Trygve Slagsvold Vedum
Foto: Marit Kolberg

Senterpartiet

Oppsummert

Senterpartiet ble stiftet på landsmøtet i Norsk Landmandsforbund i 1920 under navnet Bondepartiet. Partiet definerer seg selv som et sentrumsparti, og har samarbeidet med partier både på høyre- og venstresiden. Leder er Trygve Slagsvold Vedum.

 • Åpen for Vedum som statsminister

  Rødts partileder Bjørnar Moxnes er åpen for å støtte Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum som statsminister.

  – Vi kan samarbeide med både Støre og Vedum som statsminister, så lenge vi får et oppgjør med Forskjells-Norge og ikke en slalåmregjering som åpner for samarbeid med høyrepartiene som har stått for en historisk sentralisering og økte forskjeller, sier Moxnes.

 • Mener Vedum har feil prioriteringer

  – Det er tydelig at Vedum er opptatt av posisjoner og verv, sier Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug etter at Senterpartiets landsmøte lørdag utpekte Vedum som partiets statsministerkandidat.

  – Det som imidlertid er langt viktigere for landet er at han vil samarbeide med partier som garantert vil føre til høyere skatter og avgifter for folk og næringsliv, og flere påbud og forbud i klimapolitikken. Stikk i strid med det landet vårt trenger når vi endelig nå får åpnet etter pandemien, sier Listhaug.

 • Erna Solberg: – Sp har ikke svaret

  – Venstresiden må selv avgjøre hvem som er deres statsministerkandidat. Høyre og jeg mener det viktigste vi gjør er å få fart på Norge etter pandemien. Vi må skape flere jobber og inkludere flere i arbeidslivet, sier Solberg i en kommentar etter at Senterpartiets landsmøte lørdag utropte leder Trygve Slagsvold Vedum til statsministerkandidat, sier statsminister Erna Solberg.

  – Jeg mener at Senterpartiet ikke har svaret på de utfordringene Norge står overfor, sier Solberg.

 • Lysbakken: – Pussig av Sp

  SVs partileder Audun Lysbakken sier «nei, takk» til Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum som statsminister.

  – Det er pussig av Sp å lansere statsministerkandidat samtidig som de har brukt landsmøteuka på å ta avstand fra SV, sier Lysbakken.

 • Vedum takker for utnevnelsen

  – Når dere også har valgt meg som statsministerkandidat, så takker jeg for det. Men husk at posisjoner er ikke et mål i seg selv, men et middel. Et viktig middel for folk. Og det som er viktig for oss som parti nå, er å få en ny regjering, en regjering som ser hele Norge, sa Vedum etter han ble lansert som statsministerkandidat.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no