Hopp til innhold
Sandra Borch
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Senterpartiet

Oppsummert

Senterpartiet ble stiftet i 1920 under navnet Bondepartiet. Trygve Slagsvold Vedum er partiets leder. Senterpartiet sitter i dag i regjering sammen med Arbeiderpartiet.

 • Vedum stiller ikke som statsministerkandidat i 2025

  Finansminister og senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum kommer ikke til å stille som statsministerkandidat ved neste stortingsvalg.

  Til Nationen forteller Vedum at han vil ha én statsministerkandidat.

  – Jeg mener vi skal ha en senterparti/arbeiderpartiregjering, og en regjering har én statsministerkandidat. Jeg er partileder for Senterpartiet, og vi kommer til å stille til valg på den regjeringa vi er en del av nå, sier Vedum til avisen.

  Etter gode meningsmålinger før stortingsvalget i 2021 valgte senterpartilederen å fremme sitt kandidatur som statsminister. Den situasjonen vil ikke Vedum være i ved neste valg.

  Han understreker overfor avisen at han er motivert for å lede Sp i stortingsvalget.

  (NTB)

  Senterpartiet landstyremøte.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Sp er den største valgtaperen i 187 kommuner

  Senterpartiet er det partiet som går mest tilbake i 187 av de 356 kommunene vi har i Norge.

  Lengst nord i landet har velgerne vendt Sp ryggen og partiet går voldsomt tilbake i Finnmark. I Karasjok stuper Sp med 21,4 prosentpoeng.

  Partiet har særlig fått kjeft fordi regjeringen bestemte at Melkøya-anlegget skulle elektrifiseres. Også i kommunene langs kysten har Sp gått tilbake. Der sank populariteten til partiet raskt etter at regjeringen innførte lakseskatten.

  Nærbilde av Trygve Slagsvold Vedum. Ansiktet hans dukker frem under et kamera og en hånd i ufokus. Han har hodet litt vendt mot venstre og ser fremfor seg. Munnen er litt åpen.
  Foto: Lars OS / NRK
 • Vedum: – Det har blåst skikkeleg

  Partileiar i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum held tale på valvaka deira på Akershus festning. Det er med roleg stemme han talar til partiet sitt.

  – Det har vore litt av ein valkamp. Det har blåst skikkeleg, opna han med å seia.

  Så langt har prognosane for Senterpartiet berre gått nedover sidan dei starta på 9,7 prosent. Akkurat nå ligg partiet an til å få 8,4 prosent av stemmane, som er ei nedgang på 6,1 prosentpoeng.

  Han seier partiet skal koma sterkt tilbake i Stortingsvalet i 2025.

  – Sjølv om me er litt skuffa i dag, så har me gjort eit av dei betre vala i Noregs historie, seier Vedum.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no