Hopp til innhold
Trygve Slagsvold Vedum
Foto: Marit Kolberg

Senterpartiet

Oppsummert

Senterpartiet ble stiftet i 1920 under navnet Bondepartiet. Partiet definerer seg selv som et sentrumsparti. Går til valg på en «Senterparti- og Arbeiderpartibasert regjering». Trygve Slagsvold Vedum er partileder og partiets statsministerkandidat.

 • Liten opptur for Ap og Sp

  Nedgangen for Arbeiderpartiet og Senterpartiet kan ha stabilisert seg. Begge regjeringspartiene går opp i en ny måling.

  Senterpartiet går opp med 1,6 prosentpoeng fra juli og får en oppslutning på 7,2 prosent i målingen Norfakta har gjort for Nationen og Klassekampen. Det er fortsatt langt under valgresultatet på 13,5 prosent.

  For Arbeiderpartiet er det en økning på 1 prosentpoeng til en oppslutning på 22,2 prosent.

  Høyre er fortsatt landets største parti i målingen og får støtte fra 28,7 prosent. Men siden både Venstre (3,7 prosent) og KrF (2,9 prosent) faller under sperregrensen, er det rødgrønt flertall. (NTB)

 • – Vi har kniven på strupen

  Et stort apparat av tillitsvalgte og ordførere gjør at Senterpartiet er godt rustet til kommune- og fylkestingsvalget neste år, mener Senterparti-ordføreren i Stranda, Jan Ove Tryggestad.

  Men det kraftige fallet i oppslutning som Senterpartiet har opplevd etter å ha kommet inn i regjering, gjør at valget neste år blir en stor utfordring.

  Tryggestad vedgår at de har kniven på strupen. – Det vil være alvorlig for Senterpartiet dersom partiet går på en smell og mister et stort antall ordfører etter kommune- og fylkestingsvalget neste år, men jeg tror vi kan klare å snu dette, sier Tryggestad.

  Jan Ove Tryggestad (Sp), fylkespolitiker og ordfører i Stranda.
  Foto: Trond Vestre / NRK
 • – Ein utfordrande situasjon for Senterpartiet

  – Det vil vere ein ripe i lakken for Senterpartiet dersom ordførarmakta går tapt i mange kommunar, seier valforskar Bjarte Folkestad ved Høgskulen i Volda.

  I Møre og Romsdal har Senterpartiet elleve ordførar. Med litt over eit år igjen til neste kommune- og fylkestingsval fell partiet på meiningsmålingane.

  Dersom trenden ikkje snur kan posisjonen som ordførarparti stå på spel. Det vil truleg føre til ein debatt i partiet om det er verdt å halde fram i regjering, trur Folkestad.

  Samstundes understrekar valforskaren at Senterpartiet har eit godt organisasjonsnett på lokalplan og har vore flinke til å få fram ordførarkandidatar, noko som kan avgrense skadeverknadane.

  Bjarte Folkestad, valgforsker ved Høgskulen i Volda.
  Foto: Trond Vestre / NRK
 • Sp halvert siden valget

  Senterpartiet får 6,9 prosent i en meningsmåling Norfakta har laget for Nationen og Klassekampen. Oppslutningen er halvert siden valget.

  Hadde dette vært valg, ville Sp bare fått 12 stortingsplasser, mot 28 i dag. Den borgerlige siden ville fått et knapt flertall på Stortinget.

 • Forsvarsministeren betaler tilbake lønn

  I 2018 og 2019 fikk forsvarsminister Bjørn Arild Gram rundt 70.000 kroner for å være stortingsvara samtidig som han fikk ordførerlønn. Nå betaler han tilbake.

  Som ordfører i Steinkjer kommune fikk Gram (Sp) 839.475 kroner i lønn i 2018 og 862.189 kroner i 2019. Samtidig fikk han omkring 70.000 kroner for å ha møtt som vararepresentant på Stortinget, ifølge Dagbladet.

  – I den perioden dere viser til, var jeg ordfører og lokalt folkevalgt i Steinkjer kommune. Jeg var samtidig vara til Stortinget og måtte møte i Oslo flere ganger i kortere perioder. I og med at dette var så korte perioder, valgte jeg å fortsette med mitt verv og virke som ordfører uten å søke fritak, uttaler Gram til avisen.

  Han sier at han nå har betalt penger tilbake til kommunen.

  – Jeg har alltid vært veldig opptatt av å følge alle regler som gjelder, og mener jeg også har gjort det i dette tilfellet. Jeg ønsker imidlertid ikke at det skal kunne såes tvil om min integritet, og jeg har derfor refundert Steinkjer kommune for godtgjøringen jeg mottok fra kommunen de dagene jeg møtte på Stortinget. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no