Hopp til innhold

Leirskredet i Gjerdrum

Oppsummert

10 menneske mista livet då eit stort leirskred tok med seg ni bustadhus med over 30 leiligheiter på Ask i Gjerdrum 30. desember 2020. Politiet har siktet Gjerdrum kommune for manglende oppfølging av varsler om bevegelser i grunnen forut for skredet.

 • Dette skal skredområdet i Gjerdrum brukes til

  Området skal bli gjort om til en park. Det bestemte kommunestyret i Gjerdrum på et møte i forrige uke.

  Parken vil bli et sted med en spesiell historie hvor folk kan samles.

  – Området ligger tett på Ask sentrum. Derfor må vi prøve å finne en god kombinasjon hvor man kan reflektere over det alvorlige som har skjedd, men også markere at livet går videre. Det skal være meningsfullt for de som bor der, å oppholde seg der, sier ordfører Anders Østensen til NRK.

  De første skissene er allerede klare, og prosjektet går nå over i den såkalte forprosjektfasen. Parken vil stå ferdig om ca. et år eller to, ifølge ordføreren.

  Skredet på Ask gikk lille nyttårsdag i 2020, og ti personer og et ufødt barn mistet livet.

  27.09.21: Dronefoto fra skredgropen i Gjerdrum.
  Foto: Thomas Marthinsen / NRK
 • Gjerdrum mener de ikke gjorde noe galt

  Gjerdrum kommune mener den ikke har gjort noe straffbart i forbindelse med jordskredet som krevde livet til ti mennesker og et ufødt barn i 2020.

  Nå ber de statsadvokaten droppe siktelsen, ifølge en pressemelding.

  Der skriver kommunen at den har gjort det den skulle etter loven. Kommunens advokat mener politiet ikke har vurdert saken bredt nok.

  Kommunen har sendt en utredning på 150 sider til politiet som et svar på siktelsen. Denne vil bli offentliggjort «så raskt som mulig».

  Det var i begynnelsen av februar i år det ble kjent at politiet siktet kommunen for manglende oppfølging av varsler.

  Nystulia etter leiskredet på Ask i Gjerdrum
  Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum
 • NVE skal undersøke 98 kvikkleiresoner

  NVE har vært på befaring på Romerike og blinket ut 98 kvikkleiresoner de skal utrede grundigere i høst, ifølge en pressemelding.

  Sonene som er valgt ut, er basert på innhenting av grunnlagsdata og terrengdata, erosjonsbefaringene​ og innledende grunnundersøkelser. 22 soner befinner seg i Gjerdrum, 40 soner ligger i Nannestad, og de resterende 36 er i Ullensaker.

 • KS: Viktig å følge opp Gjerdrum-utvalgets forslag

  I en pressemelding skriver Kommunesektorens organisasjon, KS, at det er stor grad av samsvar mellom Gjerdrum-utvalgets vurderinger og hva de ser som de store utfordringene ved fare for naturskade.

  – Det er absolutt behov for en klargjøring av ansvar og oppgavefordeling, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, etter fremleggelsen av Gjerdrum-utvalgets rapport om forebygging av kvikkleireskred.

 • NVE fornøyd med Gjerdrum-utvalgets konklusjoner

  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mener det er bra at Gjerdrum-utvalget vil klargjøre hvem som har ansvaret for å sikre mot leirskred. NVE mener at utvalget, som i rapporten tok til orde for en betydelig økning av NVEs bevilgninger til flom- og skredsikring fra 300 millioner til 1,5 milliarder kroner, har gjort et solid og grundig arbeid.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no