Hopp til innhold
Barn i leik ved Hatlane SFO
Foto: Remi Sagen / NRK

Barnehager og SFO

Oppsummert

Støre-regjeringen har i Hurdalsplattformen sagt at målet er gratis skolefritidsordning for alle førsteklassinger, og å redusere maksprisen for foreldrebetaling i barnehagen til prisnivået frå barnehageforliket i 2003 i løpet av 2022.

  • PBL-barnehagene fikk medhold

    Private Barnehagers Landsforbund (PBL) fikk medhold i Oslo tingrett i kampen om pensjonspengene, melder PBL i en pressemelding.

    I 2021 vedtok Stortinget å redusere pensjonspåslaget i tilskuddsordningen til private barnehager med om lag 600 millioner kroner i året.

    Konsekvensen av vedtaket var at halvparten av barnehagene i PBLs tariffområde i 2022 ikke fikk sine reelle pensjonskostnader dekket gjennom pensjonspåslaget.

    Tre barnehager organisert i PBL har brakt uenigheten om finansiering av pensjonskostnader i private barnehager inn for retten. Oslo tingrett slår fast at skjæringspunktet i forskriften er i strid med private barnehagers rett til å bli økonomisk likeverdig behandlet (NTB).

  • Får ikke utvide barnehage

    Nesten 250 barn står på venteliste til Valle Hovin idrettsbarnehage.

    Likevel har plan- og bygningsetaten i Oslo avslått barnehagens søknad om å utvide.

    Det skriver Avisa Oslo.

    Etaten mener blant annet at uteområdet blir for lite ved en utvidelse.

    Daglig leder i barnehagen sier til avisa at avslaget ikke gjenspeiler hvordan barnehagen brukes, og at de har gode rutiner for å fordele utetiden mellom barna.

  • Færre barn i barnehagene – men vanligere at barn går i barnehage

    – I 2023 ble det registrert det laveste antall barn i norske barnehager de siste ti årene, med en total på 266.916 barn – en nedgang på 1814 barn sammenlignet med året før, sier SSB-rådgiver Johannes Bennetzen i en pressemelding. Nedgangen må sees i sammenheng med at befolkningstallene for de aktuelle årskullene har gått ned de siste årene.

    Det blir samtidig vanligere for de aller yngste barna å gå i barnehage. I fjor økte dekningsgraden for aldersgruppen ett til fem år fra 93,4 til 93,8 prosent. Og det er de aller yngste som står før økningen, skriver SSB.

  • Færre barnehager oppfyller loven om pedagogisk bemanning

    Andelen barnehager som oppfyller pedagognormen, har falt to år på rad. Pedagognormen sier at det skal være minst én pedagogisk leder per sjuende barn under tre år, og minst én pedagogisk leder per 14. barn over tre år. I 2021 oppfylte 71 prosent av norske barnehager normen, skriver Utdanningsnytt.

    Mer enn 2000 årsverk med barnehagelærere mangler for at alle barnehager skal kunne oppfylle pedagognormen, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

    (NTB)

    Barnehage
    Foto: NTB
  • Ekspertutvalg: Barnehage, skole og SFO kan bidra til å utjevne sosiale ulikheter

    Det er stor sammenheng mellom hvor godt elevene gjør det og hvilken familie de kommer fra. Torsdag kom en ekspertgruppe med sine anbefalinger til regjeringen.

    Øk kvaliteten i barnehager og SFO, sikre en bedre overgang mellom barnehagen og skolen og øk barnehagedekningen ytterligere. Dette er blant hovedanbefalingene ekspertgruppen overrakte kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) torsdag.

    I tillegg anbefaler ekspertene at skolene i større grad tilrettelegger for systematisk trening på sosioemosjonelle ferdigheter, som blant annet innebærer selvdisiplin, sosial bevissthet, og relasjonsbygging.

    Ekspertgruppen – bestående av sju medlemmer – ble nedsatt av regjeringen i fjor høst, og er ledet av økonomiprofessor Katrine Vellesen Løken ved Norges Handelshøyskole.

    Funnene skal gi en oversikt over hvilke endringer som bør gjøres for at barnehager, skoler og SFO i større grad kan bidra til å utjevne sosiale forskjeller og øke den sosiale mobiliteten. (©NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no