Hopp til innhold

Armenias president: Aserbajdsjan vil erobre Nagorno-Karabakh

Aserbajdsjan har angrepet armenske stillinger i enklaven Nagorno-Karabakh. Armenias president sier Aserbajdsjans mål nå er å erobre alle større sentra i området.

Aserbajdsjansk angrep

Dette bilde som er sendt ut av det aserbajdsjanske forsvarsdepartementet skal vise et angrep på en armensk stilling i Nagorno Karabakh.

Foto: AP

Bilder som i formiddag er lagt ut på forskjellige Telegram-kanaler, viser at Aserbajdsjan nå har satt i gang omfattende angrep mot den i hovedsak armensk-befolkede enklaven Nagorno-Karabakh.

Dette betyr trolig at krigen mellom Armenia og Aserbajdsjan blusser opp igjen for fullt.

Angrep på Stepanakert

Stepanakert 19. september. Mennesker løper for å finne dekning for aserbajdsjanske angrep.

Foto: Reuters

I og rundt hovedstaden i Nagorno-Karabakh, Stepanakert, høres det eksplosjoner. Over byen flyr ubemannede droner fra det aserbajdsjanske forsvaret.

Armenias statsminister Nikol Pasjinjan sier målet til Aserbajdsjan er å erobre alle de store sentra i regionen.

Nagorno-Karabakh er formelt en del av Aserbajdsjan, men har i praksis vært selvstyrt og tett knyttet til Armenia etter en blodig krig på begynnelsen av 1990-tallet.

Den gangen seiret de bedre organiserte armenske styrkene.

"Krig er ikke så ille for oss. Enkelte ting er viktigere enn fred." I over 100 år har aserbajdsjanere og armenere kjempet om Nagorno-Karabakh.

"Krig er ikke så ille for oss. Enkelte ting er viktigere enn fred." I over 100 år har aserbajdsjanere og armenere kjempet om Nagorno-Karabakh.

Krigen i 2020

I 2020 slo Aserbajdsjan tilbake og gjenerobret store områder.

En vei gjennom Lachin-korridoren, kontrollert av russiske styrker, har vært den eneste forbindelsen til selve Armenia.

Våren 2023 tok Aserbajdsjan kontroll også over denne forbindelsen. Den har i perioder hindret transporten til Nagorno-Karabakh, med begrunnelse at Armenia har brukt veien til å frakte militært utstyr til enklaven.

Lachin - kontrollpost

Aserbajdsjan har opprettet en kontrollpost på den eneste veien som i dag forbinder Armenia med Nagorno Karabakh.

Foto: AFP

Sist helg ble det enighet mellom de armenske separatistene og aserbajdjanske myndigheter om at transporten inn og ut av Nagorno-Karabakh kan komme i gang igjen.

Men tirsdag morgen ble fire aserbajdsjanske politimenn og to sivile drept av det aserbajdsjanske myndigheter sier var en mine utplassert av armenske separatister.

Det aserbajdsjanske forsvarsdepartementet sier de har informert Tyrkia og Russland om det de det altså kaller en lokal antiterroroperasjon.

Pressetalskvinne i det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova sier de russiske styrkene i området fikk beskjed om den aserbajdsjanske operasjonen bare noen minutter før den startet.

Ikke krig – men «anti-terror-operasjon»

På samme måte som da den russiske presidenten Vladimir Putin satte i gang krigen mot Ukraina i februar 2022, brukes ikke ordet krig om det som nå skjer i den sørlige delen av Kaukasus.

Det aserbajdsjanske utenriksdepartementet skriver i en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået RIA at den eneste veien for fred i området er en total tilbaketrekning av de armenske styrkene fra Nagorno-Karabakh.

Aserbajdjanske myndigheter sier de nå har etablert humanitære korridorer både på Lachin-vegen og på en annen vei for de som ønsker å dra fra Nagorno-Karabakh.

Aserbajdsjan har skutt mot det armenske-området Nagorno-Karabakh.

Aserbajdsjan har skutt mot det armenske-området Nagorno-Karabakh.

Russland har utplassert såkalte fredsbevarende styrker i området, men så langt ser det ikke ut til at de griper inn mot det aserbajdsjanske angrepet.

– Vi oppfordrer begge parter til å respektere de våpenhvileavtaler som er inngått sier pressetalskvinne Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet. Hun sier at russiske myndigheter er i kontakt med Aserbajdsjan om situasjonen.

EUs leder Charles Michel skriver i en uttalelse at de militære operasjonen fra aserbajdsjansk side må stoppes umiddelbart og åpne for en dialog mellom Azerbajdsjan og myndighetene i Nagorno Karabakh.

.

Mobilnettet dødt

I deler av Nagorno-Karabakh fungerer ikke mobilnettet, ifølge nyhetsplattformen Nexta.

Aserbajdsjanskal også ha lukket luftrommet sitt for fly fra Armenia.

Derimot ser det ikke ut til at Aserbajdsjan så langt har rettet angrep over grensen inn i selve Armenia.

-Situasjonen ved landets grenser er relativt stabil heter det i en uttalelse fra det armenske forsvarsdepartementet.

Det armenske forsvarsdepartementet sier også at de ikke har styrker i Nagorno Karabakh.

SISTE NYTT

Siste nytt