Hopp til innhold
Sverige, Finland og Nato
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock / Shutterstock editorial

Sveriges Nato-søknad

Oppsummert

Alle de 31 Nato-landene må være enige før det kan tas opp et nytt medlem i organisasjonen. Sverige mangler Tyrkia og Ungarn.

 • Stoltenberg ber igjen Tyrkia slippe Sverige inn i Nato

  Nato-sjef Jens Stoltenberg møtte fredag Tyrkias president på klimatoppmøtet i Dubai og gjentok at det er på tide at Tyrkia sier ja til svensk Nato-medlemskap.

  – Jeg møtte president Erdogan i morges og gjentok mitt budskap om at tiden er inne for å fullføre innmeldingsprosessen for Sverige, sier Stoltenberg etter møtet med Recep Tayyip Erdogan i Dubai.

  Tyrkia og Ungarn er de eneste landene som fortsatt ikke har sagt ja til å slippe Sverige inn i forsvarsalliansen. Tyrkia har trenert ratifiseringen i over ett år og anklager Sverige for ikke å ta landets sikkerhetsbekymringer alvorlig. Det gjelder særlig Tyrkias kamp mot væpnede kurdiske opprørere og andre grupper tyrkerne anser som en sikkerhetstrussel.

  I juli kom det tilsynelatende et gjennombrudd da Erdogan sa han ville legge saken fram for nasjonalforsamlingen, men debatten i utenrikskomiteen ble avsluttet sist måned uten at det var kommet noen konklusjon.

  Sverige og Finland ga opp sin alliansefrihet etter Russlands fullskalainvasjon i Ukraina og søkte om Nato-medlemskap samtidig. Finland ble tatt opp som medlem i april. (NTB)

 • Sveriges utenriksminister etter Tyrkia-møte: – Nato-ja om noen uker

  Tyrkia vil godkjenne vår Nato-søknad om noen uker, sier Sveriges utenriksminister Tobias Billström.

  Tirsdag møtte Billström sin tyrkiske motpart Hakan Fidan i forbindelse med Natos utenriksministermøte i Brussel.

  – Da sa han at han håper at Sverige skal kunne bli medlem innen et par uker, sier Billström til nyhetsbyrået TT.

  Men om det betyr nøyaktig to uker eller enda lenger, ønsket han ikke å gå inn på.

  Samme dag uttalte Nato-sjef Jens Stoltenberg at han er skuffet over at Sverige ennå ikke er medlem og kom med en klar oppfordring til Tyrkia:

  – Tiden har kommet for at Tyrkia ratifiserer søknaden. (NTB)

 • Skuffa over at Sverige ikkje er med

  Nato-sjef Jens Stoltenberg hadde håpa at Tyrkia og Ungarn hadde godkjent Sveriges medlemssøknad før Natos utanriksministermøte.

  Men framleis vaiar ikkje det svenske flagget blant dei andre framfor Nato-hovudkvarteret i Brussel.

  – Eg hadde håpa at Sverige hadde vorte medlem før møtet. Men det har ikkje skjedd, konstaterte Stoltenberg på veg inn til første dag av Natos utanriksministermøte.

  Han rettar ei klar oppmoding til Tyrkia.

  – Tida har kome for at Tyrkia ratifiserer søknaden. Eg håpar det skjer så fort som mogleg, seier Stoltenberg.

  Stoltenberg seier vidare at han er trygg på at USA vil halde fram med å levere våpen til Ukraina.

  (NTB)

 • Stoltenberg forventer at Tyrkia og Ungarn ratifiserer Sveriges Nato-medlemskap

  Generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato sier tirsdag at han forventer at Tyrkia og Ungarn ratifiserer Sveriges medlemskap i forsvarsalliansen «uten videre forsinkelser».

  Det skriver Reuters, som siterer ungarske medier.

  Stoltenberg gir ikke noe tidspunkt for når dette vil skje, men sier ungarske myndigheter har sagt at de ikke vil være det siste medlemslandet til å ratifisere Sveriges medlemskap.

 • Tyrkia vil likevel ikke godkjenne svensk Nato-søknad før utenriksministermøtet

  Tyrkia har varslet Nato at landet ikke vil ratifisere Sveriges Nato-søknad innen neste ukes utenriksministermøte, opplyser to kilder med kjennskap til saken.

  Forrige uke utsatte utenrikskomiteen i den tyrkiske nasjonalforsamlingen en avstemning om ratifisering av Sveriges Nato-søknad. Da ble det sagt at behandlingen kunne bli gjenopptatt denne uken.

  En ikke navngitt tjenesteperson i det amerikanske utenriksdepartementet har tidligere sagt til Reuters at den tyrkiske regjeringen «er veldig interessert» i å fullføre ratifiseringsprosessen før Natos utenriksministre møtes i Brussel 28. og 29. november.

  Men onsdag sier to kilder med kjennskap til saken til Reuters at det ikke vil skje.

  Tyrkias utenriksdepartement har ikke villet kommentere uttalelsene fra kildene.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no