Hopp til innhold
Ozonhullet over Antarktis oktober 2019
Foto: NASA

Ozonlaget og ozonhull

Oppsummert

Ozonlaget i atmosfæren beskytter jorden fra skadelig solstråling. Hullet oppstår på den sørlige halvkule mellom august og oktober.

 • FN: Ozonlaget er friskmeldt innen 40 år

  Ozonlaget ligger an til å bli fullstendig gjenopprettet innen de neste 40 årene, mener FN.

  Ozonlaget er et gasslag i atmosfæren som beskytter jorda mot ultrafiolett stråling.

  På 80-tallet ble det stor oppmerksomhet rundt hullene i ozonlaget og faren for kreft. Årsaken til hullene var utslipp av klorfluorkarboner fra kjøleskap, skumplast og spraybokser.

  Etter at gassene ble forbudt i 1987 har ozonlaget gradvis blitt bedre.

 • Uvanlig stort ozonhull i år

  Årets ozonhull er større en Antarktis. Det skriver Copernicus, EU.s observasjonssystem för global miljøovervakning i en pressemelding. Årets hull er større en 75 prosent av ozonhullene som er oppstått siden 1979. Ozonlaget i atmosfæren beskytter jorden fra skadelig solstråling. Hullet oppstår på den sørlige halvkule mellom august og oktober.

 • Ozonhullet er blitt mindre

  Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA melder at det såkalte ozonhullet over Antarktis er det minste siden målingene begynte. Ozonlaget beskytter oss mot skadelig stråling, og overvåkes av instrumenter på den internasjonale romstasjonen.

  Ozonhullet over Antarktis oktober 2019
  Foto: NASA
 • NASA øker overvåkning av ozohullet

  NASA skjøt fredag opp nye instrumenter til den internasjonale romstasjonen som skal overvåke hvordan solen påvirker ozonhullet over Sydpolen.

  Laster Twitter-innhold
 • Ozonlaget tettes

  30 år etter at alarmen gikk om ozonlaget over Antarktis, har forskere funnet de første sikre tegnene på at hullet i ozonlaget er i ferd med å tettes. En full friskmelding kan først skje i 2050 eller 2060.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no