Hopp til innhold

Vil stenge over 2000 barnehager i protest: – De skyver barn og foreldre foran seg

Private barnehager over hele landet vil stenge dørene på onsdag i protest mot regjeringa. Det får kunnskapsministeren til å reagere.

Tonje Brenna

Kunnskapsminister Tonje Brenna mener det er bedre med dialog enn aksjoner. – Det håper jeg også PBL er enig i, sier hun.

Foto: Even B. Johnsen / NRK

– Det er synd at PBL skyver barn og foreldre foran seg. Det setter mange i en vanskelig situasjon i en pressa hverdag.

Det sier kunnskapsminister Tonje Brenna til NRK.

Hvis PBL (Private Barnehagers Landsforbund) får det som de vil, vil over 2000 private barnehager over hele landet stenge dørene. Dette skjer fra klokka 14, onsdag og ut dagen.

Anne Lindboe

Anne Lindboe i PBL vil ha alle private barnehager med på en aksjon førstkommende onsdag. Da skal barnehagene stenge litt tidligere. – Foreldrene må få vite at barna deres får en dårligere barnehage, sier Lindboe.

Foto: Per Willy Larsen

– Regjeringa fjerner opp mot 400 millioner kroner fra private barnehager neste år. Det skjer mens vi har en situasjon der en av tre barnehager allerede drifter i minus, sier administrerende direktør i PBL, Anne Lindboe.

– Vil ramme kvaliteten steinhardt

Det er kuttene som er foreslått for private barnehager i statsbudsjettet for 2022 de vil aksjonere mot.

I 2021 styrer nesten halvparten av de enkeltstående PBL-barnehagene enten mot et nullresultat eller et underskudd, ifølge PBL.

PBL er en landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, som representerer mer enn 2100 barnehager.

Lindboe frykter at noen barnehager kan bli nødt til å legge ned som en følge av at de får mindre tilskudd i statsbudsjettet.

– Dette vil ramme kvaliteten steinhardt. Da må vi si tydelig fra. Vi vil at foreldrene skal vite at med disse kuttene så får barna deres en dårligere barnehage.

I første omgang blir det mindre penger til å ta inn vikarer, kjøpe leker og utstyr eller ta med barna på tur, ifølge Lindboe.

Bamsebo barnehage

Førstkommende onsdag kan foreldre bli nødt å hente barna sine klokka 14 (illustrasjonsfoto).

Foto: KÅRE RIIBE RAMSKJELL / NRK

Kraftig virkemiddel

Et så kraftig virkemiddel har ikke blitt tatt i bruk siden 19. mai 2009, ifølge fagbladet barnehage.no, som gis ut av PBL.

Den gang protesterte de private barnehagene mot et nytt lovforslag, som man frykta skulle fjerne prinsippet om likebehandling av private og kommunale barnehager.

Nå handler det om kutt i tilskuddene på flere hundre millioner kroner. Bakgrunnen for kuttene er at de private barnehagene har fått altfor mye i tilskudd til pensjon.

Debatt om profitt i private barnehager

Debatt om profitt i private barnehager

Lindboe medgir at de har fått for mye til dette. Men hun mener tallet staten bruker er for høyt.

– Vi er ikke uenige om at vi har fått noe mer i pensjonstilskudd enn vi har hatt i utgifter. Men det har vi brukt til å dekke opp underskudd på andre områder. Vi får altfor lite i kapitaltilskudd og driftstilskudd.

90 prosent har fått for mye pensjon

Også Solberg-regjeringa foreslo å stramme inn overfor barnehagene. Den nye regjeringa har valgt å redusere pensjonspåslaget ytterligere.

Kunnskapsminister Tonje Brenna skriver i en e-post til NRK at staten i 2019 betalte ut en milliard kroner for mye.

– Beregninger viser at 90 prosent av de private barnehagene får mer til pensjon enn de faktisk bruker på pensjon til sine ansatte. Derfor var det rom for ytterligere kutt, sier Brenna i e-posten.

Tonje Brenna

Kunnskapsminister Tonje Brenna

Foto: Even B. Johnsen / NRK

Hun reagerer på PBLs aksjon.

– Vi jobber med å få på plass et regelverk som sørger for at skattebetalernes og foreldrenes penger kommer barna til gode, slik at alle barn får et godt tilbud. Da er det bedre med dialog enn aksjoner. Det håper jeg også PBL er enig i.

Brenna sier barehagene må være forbedret på at foreldre kan kreve tilbake penger fra barnehagen, hvis den stenger tidlig på onsdag.

– Det kan få den konsekvensen at foreldre som har betalt for en barnehageplass, ber om å få igjen pengene for de timene barnhagen nå er holdt stengt. Så det må bare barnehagene være forbedret på, sier Brenna.

PBL skriver på sine nettsider at historisk har slike krav fra foreldre i realiteten ikke vært noe omfattende problem for barnehagene:

«Men PBL oppfordrer barnehagene uansett til å være imøtekommende overfor foreldre som eventuelt fremsetter krav om en forholdsmessig kompensasjon,» skriver PBL.

– Forbanna, frustrert og lei seg

Lindboe i PBL deler ønsket om å stramme inn, men hun mener regjeringa bruker feil virkemiddel.

– Det er stor variasjon i lønnsomhet, det er vi enig i. Men så velger man et ostehøvelprinsipp, som fører de barnehagene som sliter enda nærmere stupet. De må lytte mer til sektoren, sier Lindboe.

De private barnehagene trenger et helt nytt finansieringssystem, ifølge Lindboe.

– Det de må gjøre er å se på helheten i finansieringa. Regjeringa har som mål mangfold, men her er det mange små barnehager som rammes hardt. De må gi barnehagene tilskudd som er til å leve med.

Kunnskapsministeren slår tilbake:

– Det stemmer ikke. Helheten har vært vurdert av Storberget-utvalget, og utvalget anbefalte å redusere pensjonstilskuddet fordi det er for høyt, sier Brenna.

Lindboe sier de har fått mange tilbakemeldinger fra barnehager etter at de gikk ut med beskjed om at det blir en aksjon på onsdag.

– I barnehagene sier de at nok er nok, det er en sektor som er forbanna, frustrert og lei seg. Det er stor usikkerhet og mange vet ikke hvordan de skal klare seg videre.