Hopp til innhold
Kokainbeslag
Foto: Oslo politidistrikt

Narkotikasmugling

Oppsummert

Ikke siden 2014 har det blitt beslaglagt mer narkotika enn i fjor. Rekordmengder kokain er beslaglagt, men også beslagene av syntetiske rusmidler har økt.

Totalt ble det i 2023 beslaglagt mer kokain enn i løpet av de siste 22 årene til sammen.

  • Fire tonn kokain på vei til Europa stanset i Paraguay

    Paraguay har gjort sitt største kokainbeslag noensinne: Fire tonn kokain som skulle leveres til Belgia lå skjult i havnen i hovedstaden Asunción.

    Operasjonen som førte til beslaget har fått navnet Operasjon sødme, ettersom narkotikaen lå gjemt i sekker med sukker i havnen.

    Med sin strategiske beliggenhet mellom Bolivia, Argentina og Brasil er det søramerikanske landet blitt et transittland for narkotikakarteller i regionen.

    President Santiago Peña håper beslaget, som anslås å ha en verdi på rundt 2,5 milliarder kroner, vil forstyrre narkotikahandelen.

    (NTB)

    Agenter fra Paraguays narkotikapoliti holder vakt bed det enorme kokainbeslaget som ble gjort i havnen ved hovedstaden Asunción.
    Foto: Jorge Saenz / AP / NTB
  • Fem personer dømt etter enormt heroinbeslag i Bærum

    Fem personer er dømt for grove narkotikaovertredelser, etter at det ble gjort et beslag av heroin til 35 millioner kroner på et loft i Bærum sommeren 2022.

    Heroinen skal først ha blitt oppbevart i en leilighet i Oslo, før det ble stjålet og senere oppbevart i et hus i nabokommunen Bærum.

    Totalt fem personer ble siktet i saken. To for å ha oppbevart narkotikaen, èn for tyveri, og to andre for planlegging av både tyveri og oppbevaring. Tre av dem erkjente straffskyld, men mente de var utsatt for tvang, eller ikke visste at det var snakk om heroin.

    Nå er samtlige dømt til henholdsvis 15 år, 14 år, 2 år og 8 måneder, 7 år og 9 år og 6 måneder.

    Politiet avdekket 35 kilo heroin på et loft i Bærum.

    Fant stjålet heroin til 35 millioner på et loft i Bærum

    Et av norgeshistoriens største heroinbeslag ble nærmest ved en tilfeldighet funnet. Stoffet hadde blitt stjålet, og ifølge politiet førte det til et tilfelle av tortur i Albania.

  • Oppbevarte 39 kilo heroin i Oslo

    Fem menn er tiltalt for å ha oppbevart 39 kilo heroin i Oslo i november 2021.

    En vanlig brukerdose for heroin er ca. 0,2 gram. Det betyr at mennene oppbevarte nok heroin til 195.000 brukerdoser.

    Narkotikaen ble ifølge tiltalen oppbevart på en adresse i Oslo sentrum, før de involverte planla å frakte den til en bolig i Bærum.

    Da dette skjedde var de involverte mennene mellom 22 og 42 år gamle.

    Saken går i Oslo tingrett tirsdag og det er satt av tre uker i retten.

  • Spansk politi beslagla 11 tonn hasj etter båtjakt

    En båtjakt i høy hastighet i spansk farvann vest for Gibraltar resulterte i et beslag på 11,4 tonn hasj.

    Narkotikaen var fordelt på seks speedbåter. Sju mistenkte narkotikasmuglere ble pågrepet nær kysten ved byen Huelva i Andalucía.

    Havområdene både vest og øst for Gibraltarstredet har i mange år blitt brukt av smuglere som frakter narkotika, i stor grad fra Marokko.

    (NTB)

  • FN: Sahel-regionen er blitt en farlig smuglerkorridor for narkotika

    En fersk FN-rapport viser at narkotikabeslagene i Sahel-regionen har økt kraftig de siste årene.

    I 2022 ble 1466 kilo kokain beslaglagt i Mali, Tsjad, Burkina Faso og Niger. I årene mellom 2013 og 2020 ble det til sammenligning beslaglagt et gjennomsnitt på 13 kilo.

    FNs kontor for narkotika og kriminalitet, UNDOC, opplyser at kokain er det stoffet som oftest blir beslaglagt – etter cannabis.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no