Hopp til innhold

Leirskredet i Gjerdrum

Oppsummert

10 menneske mista livet då eit stort leirskred tok med seg ni bustadhus med over 30 leiligheiter på Ask i Gjerdrum 30. desember 2020. Politiet har siktet Gjerdrum kommune for manglende oppfølging av varsler om bevegelser i grunnen forut for skredet.

 • Kraftig befolkningsvekst i Gjerdrum

  Gjerdrum var blant landets raskest voksende kommuner i fjor. Befolkningsveksten mellom 1. januar og 31. desember 2022 var 4,2 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Den store oppgangen skjer drøyt to år etter et av norgeshistoriens største leirskred. Ti personer og et ufødt barn mistet livet i tragedien romjulen 2020.

  I 2021 gikk folketallet ned. Det var et unormalt år for kommunen som vanligvis har hatt høy befolkningsvekst.

  – Det er ikke sånn at man bygger moderne boliger på grunn som ikke er grundig undersøkt, og som man er veldig trygg på er klar for å bli utbygd. Så det er veldig trygt å flytte til Gjerdrum, forsikrer ordfører Anders Østensen (Ap).

  Samfunnsgeograf og førstelektor Karl-Fredrik Tangen ved Høyskolen Kristiania sier at krisen kommunen sto overfor, kan ha gjort dem mer attraktive.

  – Hvis det skal være en forklaring på at Gjerdrum har mer tilflytning enn andre steder rundt i samme område, må det være at det er i krise at et samfunn viser seg fram fra sin beste side.

  ASK 20210106. Bilde tatt fra helikopter av området der et stort jord- og leirskred ødela flere boliger på Ask i Gjerdrum onsdag 30. desember.
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Sikringstiltak mot kvikkleire i Gjerdrum

  To år etter kvikkleireskredet i Gjerdrum jobbes det for å sikre en gård i nærheten av skredområdet.

  Norges vassdrags- og energidirektorat jobber for å sikre gården etter at det har begynt å gå skred i små sideraviner i nærheten.

  Det dreier seg om Kyken gård, som ligger drøyt en kilometer unna kommunesenteret Ask, skriver Romerikes Blad.

 • Gård i Gjerdrum sikres mot kvikkleireskred

  To år etter kvikkleireskredet i Gjerdrum jobbes det for å sikre en gård nær skredområdet.

  Det dreier seg om Kyken gård, som ligger drøyt en kilometer unna kommunesenteret Ask, der skredet skjedde 30. desember 2020, skriver Romerikes Blad. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) jobber for å sikre gården etter at det har begynt å gå skred i små sideraviner nær gården.

  Det ligger kvikkleire en rekke steder i området, og sikringsarbeidet er direkte knyttet til sikringsarbeidet som begynte i Gjerdrum etter 30. desember 2020.

  Den gangen raste et område på 300 ganger 700 meter ut i et boligfelt sør i Ask. Til sammen ti personer mistet livet. Mange av de overlevende kan aldri flytte tilbake. (NTB)

 • Over 100 oppmøtte på Gjerdrum-markering

  Fredag kveld er det en minnemarkering på Ask i Gjerdrum, i anledning to år siden leirskredet som tok livet av ti personer og et ufødt barn.

  Over 100 personer møtte opp for kransenedlegelse og minnemarkering, med tale fra ordfører Anders Østensen (Ap).

  – I dag minnes vi dem som vi mista for to år siden. I sorg, men også i takknemlighet for hvem de var. Vi lyser fred over deres minne, sa ordføreren blant annet.

  Markeringa fortsetter til klokka 20 på kulturhuset.

  Kransenedleggelse i Gjerdrum, ordfører Anders Østensen
  Foto: Fouad Acharki / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no