Bush: Terrorangrepene endret livet vårt for alltid

Det er gått akkurat 20 år siden USA opplevde det største angrepet mot landet etter andre verdenskrig. Lørdag samlet både nåværende og tidligere presidenter seg for å minnes de døde.

dagens president og tidligere presidenter deltar på minnemarkeringen i New York

SORG OG PANDEMI: Tidligere presidenter og førstedamer, samt dagens president Joe Biden og førstedame Jill Biden er til stede på minnemarkeringen i New York.

Foto: Chip Somodevilla / AFP

Minnemarkeringene etter terrorangrepene i USA 11. september 2001, ble markert flere steder i USA.

George W. Bush var president for 20 år siden. Lørdag deltok han og tidligere førstedame Laura Bush i minneseremonien i Shanksville i Pennsylvania.

Her styrtet det fjerde og siste flyet, som ble kapret i terrorangrepet. Passasjerene om bord på United Airlines Flight 93, forsøkte å overmanne terroristene, men alle de 40 personene omkom.

George W. Bush taler

George W. Bush var president i USA da terrorangrepene skjedde. Lørdag talte han under minnemarkeringen i Shanksville. Her styrtet ett av de fire flyene 11. september 2001.

Foto: Mandel Ngan / AFP

I talen sin sa Bush at 11. september endret livene til amerikanerne for alltid.

Han henvendte seg også til de som er for unge til å huske angrepet. Det er vanskelig å beskrive alle følelsene vi hadde den dagen, sa Bush.

Han hedret også passasjerene om bord på flyet som styrtet i Shanksville.

– Når vi trenger håp og inspirasjon, kan vi titte opp på himmelen og minnes, sa Bush.

Bush sa også at han var bekymret for splittelsen han ser i dagens USA.

– I ukene og månedene etter angrepene 11. september var jeg stolt over å lede et fantastisk, motstandsdyktig, forent folk, sa Bush.

– Når det gjelder det å være forent, virker den tiden så fjern fra vår egen. Så mye av politikken vår er blitt en naken appell til sinne, frykt og harme. Det gjør oss bekymret for nasjonen vår og fremtiden vår sammen.

Ett minutts stillhet

Minnemarkeringen startet lørdag morgen ved World Trade Center i New York.

Det ble avholdt ett minutts stillhet, nøyaktig 20 år etter det dødeligste angrepet på amerikansk jord noensinne.

Både president Joe Biden og de tidligere presidentene Barack Obama og Bill Clinton var til stede.

To personer holder rundt hverandre under minnemarkeringen

Katie Mascali mistet faren sin under terrorangrepene 11.september 2001. Faren jobbet som brannmann. Mascali deltok på minnemarkeringen i New York lørdag sammen med forloveden Andre Jabban.

Tidligere president Barack Obama, Michelle Obama, Joe Biden og førstedame Jill Biden under minnemarkering

Tidligere president Barack Obama, tidligere førstedame Michelle Obama, president Joe Biden og førstedame Jill Biden deltar på minnemarkeringen i New York.

Det amerikanske flagget henger fra Pentagon for å minnes 20-årsdagen for terroangrepene i USA 11.september 2001

Et amerikansk flagg henger fra bygningen til forsvarsdepartementet i Washington. Under terrorangrepene 11. september 2001 ble et av de fire flyene styrt inn i Pentagon.

Bruce Springsteen spilte under minnemarkeringen

Artisten Bruce Springsteen framførte sin egen sang "I'll See You In My Dreams" under minnemarkeringen i New York.

Tidligere president George W. Bush og Laura Bush p minnemarkering

Tidligere president George W. Bush og tidligere førstedame Laura Bush er tilstede på minneseremonien i Shanksville i Pennsylvania. Her styrtet passasjerflyet United Airlines Flight 93 etter at passasjerene forsøkte å ta over kontrollen.

