Hopp til innhold

Reagerer kraftig på at demonstranter sperret løypa: – Farlig og skummelt

Langrennsløpet på Lillehammer ble preget av klimaaktivister med banner og bluss. Politiet har kontroll på situasjonen, men nå reagerer utøverne.

Se situasjonen her.

Under 20 kilometer fellesstart for langrennsherrene på Lillehammer, var det flere personer som demonstrerte.

De startet med å bruke bluss på siden, og kort tid etter så man også demonstranter som stod midt i løypa med et banner der det stod «Stopp oljeletingen», mens langrennsløperne var på vei oppover i løypa bak dem.

Politiet fikk kontroll på demonstrantene, men lenge nektet de å høre på politiets instrukser.

– Vi fikk kontroll på fem demonstranter, men de ønsket ikke å forlate stedet. Det ønsket arrangør og politi, sier politiets operasjonstjeneste til NRK.

– Er det snakk om bøter?

– Vi får se hva utfallet blir. Det er ikke avklart. Det er politiets jobb å ha kontroll, sier de videre.

Organisasjonen «Stopp oljeletinga» har påtatt seg offentlig ansvar for aksjonen. Det bekrefter de i en pressemelding.

Politiet
Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Måtte holde pusten

Da demonstrasjonen startet, måtte funksjonærene vente på at politiet kom for å klare å få kontroll på situasjonen. Noen av demonstrantene gikk inn i løypa og la seg langflate, samtidig som funksjonærene måtte sette seg oppå enkelte demonstranter, og nærmest dra dem ut av løypa etter at de nektet å fjerne seg.

På bildene ser man at utøverne var på vei opp bakken da demonstrantene stod midt i løypa, og Martin Løwstrøm Nyenget forteller at de fikk sekundering om at det var olje i løypa.

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

PÅVIRKET: Martin Løwstrøm Nyenget, som ble nummer to på 20-kilometeren.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg prøvde å holde pusten forbi blusset, og så så jeg de som satte seg i løypa. Vi klarte ikke å få bort alle før vi passerte, for det skjedde så fort, men arrangørene klarte å samle de på midten, og så gikk vi forbi på siden, sier Nyenget til NRK.

Han ble preget av situasjonen.

– De neste gangene jeg passerte, så jeg at løypa så bra ut, men da vi var inne på sekunderingspost fikk vi tilbakemeldinger om at de lå olje i løypa. De hadde visst helt noe ut, noe røde greier, sier han.

– Dårlig demonstrert

Emil Iversen ble ikke preget av at det stod mennesker i løypa.

– Det var dårlig demonstrert. Det var bare å smette forbi, sier Emil Iversen til NRK.

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

REAGERER: Emil Iversen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Likevel er han kritisk til at situasjonen oppstod, og mener det kunne blitt farlig.

– Jeg synes ikke noe om det. Det kan være både farlig og skummelt. Jeg synes ikke noe om demonstrasjoner på veien, på idrettsarrangement. De prøver bare å ødelegge og jeg synes det er trist, sier han.

Trønderen mener man kunne funnet andre måter å stå opp for klimaet på.

– Det er ikke noe hyggelig. Det er bra å jobbe med klima, men jeg ville gjort det på en annen måte enn å ødelegge for dem som driver med idrett, sier han videre.

Hans svenske konkurrent, Calle Halfvarsson, likte heller ikke at det ble demonstrert under langrennskonkurransen.

– Nei, jeg vet ikke om det er riktig vei å gå ved å forstyrre skikonkurranser om man vil demonstrere. Jeg er usikker på om det er riktig vei å gå, sier Halfvarsson til NRK.

Vinner påvirket

Pål Golberg var løperen som kom sterkest ut av 20-kilometeren, til tross for at en rekke utøvere var i posisjon til å ta seieren på oppløpet.

Bak ham kom Sjur Røthe på andreplass og Martin Løwstrøm Nyenget på tredjeplass, og dermed tapetserte de norske pallen nok en gang.

Golberg forteller at han selv ble påvirket av demonstrasjonen.

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

JUBEL: Pål Golberg etter at han var først over målstreken.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det merket jeg veldig godt for jeg måtte ut av løypa omtrent. Det var heldigvis bra de gjorde det i en oppoverbakke og ikke i en nedoverbakke. Da hadde vi vel fått avlyst skirenn og masse fall, sier Golberg til NRK.

Han stiller seg bak sine konkurrenter sine uttalelser, og mener at demonstrasjoner bør gjøres på en annen måte.

– Jeg synes egentlig ikke noe om det. Det går vel an å få frem det banneret på TV på en annen måte. Det kunne vært farlig. Med mindre de har god peiling på langrenn kunne de funnet på og gjort det i en nedoverbakke og det kunne blitt skikkelig stygt, sier han.

Har tatt grep

Terje Lund, arrangementssjef i Norges Skiforbund forteller at de har vært på vakt om tilsvarende demonstrasjonen skulle skje, etter åpningshelgen på Beitostølen.

Da skjedde det en tilsvarende klimaaksjon mot oljeleting. Under prologen bar den svenske langrennsløperen Emil Johansson Kringstad på et banner med påskriften: «Stopp Equinor! Morgendagen smelter».

Equinor står bak programmet «morgendagens helter», som blant annet sponser skisporten.

– Etter Beitostølen har vi gjort fortløpende vurderinger sammen med politiet og de har også gjort vurderinger inn mot rennet, så vi har vært forberedt på at noe tilsvarende kunne skje, sier Lund til NRK.

Han synes ingenting om «stuntet».

– Det er et demokrati og folk skal få lov til å protestere, men jeg synes vi skal få lov til å la de som vil gå skirenn få gå skirenn og så finne andre måter å protestere på, sier han.

Blussing og demonstrasjon på Lillehammer
Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Les også Gunnulfsen i strupen på Skiforbundet etter vraking: – Direkte feil

Espen Bjervig og Mikael Gunnulfsen

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal