W. Bush, da han talte på markeringen for terrorangrepene 11. september 2001 i Pennsylvania i USA.

  – 11. september viste oss at amerikanere er sårbare, men ikke skjøre. Vi har lært at hver time med våre kjære er en midlertidig gave, sier Bush i talen lørdag.

  Bush var president da terrorister angrep tvillingtårnene i New York. Han benyttet talen til å takke soldatene som har kjempet for USA gjennom krig og terror.

  – Da vi sørget så jeg millioner av mennesker som rakk ut hånden til sine medborgere. Det var det USA jeg så, sier Bush.

 • Angriper Biden for tilbaketrekk

  Tidligere president Donald Trump benyttet 11. september til å angripe president Joe Biden for inkompetanse med tilbaketrekningen fra Afghanistan.

  I en videosendt tale lørdag sa han at tilbaketrekningen fikk USAs «leder til å framstå som en narr, noe som aldri igjen må få skje».

  Han la skylden for den kaotiske tilbaketrekningen på «dårlig planlegging, ubegripelig svakhet og ledere som ikke skjønte hva som skjedde».

  Det var Trump som la planene for tilbaketrekningen da han i fjor inngikk en avtale med Taliban om at USAs styrker skulle trekkes ut i år, mot at Taliban ikke angrep de amerikanske styrkene.

  Biden fulgte timeplanen som Trump og Taliban la opp til, bortsett fra at Biden utsatte den endelige uttrekningen noen måneder til slutten av august.

Minneseremoni i New York etter angrepene på Twin towers for femten år siden

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no