Hopp til innhold

– Vi kan nå være sikre på at tingene vi har gjort, har sendt planeten på vei mot å heles

30 år etter at alarmen gikk om ozonlaget over Antarktis, har forskere funnet de første sikre tegnene på at hullet i ozonlaget er i ferd med å tettes.

Grafikk fra NOOA viser at ozonlaget

Grafikk fra NOOA viser at hullet i ozonlaget i oktober i fjor var større enn noen gang. Likevel mener forskerne at ozonlaget nå er i ferd med å leges.

Foto: NOOA / AP

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

I en fersk studie, utført av forskere fra USA og Storbritannia, kommer det fram at ozonhullet har krympet med fire millioner kvadratkilometer – et område større enn India – siden 2000.

– Det er en stor overraskelse. Jeg trodde ikke det ville skje så tidlig, sier forskningsleder Susan Solomon ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) til magasinet Science.

– Våre observasjoner og datamodellene er enige: Helbredelsen av ozonlaget over Antarktis er begynt, fastslår kollegaen Ryan Neely fra University of Leeds.

– På riktig vei

I 1987 undertegnet en rekke land den såkalte Montreal-protokollen, som hadde som mål å stoppe utslippene av ozonnedbrytende freongass – klorfluorkarboner som særlig ble benyttet i kjøleskap, rensemidler og spraybokser.

– Vi kan nå være sikre på at tingene vi har gjort, har sendt planeten på vei mot å heles, fastslår Solomon.

Samtidig som ozonhullet over Antarktis er blitt mindre, har ozonlaget også blitt tykkere.

Utbruddet av den chilenske vulkanen Calbuco

Utbruddet av den chilenske vulkanen Calbuco 22. april i fjor førte til at hullet i ozonlaget var rekordstort fem måneder senere.

Foto: Diego Main / Ap

Sjokkerte verden

Ozon er en gass som finnes naturlig høyt oppe i atmosfæren, og som beskytter livet på jorden mot skadelige ultrafiolette stråler fra solen.

På 1980-tallet ble verden rystet av opplysninger om ozonhullet, som da ble beskrevet som en gigantisk, menneskeskapt katastrofe som potensielt truet alt liv på jorden.

Dersom ozonlaget blir for tynt, kan det potensielt slippe så mange UV-stråler gjennom atmosfæren at jordoverflaten ikke er levelig for mennesker, dyr og planter.

Ozonhullet er normalt på sitt største i oktober, og det var rekordstort i nettopp oktober i fjor. Da dekket det 28 millioner kvadratkilometer.

Forskerne har imidlertid funnet at grunnen til at det var så stort i fjor, var utbruddet av den chilenske vulkanen Calbuco.

Ozonlaget 1. mars og 15. mars 2016

Ozonlaget 1. mars og 15. mars 2016

Foto: WOUDC

– Kan ta til 2050 eller 2060

Gassene som forårsaket hullet i ozonlaget har en levetid på 50–100 år, så det kan ta mange år før ozonlaget er like tykt som før den menneskeskapte forurensingen begynte å bryte det ned.

– Vi regner ikke med å se en full friskmelding før i 2050 eller 2060, men vi begynner å se at i september er ikke ozonhullet så ille som det pleide å være, sier Susan Solomon til BBC.

Ryan Neely sier at størrelsen på studien gjør at forskerne kan skille ut hva som skylles menneskeskapt forurensing.

Han er sier at det ikke er tvil om at ozonlaget nå er på bedringens vei.

– Observasjoner og computermodeller stemmer overens. Helbredelsen av ozonlaget i Antarktis er i gang, sier Neely til AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt