Jerv
Foto: BBC

Rovdyr i Norge

Oppsummert

For fyrste gong på åtte år ligg den norske gaupebestanden over det nasjonale bestandsmålet på 65 årlege familiegrupper. Også talet på ulvekull var over bestandsmålet i år, med 8,5 ynglingar registrerte i 2019.

 • Oppfordres til å levere bjørneskit

  Rovdata oppfordrer jegere, turfolk og andre som er ute i naturen i høst om å bidra i bestandsregistrering av brunbjørn. Det gjøres ved å plukke opp bjørneskit og hår. Ei spiseskje skit i en ren plastpose er nok til en DNA-analyse. Prøvene skal leveres til Statens naturoppsyn lokalt. De vil gjerne ha skiten levert nedfrosset mens hårprøver kan oppbevares i romtemperatur.

 • Bjørn skutt i Snåsa

  Ei bjørnebinne ble skutt i Roktdalen i Snåsa fredag morgen. Fellinga skjedde bare et par timer før fristen gikk ut. Fellingstillatelsen kom forrige torsdag etter at statsforvalteren i Trøndelag hadde gitt avslag åtte ganger i løpet av de siste ukene, skriver Trønder-Avisa.

  Skjøt bjørn i Snåsa
  Foto: Kåre Selliås
 • Klager på bjørnevedtak

  Naturvernforbundet har sendt klage til Miljødirektoratet etter at det ble gitt skadefellingsløyve på bjørn i Snåsa og Steinkjer. Statsforvalteren i Trøndelag fatta vedtaket 20. august, etter at binna hadde tatt sau. Naturvernforbundet viser til at det ikke er forsøkt forsterka tilsyn og tidlig sanking, og mener løyvet da er i strid med Bernkonvensjonen.

 • To bjørnar i Oppland kan bli felt

  Frå laurdag kan to bjørnar i Oppland bli felt under lisensfellingsperioden som varar til 15. oktober, som eit tiltak for å regulere bestanden.

  I tidlegare Hedmark ligg bestanden av bjørn på bestandsmålet. Det same gjeld i Trøndelag. Det er berre Nordland og Troms og Finnmark som ligg under bestandsmålet, og det er Miljødirektoratet som bestemmer kvoten.

  Totalt er elleve bjørnar felt til no i år i Noreg.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no