Folk holder opp bilder av personer som omkom i terrorangrepene 11.september

Venner og familie har tatt med seg bilder av folk som omkom i terrorangrepene. Lørdag minnes de nesten 3000 mennesker som ble drept 11.september 2001.

Én av de som talte under minnestunden i New York var Mike Low, som mistet datteren sin. Sarah Low jobbet på flyet som traff det nordlige tårnet.

– Når vi leser opp navnene til dem vi har mistet, husker jeg tilbake til den forferdelige dagen da det føltes som et ondt spøkelse hadde kommet ned til jorden vår. Men det var også en dag da mange mennesker gikk mye lenger og gjorde mye mer enn hva man kunne forvente av dem, sa Low.

Han sa også at han fremdeles har en «fars stolthet over datterens uselviske handlinger i hennes siste øyeblikk».

Venner og familie leser opp navnene på de som døde i terrorangrepene

Under minnemarkeringen i New York leser venner og familie opp navnene på de 2977 personene som døde under terrorangrepene 11. september 2001.

Foto: Chip Somodevilla / AFP

Trump angriper Biden i nye video

Donald Trump er den eneste av de amerikanske presidentene de siste 20 årene, som ikke deltar på noen minnemarkering.

Lørdag la han derimot ut en video hvor han gyver løs på Joe Biden.

Den forrige presidenten kritiserte den sittende for en mislykket tilbaketrekning i Afghanistan, etter at Taliban tok makten i landet igjen 15. august

– Lederen av vårt land så ut som en tulling, og det må aldri skje. Årsaken er dårlig planlegging, utrolig svakhet og ledere om virkelig ikke forstod hva som skjedde, sier Trump i videoen.

Donald Trump

Tidligere president Donald Trump deltar ikke på noen av minnemarkeringene lørdag.

Foto: Eric Baradat / AFP

– Dette er det tjuende året av denne krigen, og skulle ha vært et år for seier, ære og styrke. I stedet gikk Joe Biden og hans ubrukelige regjering på et nederlag og overga seg, sier Trump.

USA angrep Afghanistan høsten 2001, etter al-Qaidas angrep mot USA og fordi Taliban lot terrororganisasjonen operere fra landet.

Trump gjorde selv en avtale med Taliban om å trekke amerikanske soldater ut av landet. Det er denne avtalen Joe Biden i stor grad har overholdt.

Mens alle de andre presidentene, som har hatt ansvar for krigføringen i Afghanistan de siste 20 årene, i dag altså markerte 11. september har Trump valgt å kommentere en boksekamp i Florida, melder flere medier.

Men dagen før, fredag, la han ut en video der han takket redningsmannskapene, og skrøt av hvordan amerikanerne taklet terroren.

NRK sendt en fire timer lang sending med markeringen av 20-årsdagen for terrorangrepene i USA 11. september 2001.

Terrorangrepene endret amerikanerne

I en ny undersøkelse fra CNN sier 57 prosent av amerikanerne at terrorangrepene har påvirka den måten de lever livene sine på.

68 prosent sier at angrepene har fått følger for amerikanernes individuelle rettigheter og friheter.

Hør NRKs podkast om terrorangrepene:

11. september 2001 skjer det verste terrorangrepet verden har sett. Islamistiske terrorister kaprer fire passasjerfly, og styrter tre av dem inn i bygninger i USA. Dette er historien til de som opplevde angrepet mot tvillingtårnene i New York.
En podkastserie fra NRK Urix i seks deler. Senere i serien: Hvordan terrorangrepet forandret verden, og startet den lange krigen i Afghanistan.

11. september 2001 skjer det verste terrorangrepet verden har sett. Islamistiske terrorister kaprer fire passasjerfly, og styrter tre av dem inn i bygninger i USA. Dette er historien til de som opplevde angrepet mot tvillingtårnene i New York. En podkastserie fra NRK Urix i seks deler. Senere i serien: Hvordan terrorangrepet forandret verden, og startet den lange krigen i Afghanistan.

SISTE NYTT

Siste nytt