Hopp til innhold
Det skjulte matsvinnet
Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Matsvinn

Oppsummert

Regjeringen har undertegnet en avtale med aktører i den norske matbransjen om å redusere matsvinnet innen 2030. En gjennomsnittlig norsk forbruker kaster 42 kilo mat hvert år, mat som kunne vært spist.

  • Coop innfører 70 prosent rabatt på mat etter utløpsdato

    Dagligvarekjeden Coop skal selge varer som har passert «best før»-dato til 70 prosent rabatt i et forsøk på å redusere matsvinn.

    – Vi har gjort mye bra på dette området over lang tid. Nå tar vi et ytterligere krafttak mot matsvinn ved å selge varer som har passert «best før»-dato til en sterkt rabattert pris, sier leder for bærekraft, Siri Krona Johnsen, i Coop Norge.

    (NTB)

  • Hvert minutt kaster vi 200 brød

    Nordmenn ønsker ferskt brød, og vi spiser det til de fleste måltider. Det gjør også brød til en av de matvarene vi kaster mest av, nærmere bestemt nesten 300.000 brød hver eneste dag. Nå starter et forskningsprosjekt der målet er å halvere dette brødsvinnet.

    – Vi vet hvorfor nordmenn kaster så mye brød, nå skal vi finne ut hvilke løsninger som kan bidra til å redusere brødsvinnet, og hvordan overskuddsbrødet kan bli til nye produkter, sier seniorforsker Valérie Almli i Nofima. Hun leder prosjektet Bread Rescuers.

    Av all mat forbrukere kaster, så er 18 prosent av det brødvarer. Det vi kaster mest av er frukt og grønt, fulgt av rester og på tredjeplass havner brødet.

    (NTB)

    Brød
    Foto: NTB
  • Mindre matsvinn i 2022

    Flere og flere kjøper nedpriset mat som ellers hadde gått i søpla.

    Selskapet Too good to go selger mat som er til overs på slutten av dagen fra butikker, kafeer og restauranter.

    I Oslo økte salget med 8 prosent i fjor, sammelignet med året før.

    I Akershus var økningen det dobbelte.

    Miljøhensyn og dyrere matpriser er ifølge matsvinn-selskapet noen av grunnene til økningen.

    Totalt i landet ble det solgt 2,8 millioner poser med mat i fjor.

    Too Good To Go
    Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK
  • Mange sorterer søpla for dårlig

    Nesten halvparten av søpla vi kaster legges i feil dunk, og kunne gått til gjenvinning. Det viser sorteringsundersøkelse fra Avfall Sør. 37 kilo spiselig mat går i søpla fra hver av oss - hvert år.

Ved Fagereng skole i Tromsø lærer sjetteklassen om matsvinn og hva man kan gjøre med "dårlige" matvarer.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no