Hopp til innhold
Middag ved Hatlane omsorgssenter
Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Mat på sykehjem og sykehus

Oppsummert

Over hele landet har kommuner lagt ned sykehjemskjøkken for å spare penger. En av tre pasienter som kommer til norske sykehus er underernærte eller er i ferd med å bli det. Blant eldre er andelen høyere, ifølge Nasjonalt råd for ernæring.

  • Nesten halvparten av beboere på sykehjem spiser for lite

    Ifølge nye tall fra Helsedirektoratet har problemet med underernæring på sykehjem økt de siste årene.

    Eldre mister ofte følelsen av sult og tørst. I 2017 var nesten 38 prosent av sykehjemsbeboere underernært eller i fare for å bli det. Siden har andelen økt hvert år til nesten 46 prosent i 2021, ifølge Helsedirektoratets nasjonal kvalitetsindikator.

    Divisjonsdirektør Johan Torgersen sier Helsedirektoratet ser alvorlig på utviklingen, og har revidert retningslinjene for ernæring på sykehjem.

    Stabekk helsehus i Bærum har ansatt matverter i et forsøk på å skape matglede, forteller tjenesteleder Wendy Mørk.

    – Ernæring handler ikke bare om mat og kartlegging av ernæringsstatus, det handler om kunnskap og gode rutiner, bedre oppgavefordeling og riktig bruk av kompetanse, sier Mørk til NRK.

  • Ikke fornøyd med sykehjemsmaten

    Tre av ti er fortvilet over sykehjemsmaten til de eldre, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet. – Vi jobber med å få på plass en standard som de håper skal kunne gjelde i alle sykehjem, sier leder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, til P4.

  • Vil ha meir matstell på sjukeheimar

    Over heile landet har kommunepolitikarar lagt ned sjukeheimskjøkken for å spare pengar. No planlegg regjeringa ei tilskotsordning for å opne opp att kjøkken. – Det skal lukte godt i gangane, seier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp).

  • Serverer valgfrihet og gode smaker

    Sykehuset Telemark serverer flere måltider og kalorier for at pasientene skal bli friske raskere. Avdelingsleder Ann Iren Skjemstad sier valgfrihet er viktig for å hindre underernæring. En av tre på sykehus er underernærte eller er i ferd med å bli det.

  • Underernæring ved Råde sykehjem

    Råde sykehjem har for dårlige rutiner for å forebygge og behandle underernæring hos beboerne, det viser en rapport fra fylkesmannen i Østfold. Det er gjort tilsyn ved sykehjemmet og det ble avdekket et avvik fra reglene. Virksomhetsleder i Råde kommune, Kirsten Piil, sier de skal bli bedre på å kartlegge om beboerne får nok næring.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no