Hopp til innhold

Leirskredet i Gjerdrum

Oppsummert

10 menneske mista livet då eit stort leirskred tok med seg ni bustadhus med over 30 leiligheiter på Ask i Gjerdrum 30. desember 2020. Politiet har siktet Gjerdrum kommune for manglende oppfølging av varsler om bevegelser i grunnen forut for skredet.

  • Gjerdrum sikret og klar til bruk

    Skredområdet i Gjerdrum på Romerike er nå sikret og trygt for framtidig bruk.

    Det opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat som i over to år har jobbet med å gjenoppbygge og sikre skredområdet.

    Den offisielle markeringen skjer neste onsdag.

    Ti mennesker omkom da et kvikkleireskred tok med seg flere boliger den 30. desember 2020.

    Skredgropa i Gjerdrum 28 mars 2022
    Foto: Bård Nafstad / NRK
  • NVE: Skredområdet i Gjerdrum er sikret og trygt for framtidig bruk

    Som ventet er skredområdet i Gjerdrum nå sikret og trygt for framtidig bruk. Den offisielle markeringen skjer neste onsdag.

    – Siden januar 2021 har NVE jobbet med å gjenoppbygge og sikre skredområdet i Ask sentrum. Vi ønsker i samarbeid med Gjerdrum kommune å invitere pressen til den offisielle markeringen av at områdene hvor det tragiske kvikkleireskredet gikk, nå er ferdig sikret og trygt for fremtidig bruk, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat i en pressemelding.

    Både olje- og energiminister Terje Aasland, NVE-direktør Kjetil Lund og ordfører Anders Østensen i Gjerdrum kommune skal delta på den offisielle markeringen.

  • Ask sentrum snart ferdigsikret

    Snart to og et halvt år etter at arbeidet begynte, nærmer rassikringen i Gjerdrum seg slutten. Rasområdet vil bli utnyttet til rekreasjon og landbruk.

    Siden januar 2021 har Norges vassdrags- og energidirektorat jobbet med å gjenoppbygge og sikre skredområdet i Ask sentrum. I samarbeid med Gjerdrum kommune inviterer direktoratet i august til en offisiell markering av at området da i all hovedsak vil være ferdig sikret.

    Markeringen finner sted ved Gjerdrum helsehus onsdag 23. august. Statsråd Terje Aasland (Ap), vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund og ordfører Anders Østensen (Ap) i Gjerdrum kommune står for den offisielle markeringen.

    Ti mennesker og et ufødt barn omkom da et stort leirskred tok med seg flere bolighus på Ask i Gjerdrum 30. desember 2020.

    (NTB)

  • Kraftig befolkningsvekst i Gjerdrum

    Gjerdrum var blant landets raskest voksende kommuner i fjor. Befolkningsveksten mellom 1. januar og 31. desember 2022 var 4,2 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

    Den store oppgangen skjer drøyt to år etter et av norgeshistoriens største leirskred. Ti personer og et ufødt barn mistet livet i tragedien romjulen 2020.

    I 2021 gikk folketallet ned. Det var et unormalt år for kommunen som vanligvis har hatt høy befolkningsvekst.

    – Det er ikke sånn at man bygger moderne boliger på grunn som ikke er grundig undersøkt, og som man er veldig trygg på er klar for å bli utbygd. Så det er veldig trygt å flytte til Gjerdrum, forsikrer ordfører Anders Østensen (Ap).

    Samfunnsgeograf og førstelektor Karl-Fredrik Tangen ved Høyskolen Kristiania sier at krisen kommunen sto overfor, kan ha gjort dem mer attraktive.

    – Hvis det skal være en forklaring på at Gjerdrum har mer tilflytning enn andre steder rundt i samme område, må det være at det er i krise at et samfunn viser seg fram fra sin beste side.

    ASK 20210106. Bilde tatt fra helikopter av området der et stort jord- og leirskred ødela flere boliger på Ask i Gjerdrum onsdag 30. desember.
    Foto: Gorm Kallestad / NTB
  • Sikringstiltak mot kvikkleire i Gjerdrum

    To år etter kvikkleireskredet i Gjerdrum jobbes det for å sikre en gård i nærheten av skredområdet.

    Norges vassdrags- og energidirektorat jobber for å sikre gården etter at det har begynt å gå skred i små sideraviner i nærheten.

    Det dreier seg om Kyken gård, som ligger drøyt en kilometer unna kommunesenteret Ask, skriver Romerikes Blad.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no