Hopp til innhold
Troll-stasjonen i Antarktis
Foto: Norsk Polarinstitutt

Antarktis

  • Byggjer ny Troll-stasjon

    Noreg skal byggje ny forskingsstasjon i Antarktis. Troll-stasjonen frå 2005 er nedsliten og har for liten plass. Regjeringa har bestemt å investere rundt 2 milliardar kroner i ein ny stasjon som skal erstatte den gamle. Den kan stå klar i 2030.

  • Rekordlite sjøis i Antarktis

    På tampen av den antarktiske sommeren var utstrekningen av sjøis mindre enn noen gang siden satellittmålingene startet, opplyser EUs klimaovervåkingstjeneste.

    16. februar krympet isen til den dekket 2,09 millioner kvadratkilometer av havområdene rundt kontinentet.

    Det er det laveste som er målt siden satellittovervåkingen startet for 45 år siden, opplyser visedirektør Samantha Burgess i Copernicus-programmets klimaovervåkingstjeneste.

    Det er andre år på rad med rekordlav utbredelses av havisen i Antarktis, opplyser Copernicus tirsdag. (NTB)

  • Rekordlite havområde er dekket av is i Antarktis

    Havisen i Antarktis dekker nå et område som er mindre enn hva som noensinne er registrert tidligere. Issmeltingen gjør at den globale oppvarmingen går raskere.

    Årets januarmåned var den tredje varmeste som er registrert i Europa. På første nyttårsdag ble det satt varmerekorder i flere land, ifølge EUs klimaovervåker Copernicus.

    Varmen har også ført til at utbredelsen av havisen i Antarktis var 31 prosent lavere i januar i år enn snittet og langt under den tidligere rekorden for januarmåned.

    At havisen i Antarktis smelter, har ingen merkbar effekt på havnivået fordi isen allerede befinner seg i havet. Men det er likevel problematisk ettersom issmeltingen bidrar til global oppvarming.

    Den hvite isen sørger for at opptil 90 prosent av Solens energi går tilbake til verdensrommet. Når den erstattes av mørkt hav, blir samme mengde solvarme absorbert av havet.

    (NTB)

  • Vellukka studietur til Troll

    Ein delegasjon med klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) og tre statssekretærar i spissen kom tilbake frå Antarktis natt til måndag, etter tre dagar på Troll.

    – Studieturen til Troll gav oss viktig førstehandsinformasjon om den omfattande forskingsaktiviteten på stasjonen, og om kor viktig Troll er både for Norsk Polarinstitutt, KSAT, NILU, Meteorologisk institutt og andre aktørar. Besøket har også gitt oss eit betre grunnlag når vi skal ta ei avgjerd om kva alternativ som bør veljast for oppgradering av stasjonen, seier Eide til NRK.

    Regjeringa skal ta stilling til dette i løpet av dei næraste månadene.

    Klima- og miljøminister Espen Barth Eide på Troll Airfield
    Foto: Eivind Molde / NRK
  • Ventar dårleg ver i Antarktis

    Studieturen til Antarktis i samband med oppgradering av forskingsstasjonen Troll blir ein dag kortare enn planlagt. Årsaka er at det er venta dårleg ver i området.

    Delegasjonen skulle etter planen reist heim natt til måndag, men har framskunda avreisa til laurdag kveld på grunn av det varsla uveret. Rundt 30 menneske frå regjeringsapparatet og fleire institusjonar, med klima- og miljøminister Espen Barth Eide og tre statssekretærar i spissen, deltek på studieturen. Dei kom til Troll torsdag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no